AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifinin görüşüleceği Anayasa toplantısı başladı. Teklifin yarın Meclis Başkanlığı'na sunulacağı belirtiliyor.

Saray'da Erdoğan başkanlığında anayasa toplantısı

Anayasa toplantısı, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Saray'da başladı.

Başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifinin yarın Meclis Başkanlığı'na sunulacağı belirtildi.

Toplantıya Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Hukuk Politikaları Kurulu Başkanı Mehmet Uçum ve AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin katıldı.

DEĞİŞİKLİK YAPILMASI PLANLANAN 24 ve 41'İNCİ MADDELER NEDİR?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü teklifinin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa değişikliğini gündeme getirmişti.

Anayasa değişikliğine ilişkin konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise bu kapsamda Anayasa'nın 24. maddesine fıkraların ekleneceğini, 41. maddenin birinci fıkrasında değişiklik yapılacağını kaydetmişti.

24. MADDE

Anayasa’nın “Din ve vicdan hürriyeti” başlıklı 24. maddesi şu ifadeleri içeriyor:

Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.

14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir.

Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.

Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.

41. MADDE

Anayasa’nın “Ailenin korunması ve çocuk hakları” başlıklı 41. maddesi şu ifadeleri içeriyor:

Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.

Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.

Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir.

Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır.