Erdoğan başbakanken paylaştı hakaret davası açıldı

Sosyal medyada AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakanken yaklaşık 6 yıl önce paylaştığı karikatürler nedeniyle ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan karikatürist Cihan Demirci ilk duruşmada beraat etti.

İstanbul Kartal’daki Anadolu 26. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Cihan Demirci’nin avukatları Fikret İlkiz ve Meral Onat savunma yaptı.

Bahsedilen sosyal medya paylaşımlarının zaman aşımına girdiğini aktaran avukatlar, bu davanın kendi içindeki çelişkisini ve bu paylaşımların hakaretle hiçbir ilişkisi olmadığını, karikatürün ve mizahın bir eleştiri sanatı olduğunu ve eleştirilerin ifade özgürlüğü sınırları içinde yapıldığını vurguladı.

Davanın ardından açıklama yapan Demirci, “Zaten uzunca bir süredir basının ve medyanın uzağında bırakılmış insanlarız. Siyasi mizah kitaplarımızı bile yıllardır yayınlayamıyoruz. Son yıllarda zaten tek yapabildiğimiz sosyal medyadaki paylaşımlardı. Mizah ve mizahçı akla seslenir, sözcüklerle oynar, biz Oğuz Aral’ın tedrisatından geçmiş mizahçılarız, hakaretle işimiz olmaz. Üstelik dava dosyasında yer alan bu paylaşımların yüzde 90’ından fazlası çok uzun yıllar öncesine; ‘Başbakan’lık dönemine ait yani dava başlığına bile uymuyordu” dedi.

Polis ifadesinin ardından dosyaya takipsizlik kararı verilmesi gerektiğini belirten Demirci, şöyle konuştu: “Ben 14 aya yaklaşan bu anlamsız süreçte ciddi bir gerginlik yaşadım, zaten bozuk olan sağlığım daha da bozuldu, yani bu zorlama davayla bana zaten 14 aylık bir ceza verilmiş oldu ama iddia makamının duruşmaya katılmadığı ilk celsedeki beraat kararıyla hayata adeta yeniden dönmüş oldum. İfade özgürlüğünün artık suç sayılmayacağı bir ülkede yaşamak istiyorum, bu çok mu büyük bir hayal?”