Savaş, çatışma, yoksulluk ve afet... Felaket üstüne felaket yaşayan Suriye, depremin yıkıntılarıyla baş başa. Ölü sayısı binleri bulurken Halep’i anlatan Shehabi, “Enkaz altında da üstünde de ölüm kalım mücadelesi var” dedi.

Enkazın altı da üstü de ölüm!
Suriye’de açıklanan verilere göre ölü sayısı 2 bini aştı, yaralı sayısı 4 bini geçti. (Fotoğraf: AA)

Yaren ÇOLAK

Maraş merkezli depremin vurduğu Suriye’de yaşamını yitirenlerin sayısı binleri bulurken ülke kaderine terk edilmiş durumda. Uluslararası yaptırımların ağır baskısı altındaki ülkeye yardım eli uzatılmış değil. Ülkenin kuzeyi ile batısında çok sayıda bina yıkılırken yetkililer insanların enkaz altında kaldığını belirterek acil yardım bekliyor.

Cihatçıların ve Ankara destekli grupların kontrolündeki bölgelere ulaşamayan yardımlar nedeniyle trajedi katlanarak büyüyor. İnsanlar yiyecek ve su kıtlığıyla karşı karşıya.

BÜYÜK BİR TRAJEDİ

Enkazdan çıkarılanları ise dışarıda soğuk hava ve insanlık dışı koşullar karşılıyor. Yardım ve desteklerin gelmemesi nedeniyle Suriyeliler kendi imkânlarıyla kurtarma çalışmalarına sürdürüyor.

Suriye Kızılayı (SARC), ‘ambargoyu kaldırın’ çağrısı yaparken hükümetin kontrolündeki Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus illerinde de yetersiz ekipman nedeniyle ağır aksak ilerleyen kurtarma çalışmalarında bilanço ağırlaşıyor. Cihatçıların ve Türkiye destekli grupların kontrolündeki yardımların neredeyse hiç ulaşmadığı bölgelerde ise tablo daha da vahim.

Devlet ajansı SANA’ya göre hükümet kontrolündeki Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus’ta 812 kişi hayatını kaybetti. Yerel kaynaklar ise cihatçıların ve Ankara destekli muhaliflerin kontrolündeki İdlib, Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı harekatı bölgelerinde en az 790 kişinin öldüğünü kaydetti. Uluslararası kuruluşlara göre ise ölü sayısı 2 bini geçti.

Fotoğraf: Depo PhotosFotoğraf: Depo Photos

***

SURİYE HALKI ACILARIYLA YALNIZ BIRAKILDI

Halep Sanayi Odası Başkanı Fares Shehabi, kentteki son durumu BirGün’e anlattı. Shehabi, “Türkiye de Suriye de zor günlerden geçiyor. Aramızdaki fark ise Türkiye, Suriye’ye göre çok daha fazla uluslararası yardım aldı. Suriye’ye yalnızca birkaç Arap ülkesi yardım ediyor. Cezayir, Mısır, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri yardım etti. Bizim için dünyadan yardım, bağış veya uçak almak çok zor” dedi.

Yalnızca Halep’te 100’e yakın bina yıkıldığını ve ölü sayısının bini aştığını kaydeden Shehabi, “Binlerce insan çadırlar olmadan yaşamaya çalışıyor. Dışarıda hava çok soğuk. Enkaz altında da dışında da ölüm kalım mücadelesi var” ifadelerini kullandı.

Halkın kendi imkanlarıyla çalışmaları sürdürdüğünü vurgulayan Shehabi “Bulunduğum bölgeye dünyadan da henüz hiçbir yardım gelmedi” dedi ve ekledi: “ÖSO’cuların kontrolündeki bölgelerde durum daha da vahim. ÖSO’dan açıklama yok. Beyaz Miğferler de öyle.”

Fares Shehabi, Halep Sanayi Odası BaşkanıFares Shehabi, Halep Sanayi Odası Başkanı

***

YAPTIRIMLAR FELAKETİ KÖRÜKLÜYOR

Ülkedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, ABD yaptırımlarının yardımların ulaşmasını engellediğini söyledi. Lübnan merkezli Al Mayadeen kanalına konuşan Mikdad, uluslararası insani yardımların yaptırımlara tabi olmadığını ancak ABD ve Batılı ülkelerin Suriye’ye uyguladığı yaptırımların, felaketi körüklediğini dile getirdi. Enkaz altında hâlâ yüzlerce kişi olduğunu vurgulayan Beyaz Miğferler de “Ölü sayısının önemli oranda artması bekleniyor” açıklaması yaptı.