Ayasofya'daki Cuma hutbesinde sarf ettiği sözler nedeniyle büyük tepki toplayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu kez de Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla açılan 86 yıllık dönemi 'fetret devri' diye tanımladı. Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştü.

Erbaş'tan Ayasofya için bu kez de 'fetret' benzetmesi!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya’da tepki çeken sözlerinin ardından caminin statüsünün müze olduğu yılları da Osmanlı’daki bunalım dönemi için kullanılan “fetret devri” olarak tanımladı.

Cumhuriyet'in haberine göre, Ayasofya’nın ibadete açılması nedeniyle Müslüman dini liderlere mektup gönderen Erbaş şunları kaydetti: “Hamdolsun bugün Ayasofya’nın fetreti sona ermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetiyle artık Allah’a secde edilecek bir mekâna dönüştürülmüştür. İnşallah Ayasofya’nın dirilişi, Mescid-i Aksa’nın da özgürlüğe kavuşmasının habercisi olacaktır. Onun bu dirilişi, inşallah, mazlum ve mahzun müminler için geleceğe dair bir ümit kaynağı; adalet, merhamet ve ahlak temelinde yükselen medeniyetimizin yeniden yükselişinin de ilk işareti olacaktır.”

CHP'Lİ ÖZKOÇ: DİYANET İŞLERİ BAŞKANI O KOLTUKTA OTURMAMALI

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis’te yaptığı basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ayasofya’yla ilgili tartışmaların ilk olarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Tayyip Erdoğan’ın “Tek parti döneminde alınan bu karar, tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı” sözleriyle başladığını ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Atatürk’e lanet okumasıyla devam ettiğini söyleyen Özkoç, “Bu gündemi biz oluşturmadık. Atatürk ve arkadaşlarına lanet okuyan, Allah’ın değil Tayyip’in emirlerini yerine getiren bu Diyanet İşleri Başkanı bir dakika o koltukta oturmamalıdır. Bu kadar kendinden ve kişiliğinden taviz vermiş, ahlak kurallarını hiçe sayan bir kişi İslam’ı temsil edemez” dedi.

Özkoç, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın konuya ilişkin kullandığı “Ayasofya gibi bir yerde, bir cuma hutbesinde, herhangi bir yerde, biz lanet okunmasını doğru bir yaklaşım olarak asla kabullenmeyiz” ifadelerinin “lanetin itirafı” olduğunu söyledi. Kalın’ın “Hilafet tartışması suni bir gündemdir” sözlerine de yanıt veren Özkoç “Bu yapay gündemi ortaya çıkartan ve büyüten Recep Tayyip Erdoğan, Bilal Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı ve bir avuç besleme basındır” dedi. Özkoç, 16 saat süren görüşmelerin ardından kabul edilen sosyal medya düzenlemesine ilişkin ise yasanın bir sansür yasası olduğunu belirterek, “AKP ‘Ben toplumun hafızasını silmek istiyorum’ diyor. Yeni kuşaklara geçmişte olan kirli dosyalarının açılmasını engellemek istiyor” ifadelerini kullandı.