Bakanlık, ‘Yardım aldıkları için personel ile temasları oluyor ve ortak kullanılan yüzeylere fazla temas ediyorlar’ diyerek engelli yurttaşların parasız YHT hakkını kaldırdı. CHP’li Çakırözer, bu karardan vazgeçilmesini istedi

Engelli yurttaşların parasız YHT hakkı kaldırıldı: ‘Ortak yüzeylere  fazla temas ediyorlar’

BİRGÜN/ANKARA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın milyonlarca engellinin Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve anahat tren seferlerinde seyahat hakkını kaldırdığı ortaya çıktı. Engelli yurttaşlar, bakanlığın sosyal medya üzerinden duyurduğu karara tepki gösterdi. Demoktratik kitle örgütleri sosyal medyada, ‘seyahat herkese haktır’ kampanyaları başlatırken konu TBMM gündemine taşındı.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, kararın engellilere yönelik bir ayrımcılık, eşitsizlik olduğunu söyledi. Daha önce de engelli yurttaşların parasız ulaşım hakkının kaldırıldığını anımsatan Çakırözer, “Engelliler ve biz bu hak iade edilsin diye mücadele verirken şimdi skandal bir kararla engellilerimizin seyahat hakkı tamamen kaldırıldı. Seyahat herkes için haktır” dedi.

ÖNCE PARALI YAPTILAR SONRA KALDIRDILAR

Engellilerin bedava seyahat hakkının kaldırılmasını Meclis gündemine de taşıyan Çakırözer şu açıklamayı yaptı:

“Salgın öncesinde marta kadar engelli yurttaşlarımız YHT, ana hak ve bölgesel trenlere ücretsiz binebiliyordu. Pandemi döneminde tren seferleri durdu. Mayıs sonunda seferler başladığında önce milyonlarca engellimizin yüksek hızlı tren ve anahat tren seferlerindeki ücretsiz ulaşım hakkını kaldırdılar. Engellilere parasını ödedikleri takdirde bilet satılmaya başlandı. Şikâyet edenlere gönderdikleri yazılar var elimizde. Hiç utanmadan, sıkılmadan engellilere, ‘Ücretini ödeyen binebilir’ yanıtı verdiler. Bu vahim bir hata ve büyük bir insafsızlıktı. Türkiye genelinde milyonlarca engellinin sesi sivil toplum örgütleri ile ücretsiz ulaşım hakkının geri verilmesi için mücadele verirken Bakanlıktan skandal bir açıklama ile karşılaştık.”

BU SUÇTAN VAZGEÇİLMELİ

Engellilerin seyahat hakkını elinden almanın TCK’ye ve Engelli Hakları Uluslararası Sözleşmesi’ne göre suç olduğunu ifade eden Çakırözer, bakanlığın bu yanlıştan dönmesi gerektiğini söyledi.