AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir" dedi.

Erdoğan: Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, A Haber yayınında yangın gündeminin ardından çeşitli konularda açıklamalar yaptı.

Kuzey Kıbrıs konusuna değinen Erdoğan, "Gittiğimizde hava yağışlıydı. Orada sinyali verdik. Malum ülkeler, kuruluşlar hepsi tehditlere başladılar. Bu arada Cenevre buluşması oldu. Sağolsun Ersin Bey dik durdu. Orada 'iki eşit egemen devlet' dedik. Bundan dönüş yok. Biz bir 50 yıl daha bekleyemeyiz. O da bitti. Şimdi AB'de biraraya geldiğimiz yetkililer 'geriyor' diyor. Neyi geriyor? Biz Annan'la bir araya geldik. Orada bize ne dendi? Referandum yapalım, neticesinde durum ne çıkarsa ona eyvallah. Kuzey evet, Güney hayır dedi. O günden bu güne Kuzey'i AB maalesef hep yalanla oyalamıştır, taahhütleri yerine getirmemiştir. İdari ve mali desteklerin hiçbirini vermemiştir. Şu anda hala Kıbrıs'ı oyalıyorlar. Şu anda tanıyan kim var? Sadece biz varız. Bundan sonraki süreçte ne olur? Onu da zaman içerisinde göstereceğiz. Şu anda kapalı Maraş açıldı. Orada uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa o adımları atarız. Bu konuda da yetişmiş çok güçlü insanlarımız var. Belki de sonbahar gibi bir uluslararası toplantıyı düşünüyoruz. Bunu da bir üniversitemiz vasıtasıyla yapacağız. Bu toplantıyla beraber işin performansını daha da arttırmayı düşünüyoruz," dedi.

Koronavirüs gündemine de değinen Erdoğan, "Vaka sayılarında artış var. Yeni varyantları da bir tehdit. Ülkemizin sağlık sisteminin gücü ile geldiğimiz nokta iyi bir nokta. Toplam aşı 75 milyonu bulmuş vaziyette. Aşılama en etkin ve yaygın bir koruma yöntemi. Tüm vatandaşlarıma kendilerinin ve sevdiklerinin sağlığını korumaları için aşı olmalarını rica ediyorum. Şu anda Biontech aşısıyla ilgili sıkıntı yok. Sağolsun Uğur Hoca peyderpey göndermeye devam ediyor.Turkovak'ın faz 1 ve faz 2 çalışmaları başarıyla tamamlandı. Şimdi faz 3 safhasında. Evrensel standartlarda yürütülüyor. Üç hastanemizde başlatılan faz 3 çalışmasının ilk etabı tamamlandı. Turkovak faz 3 çalışmasına vatandaşlarımızın e-nabızdan gönüllü olmaya devam ediyorlar. En kısa sürede acil kullanım onayı almayı ve yurt çapında yaygın aşıya geçmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

​Erdoğan, faizlerde düşüşe geçileceğini vurgulayarak, "Enflasyon noktasında da Ağustos'u geride bıraktığımızda düşüşü göreceğiz. Şu anda bulunduğumuzun çok çok altında olur. Bunu da özellikle buradan sinyalini belli bir yerlere vermiş oluyorum. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil zira faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır. Artık biz düşük enflasyona inşallah geçeceğiz." diye konuştu.

Geçen yıl Ağustos ayında Sakarya sahasında doğalgaz keşfinin ilk müjdesini vermiştik. Bunu geçen yıl Ekim'de 85 milyar metreküplük keşfimiz, bu yıl Haziran'da üçüncü keşfimizi duyurduk. Toplamda 540 milyar metreküp keşfine ulaşmış olduk. Karadeniz'de 6 kuyu açtık. Yeni doğal keşifleri için arama faaliyetleri devam ediyor. Kendi gemilerimiz ve insan kaynağımızla yapıyor olmamız bizim için en önemli avantaj. Deniz tabanı doğalgaz üratim tesisleri kurulacak, karada tesisler inşa edilecek iki üniteyi birbirine bağlayacak olan boru hattı yapılacak. İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başlandı. Deniz tabanında kullanılacak boruların imalatına başlandı. 2023 yılında gazın ilk faz üretimi gerçekleştirilecek.

Hacile anneyle başlayan süreç çok önemli bir süreç. Ayşegül kardeşimin o imanı ana yüreği gibi. Her şeyi dağları devirircesine. Hacile ananın keza öyle. Ramazan'da bir iftar yaptık. O iftarda da duruşlarını gördüm. Bir kere bunların gözünde ümitsizlik yoktu. O çadırın içerisinde yaz kış demeden durdular. Bekleyişlerini sürdürdüler. Malum o terbiyesizler bunlara karşı gösteriler yapıyorlar falan. Ama bunların hiç umrunda değil. Rabbimde teker teker kapıları açtı. Taşlar yerinden oynadı, söküldü. Artık evlatlarına kavuşmaya başladılar. Bana telefonda 'kurbanı keseceğim, halaylarla karşılayacağız' dediler. Rabbim evlatlarını bekleyen diğer annelere de bunu nasip etsin inşallah.

"METE DÜNYADA BİR NUMARA OLDU"

Mete'ninki şu yönüyle bizi çok duygulandırdı. Biz bir tarihi akışın içerisinden geliyoruz; Osmanlı. 100 yıl geriye gittiğinizde Osmanlı'nın savaşlarında yay, ok çok çok anlamlı. Mete bununla dünyada bir numara oldu. Bu bizi ciddi manada duygulandırdı. Bu başarısının devamını özellikle temenni ediyorum. Çok da sempatik, öyle bir özelliği var maşallah. Allah annesine, babasna bağışlasın. Oğlum Bilal'in de okçuluk noktasında gayretleri var. O da Dünya Etnospor'un başkanı. Bir çok Mete'ler olsun. Altınların sayısı daha da inşalla artsın. Güreşte özellikle beklentimiz daha farklıydı. Bu noktada biraz üzüntümüz oldu. Jimnastikte beklentimizin dışında gelişme oldu. Temennimiz odur ki, inşallah önümüzdeki süreçte de jimnastikte de aşmış oluruz. Boksta gerek Busenaz Çakıroğlu, Busenaz Yıldız, her ikisinin finale yürümesi hakikaten çok çok anlamlı. Kızlarda böyle bir başarı, altına yürüyüş şansını arttırdı. Altını getirirlerse Türkiye olarak klasmanda iyi bir yere tırmanırız. Finalde altınları kaptılar mı iş bizim için iyi yere tırmanacağız. Jimnastikte maalesef istediğimiz neticeleri alamadık. Ferhat bronz aldı. 7 sporcumuz vardı. İş o noktada değişti.

Filenin sultanları bize gurur yaşattı ancak son anda. Güney Kore'yi küçümsedik mi acaba? Öndeydik, son anda elimizden kapıp götürdüler. Filenin sultanı gerçekten sultanlık yaptılar. Bu hocayı inşallah bırakmayacak. Zaten damat da olduğu için herhalde kızımızı bırakıp bir yere gitmez herhalde.

Olimpiyatlarda futbolun esamisi okunmuyor. Olimpiyatlar bireysel sporun öne çıktığı buluşma. Dolayısıyla bizim bireysel spora önem vermemiz gerekecek. Yüzmede bütün madalyaları topluyorlar, getiriyorlar. Bizim buna eğilmemiz lazım. Buradan çıkaracağımız madalya sayısı çok olabilir. Çin süratle bir yere gidiyor. Öyle ülkeler var ki, bizim onda birimiz bile değil ama bireyselde netice alıyorlar. Demek ki daha farklı çalışma yöntemlerine çalışmak lazım. Bizim voleyboldaki teknik direktörümüzün bu ekibi nasıl kurduğu üzerinde bazı şeyler anlattılar. Ne kadar doğru, yanlış bilmiyorum. Hocayla bir konuşacağız, 'ne yapmamız lazım, anlat bakalım' diye. Bir de çok devşirme var.

Şahin bizim bir diğer Eren'imiz oldu. Trabzon'da Eren, Şahin de öyle oldu. Şahin'in geride bıraktığı bir yavrusu var. O da ayrı üzücü bir durum. Ben olaya farklı bir yerden gireceğim. Türkiye'de oy kullanma, seçme seçilme 30'du. Biz bu yaşı önce 25'e, sonra da 18'e indirdik AK Parti olarak. Aslında Z kuşağını tepeden tırnağa ören AK Parti iktidarı oldu. Biz gençliğimize güvendik, inandık. Örneğin benim partimden şu anda milletvekilleri içerisinde olanlar var. Bizim bir Rümeysa'mız var. Maşallah cevval, velüd, üretken. Sadece güvenmek yetmez, iş yükleyeceğiz. Bu sene üniversite imtihanlarda bir sıkıntı yaşandı. 170-180 gibi durum. YÖK Başkanımızla konuyu görüştüm. Onlar da bir çalışma yaptılar. Olayı çok daha fazla sayıda gencin mağdur olmayacağı bir noktaya getirdiler. Özellikle koronavirüs salgını münasebetiyle süreci uzatma kararı aldık. Bu işin detaylarını YÖK halledecek ve bu işi gençlerimizin lehinde bitirmiş olacağız.