Günün itirafı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan geldi. Meclis çıkışı başkanlık için yüzde 50+1’e ihtiyaç olmayacak bir düzenlemeye yeşil ışık yakan Erdoğan, önümüzdeki günlerin tartışmasını da başlatmış oldu

Erdoğan, başkanlık sistemini tartışmaya açtı

HABER MERKEZİ

Eski Bakan Faruk Çelik’in başlattığı 50+1 tartışmasına AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’da katıldı. Erdoğan bir soru üzerinde ''Onu konuşma yeri (TBMM’yi kastederek) burası. Anayasa değişikliği gerektiriyor. Biz sadece iktidar olarak kendimiz ön hazırlık yaparız ve buraya getirebiliriz” yanıtı verdi.

İTİRAF ETTİ

Yerel seçimlerden sonra yüksek sesle tartışma konusu olan başkanlık sistemiyle ilgili ilk ağızdan da değişiklik sinyali verilmiş oldu.

Erdoğan'ın, tartışmanın adresini Meclis olarak göstermesi önümüzdeki dönem uzlaşı için muhalefet partilerinin kapsının çalışılacağı algısına yol açtı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ BİTER

Faruk Çelik’in başlattığı tartışılmaya Erdoğan’ın destek sözleri ile dahil olması bu fikrin AKP içerisinde belli kurullarda konuşulduğu anlamına da geliyor. Milletvekillerinin “bu sistem bizi MHP’ye mahkum etti” serzenişlinin altında da bu tartışmanın olduğu şimdi daha net ortaya çıktı. Ama bu aynı zamanda 16 Nisan Referandumunun sonuçlarının çöpe gitmesi anlamına gelecektir.

Başkanlık sistemi dünyanın her yerinde iki turlu ve yüzde 50+1 modeli ile uygulanır. Tek bir istisna bile yok. Erdoğan’ın “neden olmasın” dediği model aynı zamanda o çok övdüğü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden vaz geçebileceğini göstermiş oldu.