Erdoğan, 100 günlük eylem planını açıkladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 400 projeyi içeren 100 günlük eylem planını kamuoyuna açıkladı.

Erdoğan, Saray'da düzenlenen programda, Cumhurbaşkanlığı ile 16 Bakanlığın önümüzdeki 100 gün içinde gerçekleştireceğinin belirtildiği projeleri duyurdu.

Açıklanan ​100 günlük eylem planında ulaşımdan enerjiye, ekonomiden sanayiye, dış ticaretten şehirciliğe, dış politikadan savunmaya, eğitimden sağlığa, tarımdan teknolojiye, turizmden gençlik ve spora birçok başlıktaki hedefler yer alıyor. Programda bütçe ve kamu maliyesiyle ilgili atılacak adımlar da bulunuyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Yeni sistemin, demokrasi tarihimizin zirvesini oluşturduğuna inanıyorum. Geriye baktığımızda pek çoğunu üzüntüyle hatırladığımız nice hadisenin ardından böylesi bir demokrasiye ulaşmamızı en büyük kazanım olarak görüyorum. Bu vesileyle Malazgirt'te kazanılan zaferle bize ebedi bir miras bırakan Sultan Alparslan'ı, Süleyman Şah'ı, Osmanlı çınarını bu topraklara diken Ertuğrul Bey'i ve Osman Gazi'yi. İstanbul'u fethederek çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han'ı, devleti yıllarca ayakta tutan Sultan Abdülhamit'i, Kurtuluş Savaşı'nın komutanı Mustafa Kemal Atatürk'ü, Adnan Menderes'i, Türkiye'nin değişimin gerisinde kalmamasını sağlayan Turgut Özal'ı ve ismini burada zikredemediğim ecdadımızın her birini hayırla yad ediyorum.
  • Amacımız ecdadımızdan aldığımız emaneti daha da yükseğe çıkartarak gelecek nesillere aktarmaktır. Bugünkü proje toplantımızı bu yolda atılmış küçük ama önemli bir adım olarak görüyorum. Meclis'te ettiğimiz yeminle birlikte gerek şahsım, gerek bakanlarım, yoğun bir mesai içindeler. Bir yandan yeni yönetim sisteminin mimarisini oluşturuyor, bir yandan milletimize verdiğimiz sözleri hayata geçirecek programları hazırlıyoruz. Anayasa değişikliğine uygun şekilde, yeni sisteme geçişin gereği olarak ilka edilmesi gereken kanunları yürürlükten kaldırdık. İlk iş olarak, Cumhurbaşkanlığımızın ve bakanlıklarımızın teşkilat yapılarını oluşturduk ve bakanlarımızın atamalarını da yaptık.
  • Üst düzey yöneticilerimizle ilgili hazırlıklarımız da hızla ilerliyor. Yeni kurulan başkanlıklarımızın işler hale getirilmesine ilişkin çalışmalarımız da sürüyor. Orta Vadeli Programı ağustos ayı sonuna kadar kamuoyuna ilan etmeyi planlıyoruz. 2019-2023 dönemine ilişkin stratejik plan çalışmalarımıza başladık. Kasım ayı sonuna kadar bunu da tamamlamayı hedefliyoruz.
  • 100 günlük icraat programımızın çalışmalarını sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay yürüttü. Bunlardan 100 gün içinde yapacaklarımızı maddeler halinde listeleyip bütçeleriyle birlikte bir araya getirdik. İlk 100 gün içinde tamamlanacak proje sayısı 1000'in üzerindedir.
  • 100 günde ve yaklaşık 46 milyar liralık bütçeyle hayata geçirilecek 400 proje, adeta yeni dönemin ateşleyici gücü olacaktır. 400 projeyi başlıklarıyla zikretmek dahil tüm günümüzü alacağı için bazı başlıkları görsel malzemeler eşliğinde açıklamakla yetineceğiz.
  • Bu projelerin mevcut bütçeyle yürütülebilecek olmasına dikkat ettik. Milli Eğitim dışında bu planımızdan sapmadan devam ettik. AK Parti, bütçe disiplinine önem veren bir parti olmuştur. İnşallah önümüzdeki dönemde de aynı şekilde devam edeceğiz. Kaynakların çeşitlendirilmesi burada çok büyük önem arz ediyor. Yeni yönetim mimarimizi oluştururken tüm kurumları, ilgili bakanlıkların himayesine alınmasında hassasiyet gösterdik. Böylece Cumhurbaşkanlığı'nın tüm bakanlıkların ve kurumların faaliyetlerini daha iyi yöneteceği bir yapıya kavuştuk. Bu projelerden biri, vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştıran ve maliyetleri azaltan e-devlet sistemini etkinleştirmek olacaktır.
  • Savunma sanayi projelerine ayrı bir önem veriyorum. Programımızda yer alan 400 projenin 48'i savunma sanayimize aittir.
  • Bir yandan ordumuzun kritik birimlerinde uzmanlığa dayalı bir personel yapısına geçerken, diğer yandan da her alanda kendi kendimize yeterli bir savunma sanayi kurmaya çalışıyoruz. Göreve geldiğimizde yüzde 25 gibi bir güce sahipken, şimdi bu yüzde 65'e ulaşmıştır. Bunu artık daha da artırmak durumundayız.​

YARGIDA HEDEF SÜRE UYGULAMASI

  • Adalet Bakanlığımız ülkede adaletin tesisinde adeta devrim yapmış bir bakanlığımızdır. Yaptığımız reformlara rağmen FETÖ'nün açtığı tahribatı giderme konusunda önemli mesafe kaydettik. Mensuplarını büyük ölçüde temizledik. Yapacağımız daha çok şey var, virüslerin temizlenmesi gerekiyor. Yargı birimlerince yapılan 40 milyon tebligattan 28 milyonunun elektronik ortamda gerçekleştirilebilmesini mümkün kılacak bir altyapı oluşturuyoruz.
  • Yargıda hedef süre uygulamasına geçiyoruz. Böylece soruşturma ve yargılamaların önceden ilan edilecek sürede tamamlanmasını hedefliyoruz. Arabuluculuk ve uzlaşma uygulamalarını daha da etkinleştirerek mahkemelerinin yükünü hafifletiyoruz. Konya ve Sakarya bölge adalet mahkemelerini hayata geçiriyoruz. Çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçları konusunda, toplumun beklentilerine cevap verecek cezai düzenlemelerin yapılmasını sağlıyoruz ve sağlayacağız. Asla bundan taviz yok."
  • Yargı birimlerince yapılan 40 milyon tebligattan 28 milyonunun elektronik ortamda gerçekleştirilebilmesini mümkün kılacak bir altyapı oluşturuyoruz.

"KANAL İSTANBUL YAPILACAK"

  • Kanal İstanbul projesi kapsamında taşınmaz devri ve planlama çalışmaları tamamlanacak. Çevre düzeni planlarını ve imar planları onaya sunuyoruz. Bu proje finansmanı itibariyle 22 milyon metrekare arazinin TOKİ'ye devriyle tamamlanıyor. Bu projeyi hayata geçirmeye kararlıyız. Çok önemli bir stratejik durum da boğazda yaşadıklarımızdır. Bir keresinde Selimiye'nin önünde bir Romen tankeri yandı. Bu 7 ayı aşkın bir süre devam etti. Kandilli civarında geçen günlerde bir kuru yük gemisi yalıya bindirdi. Bu sabah bir tanker arıza yaptı. Saatlerce boğaz tıkandı. Bizim bunun alternatifini üretmemiz gerekiyordu. Hem alternatifi üretiyoruz hem de iki tane butik şehir kuruyoruz. Bunlar bizim rezerv alanlarımızı oluşturacak. Dikey mimarinin egemen olduğu değil yatay mimarinin egemen olduğu bir şehircilik anlayış olacak. istanbul Kanal İstanbul projesine hasret. Bunun durdurulması diye bir şey yok. Biz bu projeyi olmazsa olmaz diye görüyoruz ve yapacağız.

"HER YER BETON YIĞINLARIYLA DOLDU"

  • Millet bahçelerinin 5'ini bu dönemde (100 Günlük Eylem Planı) tamamlıyoruz. Atatürk Havalimanı'nı 29 Ekim'de üçüncü havalimanı bittikten sonra oraya taşıyoruz. Diğer taraftan Atatürk Havalimanı'ndaki çalışmalarımızı başlatıyoruz. En büyük millet bahçesi burası olacak. Malum her yer beton yığınlarıyla doldu, bunlardan kurtulmak lazım. Eski statları millet bahçesine çevirmek suretiyle yeşil alanlarımızı çoğaltacağız. Kentsel dönüşüm projelermize bu dönemde hız veriyoruz. 100 gün içinde 17 bin konut ve işyerini hak sahiplerine teslim ediyor, 16 bin konut ve işyerinin de temelini atıyoruz."

"EMLAK BANKASI TEKRAR FAALİYETE GEÇECEK"

  • 100 gün içinde 17 bin konut ve işyerini hak sahiplerine teslim ediyor, 16 bin konut ve işyerinin de temelini atıyoruz. Kamu konutlarının beş bininin satışına başlanacak. İmar barışı kapsamında 13 milyon kayıtsız yapı ile ilgili işlemi tamamlıyoruz. Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak şekilde Emlak Bankasını tekrar faaliyete geçirmeye yönelik başvuruları gerçekleştiriyoruz.

'DÖVİZ SATIN' ÇAĞRISI

  • "Yastık altından dövizlerinizi çıkartın. Altınlarınızı çıkartın, gelin bunları TL'ye dönüştürün. Yerli, milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun.
  • Kredi derecelendirme kuruluşlarının tamamen taraflı raporları sebebiyle karşılaştığımız zorlukları aşmak için dış borçlanmada Çin piyasasına yöneliyoruz. Bu doğrultuda ilk defa Çin Yuanı cinsinden tahvil ihracı yapıyoruz.

"GÖBEKLİTEPE'Yİ ZİYARETE AÇIYORUZ"

  • Turizmde yeni pazarlara açılıyoruz. Çin'in turizmdeki payını artırmayı planlıyoruz. Gaziosmanpaşa'da Rami Kışlası'nı kütüphaneye dönüştürmek üzere adımlarımızı attık. Bu denemde 30 kütüphaneyi millet kıraathanesine dönüştüreceğiz. İstanbul müze fakiri bu konuda sürprizlerimiz olacak. Şanlıurfa'daki Göbeklitepe ören yerini ziyarete açıyoruz. Gitmeyenler muhakkak gitsin. Açılışını bizzat yapacağım.

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN

  • Fiziki altyapıdaki gelişmelere rağmen eğitim öğretim içeriği konusunda arzu ettiğimiz yere gelemediğimizi biliyorum. Ülke genelinde 20 bin sözleşmeli öğretmen daha atıyoruz. 700 okulumuzu güvenlik yönetim sistemine entegra ediyoruz. Her okulumuzda en az bir polis memuru görevlendiriyoruz. Her okulun kendi şartları içinde geliştirilmesini sağlayacağız.

  • Artık Muş Havalimanı demeyelim dedik, oranın adını da Sultan Alparslan Havalimanı koyalım dedik