Erdoğan 3 hükümlünün cezasını kaldırdı

DİLAN ESEN

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan cezaevindeki 3 hasta tutuklunun kalan cezalarının kaldırılmasına ilişkin verdiği karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Adli suçlardan hükümlü olarak cezaevinde bulunan 3 tutuklu da Adli Tıp Kurumu’nun ‘sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali’ yönündeki raporu kapsamında bulunduğu belirtildi.


456 AĞIR HASTA TUTUKLU VAR

Cezaevlerinde 456 ağır olmak üzere bin 300’den fazla hasta tutuklu bulunduğunu söyleyen İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bu konuda Türkiye’de yapısal bir sorun olduğunu vurguladı. Bu yetkinin tüm hasta tutuklular için kullanılmasını istediklerini aktaran Türkdoğan, “2016 ya da 2017’de yayımlanan bir genelgede Cumhurbaşkanı’nın bu yetkisini kullanabilmesi için Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hasta tutukluların cezaevinde kalamayacağına dair raporu gerekiyor. Aslında Anayasa’da böyle bir şey yok. Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanırken pekâlâ Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı hastanelerin raporlarına dayanarak bu yetkisini kullanabilir” dedi.

AYRIM YAPMADAN UYGULANMALI

Türkdoğan, “Cumhurbaşkanı af yetkisini kullanacaksa sadece ATK’den gelen raporla değil diğer hastanelerden gelen raporlarla da bunu yapabilir. ATK, Adalet Bakanlığı’na doğrudan bağlı bir kurum ve siyasi iktidarın denetiminde olan bir kurum. ATK’nin tarafsız ve bağımsız bir profile dönüştürülmesi gerekiyor ama uygulamada bu çok zor. Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanmaya başlamışsa bunu genişletmesini ve adli siyasi ayrımı yapmadan uygulamasını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı infaz kanununa ilişkin rapor gönderdiklerini belirten Türkdoğan, “Bu düzenleme Meclis’e getirilirken ağır hasta durumda olan mahpusların rahatlıkla tahliye edilmesini sağlayabilecek kanun değişikliği yapılmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.