Afetzedelerin barınma sorunlarına çözüm getiremeyen AKP’li Malatya Belediyesi enkaz dolu sokaklarda reklam çalışması yürütüyor. Afetzedeler tepkili: Şebekeden kahverengi su geliyor. Hakaret eder gibi reklam yapıyorlar.

Enkaz kalkmadan reklama başladılar
AKP’li Malatya Belediyesi enkaz önüne tabelalar koydu.

İlayda KAYA

Malatya’da 45 gündür su sorununu çözemeyen AKP’li Malatya Belediyesi enkaz dolu sokaklarda reklam çalışmaları yapıyor. Malatya Belediyesi’nin enkazların önüne yerleştirdiği tabelalarda “Malatya her şeye rağmen bulunmaz eşin” yazısı yer alıyor. Malatya’da yaşayan yurttaşlar depremin ardından yaşanan sorunlara karşı AKP’li yöneticilerin tedbir almadığını ve gerekli çalışmalarını yürütmediğini söyledi.

BirGün’e konuşan Malatya’da yaşayan bir yurttaş, “Belediye aktif değil. 44 gündür vatandaşın yardımları geliyor. Belediyeyi pasifize ettiklerini öğrendik. OHAL’den kaynaklı olarak valinin belediye başkanını geri plana aldığını öğrendik. Belediye başkanının görevden alınacağı da söylenmişti. Sahada görev almadılar. Belediye kendi reklamını yapıyor ama her şey ortada. Deprem boyunca bizi yalnız bıraktılar” dedi.

‘PİSLİK İÇİNDE YAŞIYORUZ’

Bölgedeki sorunlara dikkat çeken yurttaş, “Gelen yardımların hepsini depolara yığdılar. İlk zamanlarda şahıs yardımları çok fazlaydı. Gelen yardımları da topladılar ama dağıtmadılar. Ne zaman dağıtacaklarını ise bilmiyoruz. Ramazan’a sakladıklarını düşünüyoruz. Hala çadır sıkıntısı var. Kaymakamlığa yönlendiriliyoruz. İlk başlarda belediye, muhtarlarla görüşüyordu. Sonra valilik olaya el koydu ve komple kaymakamlıklara dağıtım yetkisi verildi. Belediye bu noktada da pasifliğini koruyor” diye konuştu.

Bir başka yurttaş da temiz su sorununa dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Bölgede su var. Şebeke suyu hâlâ sıkıntılı ve temiz suya ulaşım konusunda sorun yaşıyoruz. İnsanlar temizlik için kullanıyor ama içilmeye elverişli değil. Açıkçası vücudumuza temasından da memnun değiliz çünkü derimize zarar veriyor. İçme suyu da yeterli seviyede dağıtılmıyor. Gıda, çadır, su sorunu hâlâ devam ediyor.”

Malatya’da yaşayan Mehmet Ç. de “Borular pislik içinde. Pislik içinde yaşıyoruz. Hâlâ kahverengi su geliyor. İş faturaya dönünce gelip bizden para istemeyi bilecekler ama. Biz burada ailemizi kaybettik, hakaret eder gibi bir de böyle tabela koyuyorlar” diye konuştu.

***

Urfa’da şebeke suyu içilebilecek

Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şehirde yaşanan sel felaketi sonrasında veremedikleri şebeke suyunun dün itibarıyla tekrar içme suyu değerlerine yükseldiğini söyledi. Şebeke suyunun içilebileceğini kaydeden Beyazgül, "22 Mart Dünya Su Günü'nde şehrimize tekrardan kaliteli içme suyunu temin etmenin mutluluğunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.