Bahçelievler’deki 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi yurdunda kalan 38 çocuk yemekten zehirlendi. Çocuklar hastaneye geç götürülürken yemek dağıtım işinin Ensar Vakfı’nca organize edildiği ortaya çıktı

Ensar Vakfı'nın yemeği çocukları zehirledi

UĞUR ŞAHİN - ugursahin@birgun.net

İstanbul Bahçelievler’deki 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi yurdunda kalan 38 çocuk, 2 Aralık günü akşam yemeğinde verilen et yemeğinden zehirlendi. Ancak zehirlenme belirtileri gece ortaya çıkmasına rağmen, çocuklar hastaneye kaldırılmadı. Şiddetli karın ağrısı yaşayan çocuklar, hasta halleriyle ertesi sabah derse girdi. Çocuklar, rahatsızlıkların artması üzerine ertesi gün çevrede bulunan çeşitli hastanelere götürüldü.

16 öğrenci ambulanslarla Bahçelievler Devlet Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi ve Avcılar Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı. Tedavileri tamamlanan çocuklar sonrasında taburcu edilirken konuya dair soruşturma başlatıldı.

Çocukların avukatlar eşliğinde ifadeleri alındı, 1 öğrenci hariç diğer öğrenciler şikayetçi olmadı. Diğer çocuklar, “Yemekten zehirlenmeme sebep olan, yemeği yapan kişi ve kurumlardan şikâyetçi değilim” şeklinde ifade verdi. Yurdun yemek işinin ise Ensar Vakfı tarafından organize edildiği bildirilirken, BirGün çocukların ifadelerine ulaştı.

‘KURUMDAN ŞİKÂYETÇİYİM’

Yurt pansiyonunda kalan 10’ncu sınıf öğrencisi M.H.S., şikayetçi oldu. M.H.S., ifadesine yaşananları şöyle aktardı: “Arkadaşlarımla birlikte 02.12.2019 günü akşam yemeği için 18.00’de pansiyonun yemekhanesine geçtim. Yemek yedikten sonra saat 19.00-22.30’a kadar etüt dersimiz vardı. Etüt dersini bitiminde saat 23.00 sıralarında görevlilerin yat talimatı ile birlikte yattık. 03.12.2019 günü saat 05.30 sıralarında yurt görevlileri tarafından uyandırıldıktan sonra saat 06.00’da etüt için sınıflara geçtik. Etütte iken karın ağrım çoğaldı, daha sonra etüt bitiminde 07.00 olan kahvaltıya karnım ağrıdığı için inmedim. Ben bu zehirlenme vakasıyla ilgili olarak yemekten zehirlenmeme sebep olan yemeği yapan ve yemekle ilgili olan kişi ve kurumlardan davacı ve şikâyetçiyim” dedi. Pansiyonda kalan 10’uncu sınıf öğrencisi A.Y.K. ise ifadesinde kimseden şikâyetçi olmadığını söyledi. A.Y.K., karın ağrının yemekten sonra başladığını ancak sabah tedaviye götürüldüklerini aktardı.

NUMUNE ALINDI, SONUÇ BEKLENİYOR

Ensar Vakfı’ndan olaya dair yapılan açıklamada ise öğrencilerin tedavilerinin yapıldığı ve zehirlenme bulgusuna rastlanmadığı iddia edildi: “Hastanenin yaptığı tahlillerde herhangi bir gıda zehirlenmesi durumu olmadığı raporlarda belirtilmiştir. Yemek numuneleri İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından alınarak laboratuvar analizine gönderilmiş, sonuçların çıkması beklenmektedir. Gıda zehirlenmelerinin normal şartlarda birkaç saat içerisinde etkisini gösterdiği bilinmektedir. Çocukların Ensar Vakfı tarafından verilen yemekleri yedikten yaklaşık 12 saat sonra şikâyetlerini dile getirmeleri bir gıda zehirlenmesi olmadığı kanaatini de ortaya koymaktadır.”

Aynı yurtta kalan 17 öğrenci, 3 Kasım 2018 tarihinde de verilen yemekten zehirlenmişti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.