AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı yerlerde marketlere ve AVM'lere yağmalama çalışmaları olduğunu belirterek, "Bu yağmalama çalışmalarına, gayretlerine de OHAL ile devlet, parlamentodan bu yetkiyi alarak müdahale etme imkanını yakalayacaktır" dedi.

Erdoğan: OHAL, fitne gruplarına karşı devlete müdahale imkanı verecek

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep'e hareket etti.

Kahramanmaraş ve Pazarcık ilçesi, Hatay ve İskenderun ilçesi ile Adana'da dün deprem sonrası çalışmalarla ilgili bilgi alan Erdoğan, afetzedelerle bir araya geldi.

Erdoğan bugün de depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulunmak üzere Esenboğa Havaalanından Gaziantep'e hareket etti.

Gaziantep'te açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Bu arada süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bugün Meclis'te yapılacak olan oylamayla birlikte de OHAL yürürlüğe girmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Olağanüstü Hal ile ilgili açıklama yapan Erdoğan, "Türkiye'de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına karşı OHAL ile müdahale etme imkanını devlete vermiş olacaktır. Bazı yerlerde, maalesef bakıyorsunuz marketlere, AVM'lere yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalama çalışmalarına, gayretlerine de OHAL ile müdahale etme imkanını devlet parlamentodan bu yetkiyi alarak müdahale etme imkanını yakalayacaktır" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı toplamda 14 bin 14'e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794. Şu anda enkaz kaldırma çalışmalarımız yoğun bir gayretle devam ediyor. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirlenmiştir. Gaziantep'te ise 944 binayıkılmış, bunun yanında 1415 vatandaşımız vefat etmiş, 10 bin 395 vatandaşımız ise yaralanmıştır.

Deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarımızla sahadayız. Enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak hedefimiz 1 yıl içinde yıkılan binaların yerine konutlarımızı zemin artı 2-3-4 olmak üzere inşa etmek. Bunun yanında yapılacak olan hasar tespitle birlikte şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız. Ve bu nakdi yardımla bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım diyoruz.

Bir taraftan konteyner çalışmalarımız, diğer taraftan yurt dışından gelecek konteynerlerimiz var. Gelecek konteynerleri 10 ile dağıtacağız. Bunun yanında karavan çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bazı bölgelerde de karavanlarla yine sıkıntıda olan vatandaşlarımızın bu sıkıntılarını gidermenin gayreti içerisinde olacağız.

"SÜRECİ SİYASİ İSTİSMARA DÖNÜŞTÜRENLER VAR"

Bu arada süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bu istismara benim vatandaşım, benim halkım asla prim vermeyecektir. Bugün OHAL ile ilgili Meclis'imizde OHAL kanununun 3 ay süreyle ilanını yapacağız. Cumhurbaşkanı olarak ben adımı attım ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugün Meclis'te yapılacak olan oylamayla birlikte de OHAL yürürlüğe girmiş olacak.

Bu ne getirecek? Türkiye'de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına karşı OHAL ile müdahale etme imkanını devlete vermiş olacaktır. Bazı yerlerde, maalesef bakıyorsunuz marketlere, AVM'lere yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalama çalışmalarına, gayretlerine de OHAL ile müdahale etme imkanını devlet parlamentodan bu yetkiyi alarak müdahale etme imkanını yakalayacaktır."