Bakanlığın 65 yaş üstü, evde bakım ve engelliler için yaptığı düzenlemeyi eleştiren Av. Hançerli, “Sorun devam ediyor, engelliler için her şey kötüye gidiyor” dedi

Engelliler yok sayıldı

Sevcan Akgül

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 65 yaş üstü aylığı, engelli aylığı ve evde bakım aylığı yönetmeliğinde yaptığı düzenleme 19 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yer aldı.

Buna göre yaşlı aylığı için daha önce hane içindeki fert başına düşen gelire bakılırken, yeni düzenlemeyle sadece 65 yaşındaki şahıs ve eşinin gelirine bakılacak. Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan 65 yaşını doldurmuş kişilerin aylıklarının 650 liraya yükseltilebilmesi için ise eskiden olduğu gibi “hane içindeki kişi başına gelire” bakılacak.
Düzenlemede engelliler için değişiklik yapılmadığını kaydeden engelli hakları savunucusu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı CHP Meclis Üyesi Av. Turan Hançerli, nüfusun yüzde 12’sinin engelli olduğunu bunun da yaklaşık 10 milyon engelliye tekabül ettiğini kaydederek, bir an önce gerekli iyileştirmelerin yapılmasını istedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 65 yaş aylığı alan vatandaşlar için olumlu bir adım attığını fakat engelliler adına olumlu bir gelişme sağlamadığını kaydeden Av. Hançerli, “Yanlışlıklar serisi devam ediyor. Düzenleme ile sorun çözülmüş gibi yapıldı, ancak sorun olduğu gibi devam ediyor. Bu durum ciddi bir adaletsizlik” dedi.

Engelliler açısından olumlu bir adım atmak yerine durumun daha da kötüleştiğini ifade eden Av. Hançerli, “Aksine olumlu bir adım atılmayıp daha kötüye giderek gerçek olmayan, gelir sağlamayan varlıkların bile gelir olarak hesaplanması yanlış. Engelli vatandaşın bir aracı varsa, bu araç herhangi bir gelir sağlamamasına rağmen aracın sermaye değeri gibi bir karşılığı varmışçasına 120’de 1’i aylık gelir olarak hesaplanıyor. Yani aracın aylık 833 TL haneye geliri varmış gibi hesaplanıyor. Bu ciddi bir yanlış” diye konuştu.

Maaş alamayan var
2013’te yapılan değişiklik nedeniyle aylık alamayan yaşlıların gelir testlerini yeniden yaptırmaları gerektiğini söyleyen Av. Hançerli, “Yurttaşların yeterince bilgilendirilmediği, yol yordam bilemediği için bu aylıklardan yararlanamayan çok sayıda kişi olduğunu biliyorur” şeklinde konuştu.

Sivil toplum örgütlerinin ortak imzasıyla bir yasa hazırladıklarını ve bunu kamuoyuyla paylaştıklarını söyleyen Av. Hançerli, “Aile içerisinde de engelli bireyi ve yaşlıları güçlendirmeye ihtiyaç var. Engelli ve yaşlıların aile içerisindeki şiddet veya olumsuz uygulamalara zayıf kalarak, aile içerisinde de zarar görmesini engellemenin yolu budur’ ifadelerini kullandı.

Sigortasız çalışıyorlar
Ciddi hak ihlallerinin yapıldığını, anayasa ilkelerine aykırı davranıldığını vurgulayan Av. Hançerli şöyle konuştu: “Engelli bireylerinin sesinin zayıf olmasından dolayı bu yasalar kolayca oynanıp değişiyor ve çok iyi bir düzenleme yapılmış edasıyla da servis ediliyor. Engelli bireylerle aynı evde yaşayan aile bireyleri aylıklar kesilmesin diye sigortasız çalışıyorlar. Aile içerisinde gelecekleri karartılan gençler var.”

***

Bitmeyen sorunları

»Engellilerin aldığı maaş yetersiz.
»Engelli maaşları üç ayda bir ödenmeye devam ediliyor.
»Engelli araba gelir olarak kaydediliyor.
»Bilgilendirilmeyen engelliler aylık alamıyor.