AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı" isimli bir yapı kurulacağını açıkladı. Erdoğan, cemevlerinin tamamının söz konusu başkanlık tarafından yönetileceğini bildirdi.

Erdoğan: Alevi-Bektaşi toplumu için tüm cemevlerini yönetecek bir yapı kuruyoruz
Fotoğraf: AA

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Alevi ve Bektaşi vatandaşların etrafında bir araya geldiği mekanların meselelerinin devlet nezdinde takibini ve yürütmesini yapacak kurumsal yapı kuruyoruz" diye konuştu.

İbadethane olan cemevleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 'başkanlık' kurulacağını bildiren Erdoğan, "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, tüm cemevlerinin yönetimini yürütecek" ifadelerini kullandı.

CEMEVLERİNİN TAMAMI BAŞKANLIK TARAFINDAN YÖNETİLECEK

Erdoğan, "Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni"nde bir konuşma yaptı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bir Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacağını açıkladı. Cemevlerinin tamamının yönetimini söz konusu başkanlığın yürüteceğini kaydeden Erdoğan, "Cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanma suyu, yapım, onarım, bakım giderlerinin karşılanmasıyla ilgili tüm sorunlar çözülmüş olacaktır" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Değerli misafirler, kıymetli kardeşlerim sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Bugün burada ülkemiz genelinde inşası tamamlanan 4 cemevinin açılışı, 7 cemevinin temelinin atılması nedeniyle bir aradayız. Karakoçan, Altındağ, Erzincan ve Kemah'ta hizmete açacağımız dört cemevini kullanacak vatandaşlara hayırlı olmasını diliyorum. Temeli açılacak cemevlerinin de bir an önce hizmete açılmasını diliyorum. Bunca sırdır dergahımızdan gelip geçen konan göçen herkesten Allah razı olsun diyor, her birine rahmet diliyorum.

Şu an içinde bulunduğumuz Şahkulu Sultan Dergahı ayakta tutulmuş ve ihya edilmiştir. Bunca asırdır dergahımızdan gelip geçen herkesten Allah'tan razı olsun diyor, her birini rahmetle yad ediyorum. Asırlardır Anadolu topraklarını ilimle, irfanla, hikmetle yoğuran gönül sultanları hizmetleri ve eserleriyle millet olma şuurumuzu kolaylaştırmıştır. Bugün karşı karşıya kaldığımız imtihanlarımızı da ancak aşkla, muhabbetle birlikte kardeşlikle göğüsleyebiliriz

Sinsi niyetlerle milli birliğimizi bozmak için içeride ve dışarıda çalışan pek çok kişi olmuştur ama bu aşk ateşini söndürmeye kimsenin gücü yetmemiştir. Bin yıldır ebedi yurdumuz olarak seçtiğimiz Anadolu’yu fikren ve fiziken tahkim etmek, adalet temelli bir nizama kavuşturmak için mücadele veriyoruz.

Demokrasi ve kalkınma hamlemizin özünde milletimizin hayallerini hayata geçirirken tüm alanlardaki sorunları da çözme iradesi yatmaktadır. Eğitimden sağlığa, güvenlikten adalete, ulaşımdan enerjiye, sanayiden tarıma kazandırdığımız her bir yatırımla ülkemizi adım adım 2023 Türkiyesine hazırladık. Bugün de cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı haline getirecek yeni bir atılımın hazırlığı içindeyiz. Ülkemizi Türkiye Yüzyılı’na hazırlarken milletimizin tüm kesimleriyle birliğini, beraberliğini, kardeşliğini güçlendirecek adımlara özel önem veriyoruz.

'KAPSAMLI BİR HAZIRLIK YAPTIK'

Salgın ve savaşın tetiklediği küresel krizlerin ülkemiz üzerindeki olumsuz etkilerini göğüslerken ekonomik sıkıntıların yol açtığı kayıpları da hızla telafi ediyoruz. Bugüne kadar çözümünü arzu ettiğimiz seviyede sağlayamadığımız her meselenin halli için yoğun gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede ülkemizdeki Alevi- Bektaşi toplumunun beklentilerini tespite ve çözüm yolları bulmaya yönelik kapsamlı bir hazırlık yaptık.

Alevi-Bektaşi toplumunun sorunlarının çözümü için kapsamlı bir hazırlık yaptık. 1585 cemevi ziyaret edilerek muhataplar dinlendi. Valilik vasıtasıyla çözülebilecek sorunlar için talimatlar verildi. Ayrıca daha köklü çözümler için ayrıntılı çalışmalar yürütüldü.

Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın ve mekanların tüm meselelerinin takibini yapacak kurumsal bir yapı kuruyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Kültür ve Cemevi Başkanlığı tüm cemevlerinin yönetimini yürütecektir. Cemevi hizmetlerinden eğitim faaliyetlerine kadar kamu güvencesi, desteği ile yürütülecektir.

Cemevlerinde erkan hizmetlerini yürütmekten sorumlu önderlerden bu kurumsal yapı bünyesinde kadro verilecektir. Ülkemizin demokratikleşme reformlarından en önemlilerinden biri olduğu bu adımların hayırlı olmasını diliyorum. Son günlerde gündeme gelen kimi tartışmaları hak ve özgürlükleri daha ileri götürme fırsatı olarak görüyoruz."