AYM tarafından hakkında iki kez hak ihlali kararı verilen ancak mahkemelerin direnmesi sonucu yeniden yargılanamayan CHP’li Enis Berberoğlu, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak. CHP, Berberoğlu’nun AYM kararı beklenmeden son verilen milletvekilliğinin de iade edilmesini istedi.

Enis Berberoğlu yeniden yargılanacak: ‘Vekilliği iade edilsin’

BirGün ANKARA

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) görüşmeleri sürerken AKP’nin girişimleri sonucu milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu, yeniden yargılanacak. Aldığı hapis cezası AYM tarafından bozulan ancak yerel mahkemelerin direnmesi sonucu yeniden yargılanamayan Berberoğlu için beklenen kararı, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi verdi.

İlk olarak dün sabah saatlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’nin kararına uyularak Enis Berberoğlu hakkındaki infaz işlemlerinin durdurulmasını talep etti. AYM’nin son olarak 21 Ocak’ta aldığı kararın bağlayıcı olduğu dikkate alınarak bu karara uyulduğuna hükmeden yerel mahkeme, Berberoğlu’nun yeniden yargılama talebinin kabulüne ve infazın durdurulmasına karar verdi.

FEZLEKE TALEBİ

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılarak hakkında fezleke düzenlenmesinin istenilmesini de talep etti. Mahkeme ayrıca Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması ya da milletvekili sıfatının sona ermesi durumunda resen dosyanın yeni esasa kaydedilerek, yargılamaya yeni esasa kaydedilen dosya üzerinden devamına hükmetti.

Mahkeme, kararın bir suretinin bilgi amaçlı olarak TBMM ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na da gönderilmesine karar verdi.

GEREK DUYMADI

Yerel mahkemenin ardından ihlallerden birinin sorumlusu olan TBMM Başkanı Mustafa Şentop da değerlendirmelerde bulundu. Tüm itirazlara rağmen AYM’nin kararını beklemeyerek Berberoğlu’nun dokunulmazlığını sonlandıracak hükmü okutan Şentop, bu sorunun ortadan kaldırılmasına ilişkin, “Herhangi bir değerlendirme yapmak istemem. Süreç ilerliyor. Anayasa Mahkemesi bir karar verdi o karar başsavcılığa intikal etti savcılık da bunu ilgili merciine iletiyor. Süreç normal seyri içerisinde ilerliyor. Bir değerlendirme yapmama gerek yok” demekle yetindi.

İRADEYİ GASP ETMEYİN

Öte yandan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) Berberoğlu hakkındaki yeniden yargılama işlemi yer aldı. Kurul’da geç kalınmış bir karar olarak değerlendirilen yeniden yargılama işleminin, milletvekilliğini de hemen geri getirmesi gerektiği fikri öne çıktı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a çağrı yapılmasını söylediği öğrenildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. Tabii, AYM’nin ikinci uyarısından sonra. Bu bizim içimizi acıtıyor. Bu karar da UYAP’ta yayınlandı. Mahkeme kararının bir an önce Adalet Bakanlığı’na gelmesini, Bakanlığın da saniye kaybetmeden bunu TBMM’ye göndermesini bekliyoruz. TBMM Başkanı da ilk oturumda bu kararı okutarak arkadaşımızın gasp edilen hakkının iadesini sağlamalıdır. Milletin kendi iradesinin gasp edilmesine daha fazla tahammülü kalmamıştır” dedi.

***

Demirtaş kararı bağlayıcı bulunmadı

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Kobane dosyası kapsamında cezaevindeki 29 siyasetçinin tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme, gerekçeli kararında dava sanıklarından Selahattin Demirtaş hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının “ilk tutuklulukla ilgili olduğunu, mahkemeleri yönünden bağlayıcılığı olmadığını” savundu. Mahkeme, tutukluluk hallerinin devamına oy birliği ile karar verdi. Tutuklu siyasetçilerin avukatları hafta içerisinde karara itirazda bulunacak.

***

Kılıçdaroğlu yemin törenine katılmayacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen İrfan Fidan’ın bugünkü yemin törenine katılmama kararı aldı. Kılıçdaroğlu Libya’daki MİT şehidi haberi gerekçe gösterilerek gazeteciler aleyhinde hazırlanan iddianame nedeniyle Fidan’ı intihal yapmakla suçlamıştı. Kılıçdaroğlu, “Arkasında kirli ilişkiler var ama 107 üyenin oyunu alıyorlar. Saraydan alınan talimatlarla. Bilgi hırsızlığı yapan bir insanın Anayasa Mahkemesi’nde ne işi var. Anayasa Mahkemesi gibi Yargıtay gibi bir yere üye atıyorsanız, atadığınız kişinin hukuku yüceltmesi lazım” demişti.