Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında hayta geçirdiği “Engelsiz Plajlar” projesiyle sahillere kurduğu rampalar ve engelli şezlongları ile engelli yurttaşların engelsiz olarak denize girmesini sağlıyor.

Engelsiz plajlar ile engeller kalkıyor

BİRGÜN İZMİR

Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip Muğla’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından engelli bireyler için bugüne kadar 15 Engelsiz Plaj oluşturuldu. “Engelsiz Plaj” projesi ile il genelinde yaşayan ya da tatil için kente gelen engelli yurttaşların rahatlıkla denize girebilmeleri sağlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi, talepte bulunan engelli yurttaşları evinden alıp denize götürdükten sonra evine geri getiriyor.

Muğla’nın Ortaca ilçesinde marangoz ustası olarak görev yapan ve geçirdiği iş kazası sonrası yaşamını tekerlekli sandalyeye mahkûm olarak sürdüren 57 yaşındaki Salim Aydoğan, uzun bir aradan sonra ilk kez denize girdi. Yaklaşık 5 yıldır bedensel engelli olarak evinde tek başına yaşamını sürdüren Aydoğan, Büyükşehir Belediyesi’nin “Kısa Mola” hizmetinde bulunan ekiplere denize girmek istediğini iletti. Ekipler kısa bir süre içerisinde engelli vatandaşın isteğini yerine getirerek Ortaca ilçesinde bulunan evinden Engelli nakil aracıyla aldıktan sonra Dalaman ilçesinde bulunan Sarsala Koyuna götürdü. Burada bir personel eşliğinde engelli plaj platformundan denize giren Aydoğan, yaklaşık 1 saat boyunca denizde yüzdü.

Muğla’da birçok yüzme yarışlarında dereceye girerek madalya alan 22 yaşındaki bedensel engelli Mustafa Gürbüz de, bir yıl aradan sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile denize girdi. Gürbüz, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından Ula’daki evinden alınarak Akyaka plajına götürüldü.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI HALKIN İÇİNDE OLMASINI SAĞLIYORUZ”

Engelli yurttaşların Muğla’nın denizlerinden faydalanmaları için “Engelsiz Plajlar” projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, şunları söyledi;

“Muğla, bir dünya cenneti. 1480 kilometre sahili olan bir kent. Bütün Türkiye’nin ve Dünya’nın geldiği yerde engelli vatandaşlarımızın bu denizlerden faydalanamadığını tespit ettik. Bu yüzden ne yaparız derken “Engelsiz Plajlar” oluşturmaya başladık. İlk engelsiz plajımızı 2016 yılında Akyaka’da hayata geçirdik. Şu anda 7 ilçemizde 15 engelsiz plajımız var. Bu platformlar kıyıda köşede değil plajın en orta yerinde giyinme kabinleri, özel araçları, rampaları ile engelli vatandaşlarımızı diğer vatandaşlar gibi halkın içinde olmasını sağlıyoruz. Kendisini diğer vatandaşlarla eşit ve o cennet denizlerimizden faydalanma imkânı buluyor. Onların yüzünde oluşturduğumuz gülümseme bizim için dünya ya bedel. Bu hizmeti vermeye devam edeceğiz.”