Erdoğan'ın “Sosyal medyayı kontrol altına alacağız” sözlerinin öncesinde, AKP tarafından bir internet raporu hazırlandı. Raporda, "'upload toplumu’ mu yoksa veri hammadesinin uluslararası dijital algoritmik düzen tarafından işlendiği ‘download toplumu’ mu" olunacağına karar verilmesi gerektiği belirtildi

Erdoğan’a partisinden 'yeni medya' raporu: Upload toplumu mu olacağız download toplumu mu?

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafından 12 Haziran'da Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya Düzeni isimli bir rapor hazırlanarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu.

Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Sosyal medyayı kontrol altına alacağız” sözlerinin gerekçelerinin yanında, partinin “Twitter'da gündem oluşturma faaliyetleri” de anlatıldı.

‘TÜRKİYE BİR KARAR AŞAMASINDADIR’

AKP'nin raporunda, sosyal medya kullanan gençlerle ilgili şu tespitler yapıldı:

“Türkiye bir karar aşamasındadır. Bugün çizilecek yol haritası, gelecekte yeni kurulacak dijital, algoritmik düzende, milli ve yerli teknolojilerle, Siber Vatan’ı koruyarak, kendi verisini bir hammadde olarak gören buna uygun içerik üreten ve bunu dijital ortama yükleyen bir upload toplumu mu yoksa veri hammadesinin uluslararası dijital algoritmik düzen tarafından işlendiği ve içeriğe dönüştürülmüş veriyi indiren download toplumumu olacağımızın kararını vermektir. Aksi takdirde bedenleri bizim tarafından geliştirilen, zihinleri veri sömürgeciliğinin bağımlısı olmuş gençlerimiz olacaktır.”

‘ÖRNEK FAALİYET’ ANLATILDI

Sosyal medya hesaplarını ve gündemleri nasıl hedef haline getirdiğini anlatan AKP Tanıtım ve Medya Başkanlığı, T24 yazarı Mehmet Yılmaz örneğini verdi.

Mehmet Yılmaz'ın yazılarından rahatsız olan parti yönetimi, rapora göre, Yılmaz'ın bir yazısında AKP Sözcüsü Mahir Ünal ve partilileri hedef aldığını partililere anlattı.

Bunun ardından “Kötülüğün sıradanlaşması” etiketiyle tweetler atılması ve Mehmet Yılmaz'a karşı gündem oluşturulması kararlaştırıldı. Genel merkez, gençlik kolları ve il örgütleri tweetler attı. Bu konuda 17 bin tweet atıldı ve bu tweetler 90 bin görüntülemeye ulaştı.

TÜRKİYE GÜNDEMİNE NASIL GİRDİLER?

Raporda, tacizcilerin de kullanması sonrasında iptal edilen "yeşil top" uygulamasına da değinildi.

Milli hesaplar kampanyasına yönelik algı çalışmasının anlatıldığı, genel merkez, gençlik kolları ve il yönetimlerinin attığı tweet sayılarına da yer verilen raporda alınan “başarı” şu sözlerle anlatıldı:

“Birlik ve beraberliğimizin sosyal medya platformlarında güçlendirilmesi, bu platformlarda kendilerine geniş alanlar bulabilen gayrimilli unsurlara karşı işbirliği içinde olunması, sosyal medyayı temiz kullanmayı taahhüt eden kullanıcıların birbirlerinden haberdar olmaları amaçlarıyla Tanıtım ve Medya Başkanlığımızca başlatılan #MilliHesaplarBurada başlıklı gündem çalışması kısa sürede 1.7 milyondan fazla tweet'e 5 milyardan fazla görüntülenmeye ulaşarak hem dünya hem Türkiye gündeminde zirveye yerleşmiştir.”