11 Şubat’ta koronavirüs aşısının ikinci dozunu yaptıran Erdoğan’ın dün bizzat partisinin il kongresine katıldığı Rize, nüfusa göre vaka sıralamasında ikinci sırada çıktı. Listenin birinci sırasında yer alan Trabzon’da ise bugün AKP kongresi yapılacak ve Erdoğan bu etkinliğe de katılacak. Koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmemesine rağmen 94 gün sonra mesajlarını yüz yüze vermeye başlayan ve kongrelerin kalabalık geçmesiyle övünen AKP’li Cumhurbaşkanı, yarın Ankara’da, daha sonra da İzmir ve İstanbul’da kürsüde olacak.

Erdoğan aşıyı yaptırdı, kongrelere başladı: Peki ya vaka sayıları?

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık koronavirüs (Covid-19) vaka sayılarının belirtildiği haritayı dün kamuoyuyla paylaştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün partisinin il kongresine katıldığı Rize, 8-14 Şubat arasını kapsayan illere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı listesinde 202,44’le ikinci sırada yer aldı.

13 Kasım’da katıldığı Tekirdağ kongresinden sonra ilk kez mesajlarını yüz yüze veren Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, salgına rağmen salonun ağzına kadar kalabalık olmasıyla övündü.

Erdoğan’ın bugün bir başka il kongresine iştirak edeceği Trabzon’da ise son haftadaki vaka sayıları Rize’den de fazla. Haftalık koronavirüs tablosunda 228,02’le zirvede yer alan Trabzon’da, AKP il kongresinin Rize’dekinden daha kalabalık geçmesi muhtemel. Trabzon, TÜİK’in 2020 verilerine göre Samsun’dan sonra 800 bin kişiyi aşan nüfusuyla Karadeniz bölgesinin en kalabalık ikinci şehri konumunda.

ORDU KONGRESİ YARIN

8-14 Şubat arasını kapsayan illere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı haritasında, Trabzon ve Rize’nin ardından Ordu (194,42), Giresun (184,34) ve Samsun (171,29) geliyor.

AKP Ordu İl Kongresi, 17 Şubat’ta (yarın) gerçekleştirilecek. Daha önce 8 Şubat’ta yapılacağı açıklanan ancak sonradan 17 Şubat’a ertelenen kongreye, Erdoğan’ın canlı bağlantıyla mı yoksa fiziki olarak mı katılacağı net değil.

AKP’nin Samsun İl Kongresi 1 Kasım’da, Giresun İl Kongresi ise 8 Şubat’ta düzenlenmişti. Erdoğan Samsun kongresine iştirak etmiş, Giresun kongresine ise canlı bağlantıyla katılmıştı.

SIRADA BÜYÜKŞEHİRLER VAR

Erdoğan, 17 Şubat Çarşamba günü de (yarın) partisinin Ankara’daki il kongresinde kürsüde olacak.

Koronavirüse karşı korunaklı hale gelen AKP’li Cumhurbaşkanı’nın İzmir ve İstanbul il kongrelerine de bizzat katılması bekleniyor.

Son açıklanan tabloya göre, her 100 bin kişide İstanbul'da 60,19, Ankara'da 35,49, İzmir'de 44,39 koronavirüs vakası bulunuyor.

AKP 7'nci Olağan Büyük Kongresi ise mart ayının son haftasında gerçekleştirilecek.

KONGRELER 11 OCAK’TA YENİDEN BAŞLADI

Erdoğan, Rize’den önce son yüz yüze konuşmasını 13 Kasım’daki Tekirdağ kongresinde gerçekleştirmişti. AKP’nin 7’nci olağan il kongrelerine bir süre ara verilmiş ve kongreler 11 Ocak’ta tekrar yapılmaya başlanmıştı.

Partisinin salgına rağmen kapalı salonlarda düzenlediği bu etkinliklere, 15 Şubat’ta yapılan Rize kongresine kadar Erdoğan canlı bağlantılarla katılmıştı.

AKP lideri, 11 Şubat’ta koronavirüs aşısının ikinci dozunu yaptırdıktan sonra, kongrelere de fiziki olarak katılmaya başladı.

Koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmemesine rağmen AKP kongrelerinin kapalı salonlarda kitlesel şekilde yapılması, vaka oranlarını artıracak bir risk unsuru olarak değerlendiriliyor.