Kamuya sadece 2 bin 927 engelli ataması yapılacağının duyurulmasının ardından atama bekleyen 10 bin engelli yurttaş karara tepki gösterdi. Engelliler Konfederasyonu, "Üzülerek görüyoruz ki; açıklanan bu sayı ilgililerle yaptığımız görüşmelerde bize verilen sözlerin çok altındadır" dedi.

Engellilerin beklediği atamalar yapılmıyor

HABER MERKEZİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın kamuya sadece 2 bin 927 engelli ataması yapılacağını duyurması atama bekleyen 10 bin engelliyi kızdırdı. Engelliler Konfederasyonu, Yanık’ın açıklamasına tepki göstererek Ankara Sakarya Caddesi’nde eylem düzenledi. Yapılan açıklamada en az 10 bin atama gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. En az 10 bin atama beklenirken bu rakamın büyük bir hayal kırıklığı yarattığı belirtilen açıklamada, “İlgililerle yaptığımız bütün görüşmelerimizde bu konunun önemini ısrarla vurguladık. Yapılacak engelli atamasının en az 10 bin olması gerektiğini ve bu konunun geçiştirilecek bir konu olmadığını belirttik. Üzülerek görüyoruz ki; açıklanan bu sayı ilgililerle yaptığımız görüşmelerde bize verilen sözlerin çok altındadır" dendi.

MORAL BOZUCU

Bakanlık kararının, çok zor şartlar altında sınava hazırlanıp yüksek puanlar alarak atama bekleyen engellilerin moral ve motivasyonlarının düşmesine neden olduğu belirtilen açıklamada ayrıca engellilerin geleceğe yönelik umut ve planlarını sekteye uğrattığı vurgulandı.

Açıklamada "Engellilerin insan ve yurttaş onuruna yaraşır bir yaşam kurmasının önemli şartlarından biri de çalışma ve istihdam hakkıdır. Çalışma hakkını kullanamayan engelliler sosyal güvenlik ve emeklilik başta olmak üzere birçok hakkı kullanmaktan mahrum kalmaktalar” dendi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2021/Eylül dönemi verilerine göre kamuda memur ve sözleşmeli personel kadrosunda toplam 3 milyon 516 bin 538 kişi çalıştığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “2 bin 927 olarak açıklanan atama sayısı 10 bine çıkarılıncaya, kamu kurum ve kuruluşlarında, engelli memur kadrosu için belirlenmiş olan yüzde 3 kota yüzde 6’ya çıkartılıp uygulanıncaya kadar mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.”