Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açtığı manevi tazminat davası, ilk duruşmada reddedildi. Ankara 45’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde alınan karara tepki gösteren Federasyon, hükmün masa başında verildiğini bildirdi.

Erdoğan'a açılan "Ali'siz Aleviler" davası reddedildi: "Masa başında verilen bir karar"

Hüseyin Şimşek

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) tarafından, "Ali'siz Aleviler" sözleri nedeniyle AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açılan manevi tazminat davası reddedildi.

Erdoğan, 5 Aralık 2021’de gerçekleştirdiği bir konuşmasında, “Almanya’da özellikle Alevilikten öte Ali’siz Alevilikle adeta yeni bir din ihdası öne sürülüyor… Onlara para desteği veriyorlar” sözlerini sarf etti. Erdoğan, desteğin on milyonlarca Euro değerinde olduğunu öne sürdü. Bu sözlerin ardından AABF, Erdoğan hakkında 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

CUMHURBAŞKANI GÖREVİNİ İHLAL ETTİ

Ankara 45'inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, Cumhurbaşkanı’nın doğrudan Aleviliği hedef aldığı bildirilerek, özür dilemesi istendi. Erdoğan’ın tarafsızlığını ihlal ettiğini kaydeden AABF avukatı Oya Aydın, “Cumhurbaşkanı, görevinin gereği olarak tarafsız laik bir devletin gereklerine uygun hareket etmesi gereken toplumun tümüne karşı birleştirici bir görevle yükümlüdür. Aleviler, bu ülkede yüz yıllar boyunca şiddete ve saldırıya maruz kaldı. Almanya’da bulunan Aleviler, bu saldırılardan sonra yaşam haklarını korumak için Avrupa’nın değişik ülkelerine göç ederek yaşayan insanlardır. Bu kadar ayrımcılığa ve saldırıya uğrayan bir inanç grubunu Almanya devletinden gerçek dışı yüksek paralar alarak iş birlikçi gibi göstermeye çalışmak, iftira ve görev ihlalidir” ifadelerini kullandı. Eski CHP Ankara Milletvekili, avukat Avukat Şenal Sarıhan da Alevilerin en önemli taleplerinin “özür dilenmesi” olduğunu kaydetti.

MALİ DENETİMLE BELGELENDİ

Duruşmada tazminat talepleri hakkında konuşan AABF Hüseyin Mat ise federasyonun mali denetimleri sonucunda, Erdoğan’ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığının belgelendiğini bildirdi. Mat, tazminat taleplerinin kabul edilmesini istedi.

AİHM'E KADAR GİDECEĞİZ

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın reddine karar verdi. Federasyon tarafından yapılan açıklamada, kararın masa başında, keyfi nedenlerle alındığı vurgulandı. Karara itiraz edileceği bildirilen açıklamada, “Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz” denildi.