Enola Holmes: Bir var olma mücadelesi

BİRGÜN KADIN

Netflix’te geçtiğimiz hafta yayına giren ‘Enola Holmes, Sherlock Holmes evrenine bu kez farklı bir perspektiften bakıyor. Annesi tarafından erkek egemen topluma inat, kendi ayakları üzerinde durabilecek şekilde yetiştirilen Enola, Viktorya Dönemi İngiltere’sinde bu kalıplara meydan okuyarak kendi hayatına yön veriyor.

Film, kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı reform hareketine de selam gönderiyor. Filmin çekimlerinin ardından İngiltere’nin çeşitli noktalarına erkeklerin gölgesinde kalmış kadınların heykelleri konuldu.

■ Frances Dickens, Beethoven’ın eski bir öğrencisi olan Kraliyet müzik Akademisi’nde okuyan yetenekli bir piyanist ve şarkıcıydı. Frances, Charles Dickens’ın kız kardeşiydi. Ailesi sadece Charles’ın eğitimi için bütçe ayırabiliyordu.
■ Şair Thomas Hardy’nin kız kardeşi Mary, yükseköğrenime katıldı ve Piddlehinton Village School’un Müdiresi olarak atanmadan önce birkaç yıl öğretmen olarak çalıştı.
■ Kral Edward VII’nin kız kardeşi Prenses Helena Victoria, İngiliz Kızılhaç’ın kurucu üyesi ve Kraliyet İngiliz hemşireler Derneği’nin başkanıydı.
■ Maria Anna Mozart, Viyana ve Paris’i gezen yetenekli bir klavsen ve piyanistti.

FİLMİN KONUSU NE?

Enola Holmes, annesinin ortadan kaybolması üzerine, büyük ağabeyi Mycroft’un kendisini maruz bıraktığı ‘hanımefendi olma’ baskısından kurtulmak ve annesini aramak için yola çıkar.

Filmde bu arayış, Enola’nın kendini keşfetmesine, dış dünyayla iletişim kurmasına, kendi kararlarını vermesine, ünlü dedektif olan abisi Sherlock Holmes’un da gölgesinden kurtulmasına yardımcı olur.