AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Burada yaptığı konuşmada kamu-özel işbirliği projelerini öven Erdoğan, modelin uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlayacağını savundu. 1915 Çanakkale Köprüsü'nde otomobil geçişleri ile ilgili ücreti de açıklayan Erdoğan "Fiyatı, 200 lira olarak belirledik" dedi. Erdoğan ayrıca köprüdeki geçişlerin yüklenici firma aleyhine olması durumunda aradaki bedelin devlet kasasından ödeneceğini söyledi.

Erdoğan, Çanakkale Köprüsü'nü açtı: Firmanın aleyhine fark oluşursa, devletin kasasından ödeyeceğiz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni'nde konuştu. Burada yaptığı konuşmada köprünün otomobil geçişleri ile alakalı fiyatını aktaran Erdoğan, "Otomobil geçişleri ile ilgili fiyatı 200 TL olarak belirledik. İlk bir hafta ücretsiz olacak'" diye konuştu. Erdoğan, şöyle devam etti: "İlk hafta ücretsiz, sonra 200 lira. Çünkü buradan biliyorsunuz, yap-işlet-devret… Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel, yüklenici firmanın aleyhineyse, farkı kim ödeyecek; onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz."

Konuşmasında, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modelini öven Erdoğan, "Garantili işletme döneminde de kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserler, sonrasında da uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir" iddiasında bulundu.

"Kamu-Özel İşbirliği Modeli performansında Avrupa'da 3. dünyada 13. sırada yer alıyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Yatırımları bütçe kaynaklarıyla yapmaya kalksaydık yıllar boyunca beklememiz gerekecekti" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"1915 Çanakkale Köprüsü'nün ülkemize, milletimize, şehrimize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprümüzde tıpkı İstanbul Boğazı'ndaki 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü, FSM, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve şimdi de işte burada özellikle Çanakkale'de 6'ncı köprüyü açıyoruz. Unutmayın 140 yıl önce Sultan Abdülhamid Han o köprülerin eskiz çalışmalarını yapmıştı, hazırlıkları yapmıştı.

Osmanlı'nın ardı ardına yaşadığı savaşlar nedeniyle hayata geçirilemeyen bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek de bize nasip oldu. Orta açıklığın uzunluğu 2023 metreyse Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedefin işaretidir.

Ecdadımız bir asır önce burada Çanakkale Geçilmez sözünü kanıyla tarihe nakşetmişti. Neydi o haçlı-hilal mücadelesiydi. Ecdadımız kınalı kuzularıyla Gazi Mustafa Kemal'in riyasetinde, Seyit Onbaşılarla evet Çanakkale Geçilmez demiş ve burada tarih yazmıştı. İşte o Çanakkale'deki mücadeleyi verenlerin torunları olarak bugün burada mıyız? Buradayız. Ama biz şimdi bugün başka bir adım atıyoruz. 18 Mart Çanakkale Köprüsü'nü açıyoruz.

'GÜNEY KORE BAŞBAKANININ HEYECANI GÖRDÜNÜZ DEĞİL Mİ?'

Az önce Güney Kore Başbakanı'nı dinledik. Heyecanını gördünüz değil mi? Kore herhangi bir anlaşma yokken o zaman da işte bizim büyüklerimiz ne yaptılar, Kore'de savaşa gittiler. Orada şehit olanlar oldu. Şu anda orada kabristanları var. Kore'ye gittiğimizde o kabristanı ziyaret ederiz. Bunlar sıradan olaylar değil. Bunlar aşktır. Ve aşk kişinin sevdiğinde yok olmasıdır.

'YOLCULUK 6 DAKİKADA TAMAMLANACAK'

İş bilenin kılıç kuşananındır. Türkiye'nin en yoğun araç güzergahlarından biri olan bu yolda feribotlarla ulaşım sağlanıyordu. Burası saatlerce feribot sırası beklenen bir yerdi. Aynı yolculuk köprü üzerinden 6 dakikada tamamlanacak. Nereden nereye... Köprümüzün temelini 4 yıl önce yine bir 18 Mart günü attık. Firmalarımız Güney Koreli iş ortaklarıyla kolları sıvadı 740 iş makinasının geceli gündüzlü çalışmasıyla söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hale getirdik.

Köprümüz yap işlet devret modeliyle inşa ettiğimiz en son eser. İnşallah devamı gelecek. Bu modelin 30 yıllık bir geçmişiyle olmakla birlikte en başarılı örnekleri bizim dönemimizde gerçekleşmiştir. Kamu-Özel İşbirliği Modeli performansında Avrupa'da 3. dünyada 13. sırada yer alıyoruz.

'BÜTÇE KAYNAKLARIYLA YAPMAYA KALKSAYDIK YILLAR BOYUNCA BEKLEMEMİZ GEREKECEKTİ'

Asya ve Orta Doğu ülkelerinde kamu özel işbirliği projeleri oldukça yaygın. Türkiye bu yöntemle sadece ulaştırma sektöründe son 20 yılda 37.5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirmiştir. Yani kendi kasamızdan değil, dışardan getirmek suretiyle bunu başarmıştır. Bu dönemde yaptığımız projelerin milli gelire katkısı 395 milyar dolar. Üretime katkısı 838 milyar dolar. İstihdama katkısı 1 milyon kişi. Şayet aynı yatırımları bütçe kaynaklarıyla yapmaya kalksaydık yıllar boyunca beklememiz gerekecekti.

Türkiye orta açıklığı itibariyle dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonyayı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti. Orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki ilk 10 köprünün 3'ünün ülkemizde olduğunu hatırlatmak isterim. Marmaray'ı otoyollarıyla köprü, tünelleriyle otoyol projemizin bugün açılışını yapacağımız kısmın 2.5 milyar avroluk bir yatırım bedeline sahip. Bu 2.5 milyar avro bize ne kazandıracak. Sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden, ve karbon salınımı azalışından kazancı yıllık 415 milyon avro. Şehirlerimiz arasında güvenli, konforlu, hızlı bir şekilde yapılacak seyahatin kolaylığına rahatlığına, huzuruna değer biçilir mi? Yapılan hesaplamalar bu projenin ekonomimize üretimde 5.3 milyar avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2.4 milyar avro ilave katkısının olacağına işaret ediyor."