Vakıf ve derneklere iktidardan can suyu geldi. Vakıf yurtlarında kalan öğrencilere yardım yapılmasını içeren 2 yönetmelik, Ensar, TÜGVA ve TÜRGEV gibi vakıfları akıllara getiren yeni yönetmelik ile değiştirildi.

Ensar’a ve TÜGVA’ya can suyu

Mustafa BİLDİRCİN

İktidarın büyük şehirlerdeki belediyeleri kaybetmesinin ardından kan kaybeden vakıf ve derneklere Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan can suyu geldi. Vergi muafiyeti tanınan vakıf ve derneklerin yurtlarında barınan öğrencilere yardım yapılmasına yönelik yönetmelik hazırlandı. Yardımdan yalnızca, “İstanbul, Ankara ve İzmir kentlerinin herhangi birinde üç yurdu bulunan” ve “En az bin kapasiteli yurdu olan” vakıfların yararlanabileceği belirtildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte yer alan yardımdan yararlanma şartları akıllara, iktidara yakınlıklarıyla bilinen TÜGVA ve Ensar’ı getirdi.

EN AZ ÜÇ KENT ŞARTI

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca verilecek desteklerden yararlanmak isteyen vakıf ve derneklere sunulan şartlar yönetmelikte şöyle sıralandı:
En az iki yıldır yükseköğrenim öğrencilerine dönük yurt hizmeti veriliyor olması.

Ülke genelinde en az üç ilde yurdu bulunması veya İstanbul, Ankara, İzmir illerinde toplam üç yurdu ya da bu illerin herhangi birinde üç yurdu bulunuyor olması.

Ülke genelinde yükseköğrenim öğrencileri için en az bin kapasiteli yurt hizmeti faaliyeti yürütüyor olması.

PUANLAMA SİSTEMİ

Yurtlarında kalan öğrencilerin beslenme ve barınma yardımından faydalanmasını isteyen vakıf ve derneklerin, yapılacak puanlamaya göre sıralanacağı belirtildi. Puanlama sistemine yönelik bazı kriterler ise yönetmelikte, şu ifadelerle açıklandı:

Bakanlık yurtlarının bulunmadığı ilçeler ve Ankara, İstanbul, İzmir illerinde yurdu bulunan vakıf ve derneğin bu yerlerdeki her yurdu için 30 puan verilir.
Bir önceki yılda kapasitesinin en az yüzde 80’i oranında doluluk sağlamış vakıf ve derneklerin her yurdu için 20 puan verilir.

İktidara yakınlıkları ile bilinen ve yöneticileri arasında AKP’li isimlere yer veren Ensar, TÜGVA ve TÜRGEV, yönetmelikte yer alan, “İstanbul, Ankara, İzmir illerinde toplam üç yurdu ya da bu illerin herhangi birinde üç yurdu bulunuyor olması” şartını karşılıyor. Ensar Vakfı’nın İstanbul’da 13 yurdu bulunurken TÜGVA İstanbul’da 3, TÜRGEV ise 12 yurt ile hizmet veriyor.

KAYNAK YARDIMI

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, derneklere bağlı öğrenci yurtlarına üç yılda toplam 168,9 milyon TL kaynak aktardı. OECD raporuna göre öğrenci başına en az harcama yapan üçüncü ülke olan Türkiye’de, vakıf ve dernek yurtlarında barınan öğrenciler için aylık 615 TL yardım yapıldı. Öte yandan TÜRGEV’in ekonomisi, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra olumsuz seyir izlemeye başladı. Türkiye genelindeki 25 TÜRGEV yurdunun kapatılacağı, “Kaynakların gençlik ve eğitim hizmetlerine yönelik yeni ihtiyaçlara” yönlendirileceği bildirildi.

***

Kamu kaynakları vakıflara değil öğrenciye ayrılmalı

Sol Genç kararın yayımlanmasının ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bu yönetmeliğin hangi vakıf ve dernekleri kapsayacağı aşikardır. Devlet, yurtlarında fahiş fiyatlarla öğrencileri zor durumda bırakan derneklere ve vakıflara açıktan dini yapılar, cemaatler ve tarikatlar için para aktarmaktadır. Okulların açılacağı haberi ile yükselen yurt ve kira fiyatları öğrencileri zor durumda bırakmaktadır. Kamu kaynakları gerici vakıflara değil zor durumda bırakılan öğrencilere ayrılmalıdır.”