Kızılay’dan 8 milyon dolar bağış aldığı ortaya çıkan Ensar Vakfı’nın harcamalarının büyük bölümü yurttaşın sırtına yüklendi. Vakfa kamu binaları tahsis edildi, binalarının tadilat işleri AKP’li belediyelerin bütçesinden karşılandı. Protokollerle okulların kapısı da ardına kadar açıldı

Ensar ‘ellerimizle’ büyütülüyor

Mustafa Mert Bildircin

Kızılay paravan olarak kullanılarak Başkentgaz’dan 8 milyon dolar yardım aldığı ortaya çıkan Ensar Vakfı, AKP iktidarları döneminde çok sayıda kamu kurumuyla işbirliği yaptı. 1979 yılında kurulan vakfa ait öğrenci yurdu sayısı, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne hızla artarak 59’a ulaştı. 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından el konulan cemaat yurtlarının bir bölümü de Ensar Vakfı’na devredildi. Ensar için AKP’li belediyelerin kasası da ardına kadar açıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile çok sayıda işbirliği anlaşması imzalayan Ensar Vakfı için belediye bütçeleri de kullanıldı. 31 Mart Yerel Seçimleri’nden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 29 milyon 797 bin TL para aldığı belgelenen vakfın şubelerinin tadilat ve onarımları da yurttaşların vergileriyle yapıldı.

YURTTAŞIN SIRTINA YÜKLENDİ

AKP’li Amasya Belediyesi, vakfın şube binasının bakım, onarım ve yenileme işini üstlendi. Vakfın şube binasında 2015 yılında yapılan tadilatlar sonucunda belediye kasasından 140 bin TL para çıktı.
Konya Selçuklu Belediyesi de Ensar Vakfı’nın ilçede bulunan yurt binası için 318 bin 600 TL’lik malzeme desteği sağladı. Belediye bütçesinden yapılan harcamalar kapsamında yurdun yangın ve yangın alarm malzemeleri kamu kaynakları ile karşılandı.

DEVLET SEFERBER OLDU

Çok sayıda AKP’li belediyeden mali yardım aldığı belirlenen Ensar için devlet seferber oldu. Vakfın Üsküdar Belediyesi’nin tahsis ettiği alan üzerine inşa ettiği yurdun açılışına, aralarında TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Üsküdar Kaymakamı Mustafa Sefa Demiryürek’in de yer aldığı çok sayıda isim katıldı.

OKULLARIN KAPISI AÇILDI

Yargı kararlarını yok sayan Milli Eğitim Bakanlığı, Ensar Vakfı ile birçok konuda protokol imzaladı. Çocuk istismarı haberleri ile gündeme gelen vakfın öğrencilere “Değerler Eğitimi” vermesine olanak sağlayan Bakanlık, “Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği”nde yaptığı değişikle de Ensar’ın öğrencilere ulaşmasını kolaylaştırdı.

SKANDALLARLA ANILDI

Kamu kurumlarından aldığı yardımlarda giderek büyüyen vakfın adı birçok skandala da karıştı. Çorum’da 15 yaşındaki kız çocuğu, Ensar Vakfı Şube Başkanı tarafından cinsel istismara uğradığını belirterek şikayetçi oldu. Şikayetin ardından başlayan adli süreçte, “Nitelikli cinsel istismar” suçundan yargılanması gereken Ensar yöneticisi, Adli Tıp’ın verdiği rapora rağmen, “İyi hal”den dört yıl sekiz ay cezaya çarptırıldı.

BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ

Ensar Vakfı’nın cinsel istismar ile anıldığı olay bununla da sınırlı kalmadı. Karaman’da bir öğretmenin Ensar Vakfı’na yakın kişilerin kiraladığı evlerde en az 45 erkek öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı. Dönemin Aile Bakanı Ramazanoğlu, Karaman’da yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, “Bir kereden bir şey olmaz” ifadesini kullandı.

ARSA TAHSİSİ

Vakfın kurucuları arasında dikkat çekici isimler de yer aldı. İBB eski başkanı Kadir Topbaş’ın ve eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in vakfın kurucuları arasında yer aldığı öğrenildi. Vakfın kuruluş senedine göre, 370 bin TL’lik kuruluş sermayesinin 50 bin TL’sini Topbaş karşıladı.

Ensar Vakfı ile ilgili çarpıcı iddialardan biri de Urla Vilları’na ilişkin oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi için yaptırıldığı iddia edilen villalara komşu koyun DHMİ’den alınarak vakfa devredildiği ileri sürüldü.