AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada yeniden zina düzenlemesini gündeme getirdi. Erdoğan, 2004 yılında "zina düzenlemesi" ile ilgili olarak kendisine yöneltilen bir soruya, "Biz iktidardayken bir daha gündeme gelmez, ama bizden sonra ne olur, onu bilmem" diye yanıtlamıştı

Erdoğan arşivinden: "Zina düzenlemesi biz iktidardayken bir daha gündeme gelmez"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada yeniden zina düzenlemesini gündeme getirmesi, kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, "Hatta hatta bu kapsamın dışında zina konusunun da yeniden ele alınmasının çok çok isabetli olacağı düşüncesindeyim. Çünkü bu toplumun manevi değerler noktasında farklı bir konum var. Biz AB sürecinde, bu bir özeleştiridir onu söylemek zorundayım, bu konuda bir yanlışımız oldu ki zina ile ilgili düzenlemeyi de yapmak suretiyle bu tacizler vesaire bunları belki de aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım" diye konuştu.

Erdoğan'ın zina ile ilgili yaptığı açıklamalar akıllara 24 Eylül 2004 yılında Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ile düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soruya verdiği cevabı getirdi. Erdoğan, "zina düzenlemesi" ile ilgili olarak kendisine yöneltilen bir soruya, "Biz iktidardayken bir daha gündeme gelmez, ama bizden sonra ne olur, onu bilmem" diye yanıt vermişti.

2004 YILINDA NE OLMUŞTU?

23 Haziran 1988'de Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla suç kapsamından çıkarılan "zina", 2004 yılında Türkiye'nin gündemine yeniden girdi. İktidar ve ana muhalefetin uzlaşma sağladığı metin üzerinde Türk Ceza Kanunu (TCK) reformu görüşülürken, AKP'li vekiller, “zina”nın tekrar suç sayılması için girişimde bulunmuştu.

Dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu girişime "İktidar, zinada, binada çevrede ihanet etti. Darbeyi yedi" ifadesiyle tepki göstermişti. Avrupa Birliği (AB) de, zinanın tekrar suç sayılmasının tam üyelik müzakerelerine geçişi etkileyebileceğini duyurmuştu.

Tepkiler üzerine "zina" yerine 1 yıl ceza öngören "cinsel sadakatsizlik suçu" formülünü gündeme getiren AKP, uzlaşma sağlanamayınca bu girişimden de vazgeçmişti.

"BİZ İKTİDARDAYKEN BİR DAHA GÜNDEME GELMEZ"

24 Eylül 2004'te Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ile düzenlediği basın toplantısında, "zina düzenlemesi" ile ilgili olarak kendisine yöneltilen bir soruyu şöyle yanıtlamıştı:

"Biz iktidardayken bir daha gündeme gelmez, ama bizden sonra ne olur, onu bilmem"

Ertesi gün (25 Eylül 2004) çıkan gazetelerin birinci sayfalarında Erdoğan'ın açıklamarına geniş yer verildi. Bugün (20 Şubat 2018) iktidara yakın yayın politikasıyla bilinen Sabah gazetesi, "Biz Avrupalıyız" manşetiyle çıkmıştı.

erdogan-arsivinden-biz-iktidardayken-bir-daha-gundeme-gelmez-430050-1.