“Engelsiz Bir Yaşam Mümkün” Belgeseli, Milas Belediyesi Youtube kanalında gösterimde


NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Milas Belediyesinin katkılarıyla Eğitimci, Yazar ve Senarist Erdal Kara’nın hazırlamış olduğu 30 dakikalık “Engelsiz Yaşam Mümkün” adlı belgesel film, Milas Belediyesi YouTube kanalında, 16-19 Mayıs Engelliler Farkındalık Haftasında yayımlandı. 14 Mayıs’ta gösterime giren Belgesel, 20 Mayıs 2020 tarihine kadar gösterimde kalacak.

Özel bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve başarı hikâyelerine değinmek için belgeseli hazırladıkların belirten Eğitimci-Yazar-Senarist Erdal Kara, projeyi hazırlamasına etken olan durumu şöyle açıkladı: “Engelsiz Yaşam Mümkün adlı belgesel filmle, beni bu sosyal projeye iten ana neden, beş yaşında kollarını buğday patozuna kaptıran öğrencim Ayşe’dir. Onun yıllar öncesine uzanan ressam olma tutkusundan etkilenerek yazdığım Sarı Buğday Mavi Umut romanı, engelli bireylerin ve yakınlarının sevgisini kazanmama neden oldu. Zamanla onlarla yaptığımız ortak projeler, dostluklara dönüştü. Uzunca bir zamandır onların yaşam hikâyelerini yakından inceledikten sonra bir romanım ve iki öykümü onların hikâyeleri şekillendirdi. Mücadele dolu yaşamlarını hayranlıkla izledim. Sonraları, “Kitabını Al Sevgini Ver”, “Tekerlekli Sandalyeler İçin İmza Akşamları”, “Engelsiz Edebiyat Söyleşileri” ve “Ayaklarımla Çiziyorum Hayatı” ve buna benzer gönüllü aktivisti olduğum anlamlı projelere, onlarla birlikte imza attık.”

BULUTLARI YAKALAMAYA ÇALIŞANLAR

Kara, belgesel filmin hazırlanmasıyla ilgili süreci şöyle anlattı: “Bu tanışmaların, dostlukların, etkinliklerin meyvelerini harmanlayıp virüsle savaştığımız bu günlerde, belgesel film oluşturmaya karar verdim. Bu belgesel film sürecinde, ilişki içinde olduğum derneklerden destek aldım. Öncelikle Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz projeye destek verdi. TSD İzmir Şube Başkanı İlknur Peder yanımda oldu. TSD Ünye eski başkanı Arslan Güdek, bestelediği türküsüyle belgeselimize renk ve anlam kattı. Milas’ta henüz yeni kurulmuş TSD Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi, Milas’ta yapmak istedikleri projelerden bahsederek, Milas’ta böyle bir derneğin varlığını belgeselimiz aracılığıyla duyurmuş oldu. Gerek spor yaparak gerek şarkı söyleyerek gerekse zeybek oynayarak kendini gerçekleştiren engelli bireyler (ben onları bulutları yakalamaya çalışan uçurtmaların çırpınışına benzetiyorum), belgesele konu oldu. Belgeseldeki engelli kahramanlar aysbergin görünen yüzü. Aysbergin görünmeyen tarafında ulaşamadığımız, daha anlamlı hikâyelere ve başarılara imza atmış engelli bireyler olduğuna eminim.”

BELGESELİN KOLEKTİFİ

Eğitimci-Yazar Kara son olarak şunları söyledi: “Kıyıya Vuran Öykü kısa filmim ve Karia’ya Mavi Yolculuk adlı animasyonumda olduğu gibi, Engelsiz Bir Yaşam Mümkün belgesel filmimde de özgün müziği Gürkan Cumbul, görüntü ve ses kurgusunu Emre Özsoy yaptı. Milas Belediye Başkanımız Muhammet Tokat’ın, Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Bekir Güney’in moral desteklerini almış olmak ve bu sosyal projeye verdikleri önemi görmüş olmak beni mutlu etti.”

“Şubat ayında Türkiye Sakatlar Derneğinin Milas temsilciliğini oluşturduk” diyen Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi şöyle konuştu: “Amacımız sakat ve görme engelli vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgilenmek, onların da engelsiz bir şekilde caddelerin kaldırımlarında ve sokaklarda dolaşmalarını sağlamak. Biz Milas’ta engelli bireylerin sahipsiz olduklarını gördük ve ilk olarak temsilciliğimizi açtık. Şu ana kadar Milas’ın Caddeleri, kaldırımları ve sokaklarında hiçbir engelli vatandaşımızı göremedik. Çünkü cadde ve sokaklar buna uygun değil. Kaldırımlarda sarı çizgiler var ama bazı yerlerde üzerinde araç park etmiş, bazı yerlerde de üzerine esnaf eşyalarını koymuş. Kaldırımlar bir yerde kesiliyor, sürekliliği yok. Bu durum, engelli vatandaşlar için önemli bir sorun. Sarı çizgilerin üzeri kapatılmamalı ve işgal edilmemeli. Kentler, engelli bireyleriyle bir bütündür. Kent yaşamının içinde engelli bireyler de olmalı. Engelli bireylerimizin 0533 2815195 numaralı telefondan bize ulaşmalarını istiyoruz.”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, “Bir toplumun uygarlık seviyesi, engellilere nasıl davrandığından, onlara nasıl yaklaşımda bulunduğundan anlaşılır. Engellilerle beraber çalışacağız, onlarla güleceğiz, hep bir arada yaşayacağız. Belediye olarak, engelli vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye, onların yaşamlarını kolaylaştıracak her türlü hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Sevgi varsa, engel yoktur. Engelliler haftası, tüm engelli vatandaşlarımıza kutlu olsun” diye konuştu.