27 Şubat’ta 85 yaşında yaşamını yitiren Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’ın cenazesi dün İstanbul’da defnedildi.

27 Şubat’ta 85 yaşında yaşamını yitiren Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’ın cenazesi dün İstanbul’da defnedildi. Erbakan için ilk tören sabah saatlerinde Ankara’da düzenlendi. Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Erbakan’ın cenazesi uçakla İstanbul’a getirildi. Necmettin Erbakan’ın cenaze havaalanından konvoy eşliğinde Fatih Camii’ne getirildi. Yaşanan izdiham nedeniyle bir süre nakil aracında bekletilen cenaze gerekli düzenlemelerin ardından araçtan indirildi. Daha sonra cenaze musalla taşına konulduğu sırada bir görevli salavat dışında slogan atılmaması konusunda kalabalığı uyardı. Erbakan’ın ailesi, musalla taşına konulmasıyla birlikte cenazenin başında beklemeye başladı.
ÇATILARDA NAMAZ KILINDI
Erbakan’ın cenaze namazı, yoğun izdiham altında eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan tarafından kıldırıldı. Camii avlusuna sığmayan kalabalığın çevre binaların çatısına çıkarak cenaze namazına katıldıkları görüldü.Namazın ardından, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan birer konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da cenazenin taşınması sırasında tabutu omuzlarına aldı. Erbakan’ın cenazesi ellerde taşınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne ait cenaze nakil aracına konuldu. Erbakan’ın cenazesi kortej eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi ve Anıt Mezar’ı takiben Merkez Efendi Mezarlığı’na götürüldü.
EŞİ NERMİN ERBAKAN’IN YANINA GÖMÜLDÜ
Erbakan’ın Zeytinburnu’ndaki Merkez Efendi Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanlığındaki mezarı, partililer tarafından sırayla kazıldı. Erbakan için 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan’ın yanında mezar kazıldı. Aile kabristanlığında, Necmettin Erbakan’ın babası Sabri ile annesi Kamer Erbakan’ın da mezarları bulunuyor.

Hamas’tan başsağlığı mesajı

Gazze Şeridi’ndeki Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniyye, Necmettin Erbakan için sevenlerine ve Türkiye hükümetine başsağlığı diledi.
Hamas hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan taziye mesajında, ‘’Arap ve İslam ulusunun, Türkiye’deki en önde gelen İslami liderlerden birini kaybettiği’’ ifadeleri yer aldı. Hamas hükümetinin Başbakanı Haniyye, hükümeti ve Filistin halkı adına mesajını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye halkına gönderdi. Haniyye, Erbakan ailesine de sabır dileklerini iletti.
Gazze’de ayrıca yaşamını yitiren Necmettin Erbakan için taziye çadırı da kuruldu.

TSK cenazeye çelenk gönderdi

Necmettin Erbakan’ın cenaze namazının kılındığı Fatih Camii’ndeki çelenkler arasında TSK’nin de çelengi olduğu görüldü. TSK’nin çelenginin yanında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çelengi yer aldı.
1’İNCİ ORDU KOMUTANI CENAZEDE
Erbakan’ın cenazesine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Deniz Baykal, BDP Milletvekili Sırrı Sakık, HSP Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, eski başbakanlardan Tansu Çiller, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Kürşat Tüzmen, Mehmet Ağar, Hüsamettin Özkan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül katıldı.
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve bir grup asker de cenaze törenindeydi.

Erbakan’ın ölümü dünya basınında

Necmettİn Erbakan’ın ölümü dünya basınında da yankı buldu. The Guardian Erbakan’ın yaşamını yitirmeden önce kötü sağlık durumuna rağmen seçim için çalışmayı sürdürdüğünü belirtti. Wall Street Journal ise “Muhafazakar İslami hareketin uzun süredir lideri Erbakan” ifadesini kullandı. WSJ, “Erbakan’ın görüşleri, Türkiye’nin şuanki hükümetinde yer alan birçok halefinin aksine, tamamen Batı karşıtı ve İslamcıydı. İktidarda olduğu dönemdeyse, Türkiye’nin sivil liderlerinin ülkenin iç ve dış politikasında köklü değişiklikler yapma girişimleri, ordu engeline takılıyordu” diye yazdı.
AFP de Erbakan’ın ölüm haberini “Türkiye’nin ilk İslam yanlısı lideri Erbakan vefat etti” başlığıyla duyurdu. AFP’nin haberinde şu ifadelere yer verildi: “Erbakan, 40 yıl devam ettirdiği siyasi kariyerinde hep Türk ordusuyla çatışma halindeydi. Ancak Türk Ordusu, geçmişte yaşananlara tezat, post modern bir tutumla, Erbakan’ın yakınlarına baş sağlığı diledi ve “Türkiye için verdiği hizmetler her zaman hatırlanacak” ifadesini kullandı. Saadet Partisi’nin lideri olarak hayata veda eden Erbakan, diyalog kurmakta zorlansa da son nefesine mesajını yayma çabasındaydı. Türkiye’de “Hoca” lakabıyla anılan Erbakan, Türkiye’deki Batı yanlısı gelenekten hoşlanmadığını her seferinde dile getirirken, İslamcı ve Türk milliyetçiliğinin karışımı bir görüş benimsiyordu. Uluslararası sistemi ‘Siyonist’ bir emir olarak tanımlayan Erbakan, bu sistemin dünya genelinde fakirliğe neden olduğunu ve İslamcıların çıkarlarına karşı hareket ettiğini dile getirdi.”