Eskişehir’de görülen ‘cumhurbaşkanına hakaret’ davasında mahkeme, sanıkların ‘kişiliklerini de dikkate alarak’ 2 yıl 5’er aylık hapis cezası verdi

‘Erdoğan’a hakaret ettikleri kişiliklerinden belli’ cezası

UĞUR KOÇ
@Ugurkoc_
ugurkoc@birgun.net

Eskişehir’de görülen bir ‘cumhurbaşkanına hakaret’ davasında mahkeme, sanıkların atılı suçu işlemeye eğilimli kişiler olduğunu ima etti; "kişiliklerini dikkate alarak" hapis cezası verdi.

28 Şubat 2015’te Eskişehir’de İç Güvenlik Paketi’ni protesto etmek için yapılan gösteriye katılan 12 kişiye, ‘Hırsız Katil Erdoğan’ sloganını attığı iddiasıyla ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten dava açılmıştı. Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi, geçen Aralık ayında sonuçlanan davada skandal bir gerekçeli karar yazarak sanıklardan 11’ini 2 yıl, 5 ay, 5’er günlük hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, “Sanıklar kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezası almış bulunduğundan verilen hapis cezasının ertelenmemesi”ne hükmetti.

Suç birlikteliğinin pervasızlığı

Gerekçeli kararda sanıkların, ‘Kişiliklerinin dikkate alındığını’ belirten mahkeme, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ eyleminin protesto gösterisindeki, ‘Dayanışma gücü kullanılarak’ ve ‘Suç birlikteliğinin pervasızlığıyla gerçekleştirildiğini’ savundu. Mahkeme, sloganların tekrarlanmasını da ‘pekiştirme’ olarak tanımladı.

Gerekçeli kararda şu ifadeler kullanıldı: “Olayın oluş şekli sanıkların olaydaki ve yargılamadaki tutum ve davranışı ve kişilikleri dikkate alınarak ve ayrıca eylemlerin yasal sınırlar içinde kalması gereken bir miting eylemi istismar edilerek bu kitlenin oluşturduğu dayanışma gücü kullanılmak suretiyle, suç birlikteliğinin pervasızlığı ile eylemlerin gerçekleştirilmesi, hakaret sloganlarının tekrarlanarak pekiştirilmesi, bu hali ile toplum üzerindeki etkisi ve hakaret sloganlarının hırsızlık-cinayet gibi ağır ithamlar ve isnatlar içermesi gibi hususlar dikkate alınarak…”

Dün Ankara Bölge İstinaf Mahkemesi 4. Ceza Dairesi’nde temyiz duruşması görülen dava, 14 Temmuz’a ertelendi.

Beden diliyle hakaret

Söz konusu davadaki skandallar bu gerekçeli kararla sınırlı da değil. Daha önce de dava dosyasına giren bilirkişi raporunda, ceza alan sanıklardan Eğitim Sen Eskişehir Şubesi eski Başkanı Ali Paşa Şanlı’nın söz konusu sloganı attığının “beden dilinden anlaşıldığı” ileri sürülmüştü. Raporda, “Soruşturma dosyasında ismi Ali Paşa Şanlı olan şüphelinin incelenen ses kayıtları, beden dili, dudak hareketlerinden ‘Hırsız katil Erdoğan’ sloganını attığı tespit edilmiştir” ifadeleri kullanılmıştı.