Mardin’de konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üstünlük kimsenin etnik kimliği ile alakalı değildir. Üstünlük ancak takva ile ilgilidir. Kim ki Allah'a daha yakındır, o en üsttür. Bunun dışındakiler hikayedir” dedi. Konuşmasında Kılıçdaroğlu’nu da hedef alan Erdoğan, “11-12-13-14 yaşındaki kızları Kandil'e kaçıranlar var ya, onlarla kol kola gezmeyi bırak, onlarla beraber olmayı bırak” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Allah'a yakın olan en üsttür

Mardin’de toplu açılış törenine katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen "Türkiye Yüzyılı" programına katılarak gençlerle bir araya geldi. Erdoğan burada açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Üstünlük kimsenin etnik kimliği ile alakalı değildir. Üstünlük ancak takva ile ilgilidir. Kim ki Allah'a daha yakındır, o en üsttür. Bunun dışındakiler hikayedir” dedi.

Konuşmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alan Erdoğan, "Birileri helalleşemeye gelecekmiş. Sen helalleşmeye geleceksen önce Diyarbakır anneleriyle helalleşmeye gel. Eğer helalleşmeye geleceksen önce 11-12-13-14 yaşındaki kızları Kandil'e kaçıranlar var ya, onlarla kol kola gezmeyi bırak, onlarla beraber olmayı bırak" dedi.

"Göreve geldiğimizde savunma sanayinin %20'si yerliydi, şimdi ise bu %80'e çıktı" ifadelerini kullanan Erdoğan, Yunanistan'a da seslendi. Erdoğan, "Rahat durmazlarsa gereğini yaparız" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“MARDİN, MEDENİYETİMİZİN AYNASIDIR”

Mardin asırlık medrese ve camileriyle aynı zamanda medeniyetimizin aynasıdır. Böylesi bir değere sahip olmak millet olarak hepimiz için büyük bir gurur kaynağıdır. Mardin'i bu topraklardaki ezeli ve ebedi kardeşliğimizin kalesi olarak görüyoruz. Sadece etrafa şöyle bakmak bile Mardin'in sahip olduğu hazineleri görmemiz için kafidir. Hemen yanı başımızda Süryani vatandaşlarımızın 1600 yıllık şaheseri hemen ötede Hristiyan vatandaşlarımızın 40'lar kilisesi bulunuyor. Gençler, batılı ülkeler başta olmak üzere dünyada tahammülsüzlük artarken Mardin, bir barış ve huzur şehri olarak tüm insanlığa örnek teşkil ediyor. Onca gelişmişliğe rağmen insanı dilinden, renginden, kültüründen dolayı ötekileştirenlerin Mardin'den alacağı çok dersler var.

Lafa gelince sürekli insan hak ve özgürlüklerinden dem vurup kendileri dışındakiler hak tanımayanları buradaki hoşgörü ikliminden ibret almaya davet ediyorum. Mardin asırlardır olduğu gibi bugün ve yarın da inancımızın aydınlık yüzü olmaya devam edecektir. Biz de bu şehirden aldığımız ilhamla ülkemizde dünyada önce insan demeyi, mazlumların ve mağdurların umudu olmayı sürdüreceğiz.

Kıymetli kardeşlerim biliyorsunuz İstanbul'a köken ve inanç bakımından en zengin muhitlerinde doğmuş büyümüş, hayata atılmış bir kardeşinizim. Beraber büyüdüğümüz arkadaşlarımızı sadece insan olarak gördük, kimsenin inancına kökenine bakmadık.

“ŞİMDİ BİRİLERİ HELALLEŞMEYE GELECEKMİŞ…”

Şimdi birileri helalleşmeye gelecekmiş. Sen önce Diyarbakır Anneleri ile helalleş. Eğer helalleşmeye geleceksen önce 11-12-13-14 yaşındaki kızları Kandil'e kaçıranlar var ya, onlarla kol kola gezmeyi bırak, onlarla beraber olmayı bırak. Bir taraftan onlarla seçime girmeye çalışacaksın, bir taraftan onları 6'lı masanın altına sokmaya çalışacaksın. Sen kimi kandırıyorsun. Milletimiz buna artık kanmaz.

“KİM Kİ ALLAH’A DAHA YAKINDIR, O EN ÜSTTÜR”

Üstünlük kimsenin etnik kimliği ile alakalı değildir. Üstünlük ancak takva ile ilgilidir. Kim ki Allah'a daha yakındır, o en üsttür. Bunun dışındakiler hikayedir. Hep bu kardeşiniz ne dedi; Batı'da ne varsa Doğu'da da o olacak dedim. Ve bunu yaptık, yapıyoruz. İşte 26 havalimanı ile yola çıktık, şimdi 57 tane var. Şu anda Ağrı'da Kars'ta Hakkari'de havalimanlarımız var. Bizden önce niye yoktu. Onlar niye yönetmediler bu ülkeyi. 6 bin 100 km bölünmüş yol vardı şimdi 28 bin km bölünmüş yol var. Hangi inanca, mezhebe mensup olursa olsun 85 milyonun tüm fertlerini samimiyetle bağrımıza bastık. Şu anda tüm dünyada altyapısıyla, üstyapısıyla örnek bir Türkiye var. Bunu dünyanın liderleri söylüyor.

Biz milletimize efendi olmaya eğil, hizmetkar olmaya geldik. Son 20 yıldır ekonomi ile birlikte demokrasimizi de güçlendirmek, demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak için canla başla çalışıyoruz. Adına sessiz devrimler dediğimiz reformları tek tek hayata geçirdik.

"ESKİ TÜRKİYE’NİN İNKARCI YAKLAŞIMINI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN ÇALIŞTIK"

Eski Türkiye'nin inkarcı, dışlayıcı hak ve özgürlükleri dışlayıcı yaklaşımlarını ortadan kaldırmak için çalıştık. Tek parti faşizminden başlayarak 27 Mayıs’tan 28 Şubat’ta kadar toplum hafızamızda derin yaralar açan acıları iyileştirmenin çabasında olduk. Eski Türkiye’nin inkarcı, dışlayıcı, kısıtlayıcı o nobran yaklaşımını tüm izleriyle ortadan kaldırmak için çalıştık. Bunun yerine devlet-vatandaş ilişkisinde daha kucaklayıcı, daha kapsayıcı daha saygılı bir bakış açısı ikame ettik. Cemaat vakıfları konusunda 2003 ve 2008’de kabul edilen yasal değişiklerle önemli iyileştirmeler getirdik. Bu kapsamda şimdiye kadar 1015’ten fazla araziyi ve 21’den fazla taşınmaz malı gayrimüslim cemaatlerine ait kurumlara devir ettik.

Dini ve kültürel mirasın korunması için önemli çalışmalar yaptık. Bu kapsamda şimdiye kadar bin 15'ten fazla araziyi ve taşınmazları gayrimüslim cemaatlere ve kurumlara devrettik. Ermeni cemaati vakfına iade ettiğimiz gayrimenkullerin sayısı 400'ü aştı. Aziz Aho Manastırının restorasyonunu gerçekleştirerek 2018'de yeniden hizmete girmesini sağladık.

100'den fazla kilise ve sinagogu restore ederek yeniden hizmete girmesini sağladık. Aynı şekilde 2012'de bir Rum yayınevi faaliyete başladı. Geçtiğimiz aylarda hayata geçirdiğimiz Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızla ilgili düzenlemelerdir. Sevgili gençler, TC devlet olarak artık emperyalistlerin değil Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle Sünni'siyle 85 milyonun tamamının devletidir. Hangi inanca kökene mensup olursak olalım hepimizin aynı gemide olduğu inancıyla hareket ediyoruz. Kendi insanına tepeden bakan zihniyetin günümüz Türkiye'sinde yeri yoktur. Yarının Türkiye'si de bugünden daha iyi olacaktır. Milletimizin gelecek asrına yol verecek Türkiye Yüzyılı bu hassasiyetle şekillenmiştir.

"MARDİN ÇEKİM ALANI OLUŞTURUYOR"

Bu kadim şehirlerimizin dokusundaki kültürel zenginlik şehrin zenginliğini ve refahını artmasına katkıda bulunacaktır. Mardin'e gelenlerin sayısı bu yıl 3 milyon. Bu ne demek? Şu anda Mardin çekim alanı oluşturuyor. Artık oteller yetmiyor. Yeni oteller inşa ederek buraları genişleteceğiz. Mardin'de 3 bin yıldır gümüşü ilmik ilmik işleten Süryani ustalarının marifetlerini tüm dünyaya tanıtacağız.

Coğrafyamızın binlerce yıllık emanetine hep beraber sahip çıkacağız. Yarın değil hemen şimdi diyerek Türkiye Yüzyılı'na beraber yürüyeceğiz. Bizim hem ilham kaynağımız, hem yol arkadaşımız olacaktır. Gençlerimize seslenmek istiyorum; Tarihinizi ve kültürünüzü iyi öğrenin, değerlerinize zihninizle ve kalbinizle sahip çıkın. Demokratik ve ekonomik kazanımlarımızdan aldığımız güç ve güvenle geleceğimize umutla bakıyoruz.

"KIZILELMA, 2024-2025 GİBİ SERİ ÜRETİMDE BİR YERE OTURACAK"

Erdoğan’ın Mardin’de gençlerle buluşması, konuşmasının ardından soru cevap şeklinde devam etti.

(Savunma sanayinde son durum) Göreve geldiğimizde savunma sanayinin %20'si yerliydi, şimdi ise bu %80'e çıktı. Benim diyen ülkeler şu anda bizim savunma sanayi ürünlerimizin araç gereç aklınıza ne gelirse Türkiye'den istiyorlar. Şu anda Bayraktar yetişemiyor. Gelen Kızılelma farklı bir şey. Kızılelma 2024-2025 gibi seri üretimde bir yere oturacak.

YUNANİSTAN'A MESAJ

Ne dediler? 'Çılgın Türkler geliyor' Hele hele bir de Tayfun Füzesi menzili 560 km olarak açıklandı. Biz bunu yeterli bulmuyoruz, geçen hafta bir görüşme yaptık. 'Nedir nihai durum?' dedim. 1000 kilometreyi yakalayacağız. Bunu duyunca Yunan, hoplamasın mı? Yunanistan bizimle uğraşmasın. Bir gece ansızın gelebileceğimizi gösterdik, göstereceğiz Rahat durmazlarsa gereğini yaparız.

SEÇİM TARİHİ NE ZAMAN OLACAK?

Cumhur İttifakı olarak şöyle bir oturup dertleşelim. Tüyoyu değil gerçeği sizlere verelim.

"ENERJİ BAKANI, AZERBAYCAN VE TÜRKMENİSTANLI EKİPLERLE BİR ARAYA GELECEK"

Sayın Putin'le defalarca görüştük. Putin Türkiye'yi bu noktada bir hat olarak kabul etti. Doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya verebiliriz dedi. Biz de kabul ettik. Türk-Akım'ı olarak adını koyduk. Şimdi bir görevlendirme yaptık. Enerji Tabi Kaynaklar Bakan'ım Azerbaycan ve Türkmenistanlı ekiplerle bir araya gelerek çalışmalar yapacak. Türkmenistan, Azerbaycan üzerinden böyle bir doğalgazın gelmesi ülkemizi rahatlatacaktır.