Erdoğan, Ayasofya'da kılınacak namaz için 1000-1500 civarında cemaat olacağını açıkladı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili "Şuan gündemimizde yok" dedi.

Erdoğan: Ayasofya'da bin ila bin 500 civarında bir cemaat oluşabilecek

AKP'lİ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. 24 Temmuz'da Ayasofya'da kılınacak namaz ile ilgili konuşan Erdoğan, "Camiye girişler kontrollü olacak. Koronavirüs sürecindeki hassasiyetler dikkanete alınarak yapılacak. Bin ila bin 500 civarında bir cemaat oluşabilecek" dedi.

'Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı?' sorusuna yanıt veren Erdoğan, gündemde olmadığını belirterek "Kurban Bayramı'nın özellikleri çok çok farklı. O gün kurbanlar kesilecek. Bunun yanında herkes özellikle de birbirini ziyaret edecek. Ama şu an için gündemimizde böyle bir durum yok" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

AYASOFYA'DA İLK NAMAZ

"İşin davet kısmı Diyanet'e ait. Gerekli davetleri Diyanet yapacak. Camiye girişler kontrollü olacak. Koronavirüs sürecindeki hassasiyetler dikkanete alınarak yapılacak. Bin ila 1500 civarında bir cemaat oluşabilecek. Davet içerisinde erkeklerin yanında bayanlar da olabilecek. Dışarıda açık alana sahip olması da avantaj. Diyanet İşleri Başkanlığımız bunu değerlendirecek.

Yurtdışından gelen tepkiler bizi bağlamaz. Bu bizim iç egemenlik meselemizdir. Kimsenin buraya bir müdahalesi söz konusu olamaz. 86 yıl aradan sonra aslına rücu etmesi cami olması bu milletin en tabii hakkıdır. Bunun gerçekleşmesi sadece Türkiye değil tüm İslam dünyası için önemlidir. Meclisimizdeki ortak duruş da çok çok anlamlıydı.

KURBAN BAYRAMI

Kurban Bayramı'nın özellikleri çok çok farklı. O gün kurbanlar kesilecek. Bunun yanında herkes özellikle de birbirini ziyaret edecek. Ama şu an için gündemimizde böyle bir durum yok.

AZERBAYCAN- ERMENİSTAN GERGİNLİĞİ

Ermenistan işgalci. Ermenistan'ın işgali biliyorsunuz 10 yıllara sari. Nahçıvan işgal altında. Ve misk üçlüsü yaklaşık 30 yıldır bu işi masada bırakmıştır, bu işi halen çözmemiş, çözememiştir. İşin bu noktalara geleceği belliydi. Şu anda Ermenistan sürekli Azerbaycan'ın sivil bölgelerini ateş altında tutuyor Bunlar neticesinde de Azerbaycan da kendilerine düşen topraklarının müdaafasına yönelik adımları atmıştır. Bunu atarken de biz kardeş Azerbaycan'ı kesinlikle yalnız bırakmayız. Desteğimizi sonuna kadar vereceğiz. Aliyev'le görüşmelerimi yapıyorum.

Bu siyasi bir retoriktir gibi basit yaklaşımların içine girmesin. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. Bu tam anlamıyla bu ülkede idari olarak görevi üstlenmiş olan iktidarımızın ve milletimizin bir özlemiydi. Bu özlem yerine gelmiştir.

"LİBYALI KARDEŞLERİMİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ"

Biz şu ana kadar Libya'da hangi sorumluluğu aldıysak bundan sonra da bunu devam ettireceğiz. Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bizim Libya ile olan ilişkimiz 50 yıllık değil 500 yılı aşkın bir süreyi kapsar. Bu dönemde de askeri eğitim ve iş birliği anlaşmamızı da Libya ile yaptık. Yeni bir anlaşmayı da BM'yi de devreye sokmak suretiyle yapmak üzereyiz. Mısır'ın burada attığı adımlar, özellikle Hafter'in yanında bunların yer laması bir defa illegal bir sürecin içinde olduklarını gösteriyor."