Enkaz altında hayatını kaybeden yurttaşları kendi imkânlarıyla çıkaran yakınları, kayıt yaptıramadan defnediyor. Yurttaşlar plansız uygulamalardan şikâyetçi.

Enkazdan çıkardıklarımızı kaydetmeden defnettik
Fotoğraf: DepoPhotos

İlayda KAYA

Maraş depremiyle hayatını kaybeden çok sayıda yurttaş, kendilerini enkaz altından çıkaran yakınları tarafından kaydettirilmeden olarak defnedildi. Adıyaman’ın Merkez ilçesinde yaşayan 7 yakınını depremde kaybeden Abdurrahman Bekar isimli bir yurttaş, sadece memur olan kız kardeşinin kayıt işlemlerini gerçekleştirebildiğini söyledi. Diğer akrabalarının ise defin işlemlerinde kimseyle görüşemediğini ve kayıtsız olarak defnettiğini anlatan Bekar, “Aile üyelerimi battaniyeye sardık ve imamla defnettik. Kimseyle görüşemedim” dedi.


BirGün’e konuşan Abdurrahman Bekar, şunları anlattı: “Annemi, babamı kız kardeşimi, ağabeyimin çocuklarını kaybettim. Sadece bir kişinin kaydını yaptırdım, o da 2 ay önce kente atanan kız kardeşimin. Sadece onun ölüm kaydını yapabildim. Geriye kalan ailemin hiçbir kaydını yapamadım. Enkazdan dördüncü gün çıkarıldılar ve cenazemiz defnedildi. Kefen diye hiçbir şey görmedik. O süreç bile düzgün olarak işletilmedi. Hâlâ köyde cenazelerim. Zaten çıkarttıklarını toprağın altına battaniyelerle sararak gömdüler.”

Almanya’dayken sabah 4 buçuk sularında depremi öğrenmesinin ardından ailesinin bulunduğu enkaza gittiğini söyleyen Bekar, “Depremin ikinci günü gittiğimiz zaman zaten enkazın başında kimse yoktu. Adıyaman’da yaşayan akrabalarım sayesinde apartmandan bazı yurttaşlar çıktı. İlk gün ses geliyordu ama ekipman, kişi kimse yoktu. Benim ailem dördüncü katta oturuyordu. 6 katlı bir apartmandı. Dördüncü güne kadar yeğenim enkaz altında yaşıyordu. Elini bile tuttum ama kimse gelmediği için öldüler. Eğer yetkililer zamanında müdahale etseydi benim ailem yaşayacaktı” dedi.

‘İMKÂNLARIMIZLA GÖMDÜK’

Akrabalarının defin işlemleri için kimseyle görüşemediğini söyleyen Abdurrahman Bekar, “Kendi imkânlarımızla çıkardık. Sadece imama bilgi verebildik. Kayıt oluşturulması için kimse iletişime de geçmedi. Bilgilendirme yapılmadı. Biz zaten ailemizi kaybettik, en yakınlarımızı toprağa verdik. Bu süreci de bizim elimize bırakıyorlar. Biz savcılığa, mezarlık müdürlüğüne başvuru yapmadık. Benim gibi de çok kişi bu şekilde defin işlemi gerçekleştirdi. Farklı illerde de bu şekilde gömülenler var. Ben sadece 1 kişinin kaydını yapabildim ama ailemden 7 kişiyi kaybettim. Bu şekilde bakarsak ölü sayısı daha fazla olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yetkililerin afet bölgesini görmezden geldiğini söyleyen Bekar, “Adıyaman Merkez’de hayat normale dönüyormuş gibi yansıtılıyor. Yalan haberlerle de algı yaratmaya çalışıyorlar. Yetkililer kafalarını bu şehirlere çevirseler neler olduğunu görecekler” dedi.

***

387 aile başvurdu

Adli Tıp Kurumu Başkanı Hızır Aslıyüksek, depremlere ilişkin açıklama yaptı. Aslıyürek “Bugüne kadar Adli Tıp Kurumu olarak 38 bin 199 ölü muayenesi yaptık. Kimliği meçhullerle ilgili şimdiye kadar 387 aile başvurdu. Bunlardan 168 cenazenin kimliğini tespit edip ailelerine teslim ettik. Hüviyeti meçhul cenazelerle ilgili yakınını kaybedenlerin, ilgili başsavcılıklara, ilçelerdeki savcılıklara, Adli Tıp Kurumunun İstanbul merkez ve şube müdürlüklerine başvurup ağız içi sürüntü örneği veya kan vermesini öneriyoruz” dedi.