12 Eylül darbesinde yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren, Ankara’da mezarı başında anıldı

Erdal Eren anıldı

BirGün/Ankara

12 Eylül darbecileri tarafından yaşı büyütülerek 13 Aralık 1980’de 17 yaşında idam edilen Erdal Eren, ölümünün 38. yıldönümünde Ankara’da mezarı başında anıldı. Karşıyaka Mezarlığı’nda bir araya gelenler, “Faşizme Ölüm, Halka Hürriyet” sloganı atarak, Erdal Eren’in posterleri eşliğinde kabrine kadar yürüdü. Eren’in mezarı başında yaşamını yitiren devrimciler için saygı duruşunda bulunuldu.

Erdal Eren’in mezarı başında konuşan Emek Gençliği’nden Balaban Boran, “Erdal Eren’den bugüne biz de mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi. Eren’in mücadele mirasını devraldıklarını belirten Boran, “Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için, eşit ve özgür bir gelecek için, sınıfsız sömürüsüz bir dünya için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ise “O gün Erdal’ları idam eden zihniyet bugün aynı şekilde gençliği geleceksizleştirmeye mahkum etmek istiyor. Gençlik kitleleri, işçi sınıfı üzerine aynı baskı politalasını devam ettirmek istiyor” dedi. Mücadeleye devam edileceğinin altını çizen Gürkan, şunları söyledi: “Sosyalizm kazanacak, işçi sınıfı kazanacak, demokrasi ve özgürlük mücadelesi kazanacak. Gençlik öncelerinden aldığı mirasla bu mücadeleye devam edecek.

***

Dinlerer'in katledilişinin 38. yılı

12 Eylül cuntası tarafından 13 Aralık 1980’de Ankara Emniyet Müdürlüğü DAL grubunda gördüğü işkence ile yaşamını yitiren Behçet Dinlerer’in katledilişinden bu yana 38. yıl geçti.

erdal-eren-anildi-541941-1.

Dinlerer, Ankara Doğu Bölgesi Devrimci Yol sorumlusu olmak iddiasıyla 23 Kasım 1980 günü gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Derin Araştırma Labaratuarı’na (DAL) götürüldü. Burada ağır işkence gördüğü ve sorgu sırasında bir gece polis timi tarafından Elmadağ’a götürülüp karda işkence edildiği iddia edildi. Behçet Dinlerer gözaltına alındıktan 20 gün sonra 13 Aralık 1980 tarihinde hayatını kaybetti. Dinlerer, katledildiğinde 26 yaşındaydı.