Erdoğan ABD'de katıldığı cami açılışında Trump'ı eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki cami açılışında isim vermeden Donald Trump'ı hedef aldı, "Hayretle ve şaşkınlıkla izliyorum" dedi. Erdoğan, önceki gün konuştuğu konferansı hatırlatarak, "Paralel devlet yapısı'nın temsilcilerini gördüm. Sadece Türkiye'deki terör örgütleri değil, Ermeni ASALA örgütü de oradaydı" sözleriyle Brooking Enstitüsü'nü de eleştirdi. Erdoğan konuşmasında tercümanına da zor anlar yaşattı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de Maryland eyaletinde bulunan Türk İslam Merkezi'nin resmi açılışını yaptı. Erdoğan, isim vermeden Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Donald Trump'ı da hedef aldı. Erdoğan, konuşmasında konferans verdiği Brookings Enstitüsü'ne de eleştiriler yöneltti. Erdoğan'ın tepkisinden Türkiye basını da nasibini aldı. Azerbaycan-Ermenistan sorununa değinen Erdoğan, basını hedef aldı.

Erdoğan, "Her zaman ifade ediyorum; terörizmin dini, milliyeti, ırkı, kökeni kesinlikle yoktur. Terörist insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle bu sıfatı hak eden kişidir. 11 Eylül'de bir avuç teröristin Amerikaya yaşattığı acı ve dehşetin faturasının tüm Müslümanlara fatura edilmesi asla kabul edilemez" dedi.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Fakat biz bütün bunlara rağmen şu anda Batı'dan Türkiye'den kaçıp da dolaşan teröristleri istediğimiz zaman bu teröristleri bize iade etmiyorlar. İşte geçenlerde Brüksel olayının faili kendilerine haber verdiğimiz bir teröristti, Belçika yönetimine bunu bildirdik. Belçika yönetimi, 'Bunun dosyasında herhangi bir şey yok' dedi ve bomba patladı. Kim samimi? Biz dürüstüz, dayanışmaya, paylaşmaya hazırız.

Çok ilginç Amerika'da devam eden başkanlık yarışında bazı adayların bu görüşleri savunuyor olmasını hayretle ve şaşkınlıkla izliyorum. Oysa Müslümanlar bu ülkenin asli unsurları arasında yer alıyor. Toplumun diğer kesimleri gibi Müslümanlar da Amerika'nın gelişmesinde, çok daha güçlenmesinde katkı veriyorlar. Sayın Başkan Obama'nın yakın zamanda yaptığı bir konuşmada değindiği gibi, Amerika'da yaşayan Müslüman toplum, Amerikalılık veya Müslümanlık arasında bir seçime zorlanamaz.

Brookings Enstitüsü'ne "paralel yapı" eleştirisi

"Biz bu önyargıları kırmaya çalışırken ne yazık ki Müslüman kimliğiyle hareket eden bazı gruplar söylemleri ve tavırlarıyla adeta İslam karşıtı kesimlere hizmet ediyorlar" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların başında DAİŞ, El Kaide, Boko Haram, Eş Şebab gibi örgütler yer alıyor. Ülkemizde ise, PKK, DHKP-C, Suriye'nin kuzeyinde PYD, YPG gibi terör örgütleri var. Ama bir de ne yazık ki dindar görünmek suretiyle bir adım daha var ki, bu beni en çok üzen olaydır. Brooking Enstitüsü'nde vereceğim konferans öncesinde, legal görüntüde illegal bir örgüt görüntüsü veren 'paralel devlet yapısı'nın temsilcilerini gördüm. Sadece Türkiye'deki terör örgütleri değil, Ermeni ASALA örgütü de oradaydı, bunlar da oradaydı."

Türkiye basınına hakaret

"Az önce bir Azeri televizyonu önümü kesti, onun gözlerinde gözyaşı gördüm. Acaba bizim ülkemizdeki medyanın gözlerinde de bu gözyaşını görebilecek miyiz? Benim Mehmet'im, benim polisim, köy korucum, oralarda Güneydoğu, Doğu bir huzuru sağlayabilmek uğruna canlarını bir kenara koyuyor ve bu şekilde koşuyor ama bakıyorsunuz bazıları öyle başlıklar atıyorlar ki, 'biz hangi ülkenin evladıyız, bunlar hangi ülkenin evladı' diye sormaktan geri duramıyorsunuz."

"Müslümanlar olarak dinimizin ismini lekeleyen bu tür kişiler ve gruplarla bıkmadan, usanmadan mücadele etmeli, doğruları anlatarak onları ıslah etmeliyiz. İşte bu merkezi bu hassasiyetlerin temel taşı olarak görüyoruz. Ve bu merkez 'emri bil mahruf nehyi anil münker' (İyiliği emretmek, kötülüğü yasaklamak) görevini yerine getirecek bir merkezdir diye inanıyorum. Farklı inançlara mensup Amerikalılarla ortak düşmanımız olan nefret ve önyargıya karşı burada birlikte mücadele etmeliyiz. İslamın almaktan çok vermeyi tavsiye eden, komşusu aç yatarken tok yatmayı yasaklayan, öldürmeyi değil yaşatmayı emreden gerçek yüzünü Amerikan toplumuyla beraber tüm dünyaya göstermeliyiz."