ABD ve SDG'nin Türkiye-Suriye-Irak sınırında gerçekleştirdiği tatbikata ilişkin konuşan Erdoğan, "ABD'nin yanlış adımları devam ediyor" dedi. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümü hatırlatılarak, İngiltere'ye bir ziyaret yapıp yapmayacağı da sorulan Erdoğan, "Eğer programlar el verirse merasime katılmayı düşünüyorum" yanıtını verdi.

Erdoğan'dan ABD ve SDG'nin sınırda gerçekleştirdiği ortak tatbikata ilk tepki
Fotoğraf: AA

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin liderliğindeki Uluslararası Koalisyon Güçleri ile omurgasını Kürt güçlerin oluşturduğu SDG'nin Türkiye-Suriye-Irak sınırındaki Derik'te gerçekleştirdiği ortak tatbikata ilişkin "SDG konusunda maalesef Amerika'nın bugüne kadar attığı yanlış adımlar devam ediyor" dedi.

Erdoğan, İstanbul’da Kerem Aydınlar Camii’de cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu.

F-16 GÖRÜŞMELERİ: TEMENNİ EDİYORUM ABD BİZİ FARKLI YOLLARA SEVK ETMESİN

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Başkanı John Kirby'nin Beyaz Saray'daki gazetecilere verdiği brifingde, Türkiye'nin ABD'den F-16 modernizasyonu talebine dair, "F-16 programına ilişkin bir güncellememiz yok" demesi, Başkan Joe Biden'ın da temmuzda onaylanan F-16 satışını kısıtlayan yasa tasarısına desteğini sürdürdüğünü belirtmesiyle ilgili görüşü sorulan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biliyorsunuz Madrid'de Sayın Biden'la yaptığımız görüşmede o da elinden gelen her türlü desteği vereceğini söyledi. F-16'lar konusunda olumlu bir yaklaşımda bulundu ve 'Cumhuriyetçiler destek vermiyor' gibi de bir imada bulundu. Sonra Dışişleri Bakanım yine Cumhuriyetçilerden yetkili bir zatla Bulgaristan'da bir görüşme yaptılar. Cumhuriyetçilerin bu konuda desteğini istediklerini kendilerine ifade ettiler. Onlar da Cumhuriyetçiler olarak gerekli olan desteği Türkiye'ye verebileceklerini söylediler. Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Yani farklı yollardan kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. İngiltere satıyor, Fransa satıyor, Rusya satıyor, her yerden bunu temin mümkün. Bunun için de bize sinyal çakanlar var."

IŞİD'in üst düzey yöneticilerinden olduğu söylenenen "Abu Zeyd/Üstad Zeyd" kod adlı Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai'nin Türkiye'de yakalanması ile ilgili Erdoğan, "DEAŞ ile ilgili olarak dünyada en geniş operasyonları yürüten MİT oldu. Batı DEAŞ ile ilgili sadece laf yapıyor. Yaptıkları başka bir şey yok. Yargı gereğini yapacaktır. Kararlılığımız sınır içi ve dışı devam ediyor" diye konuştu.

'PROGRAMIM EL VERİRSE 2. ELIZABETH'İN CENAZE MERASİMİNE KATILACAĞIM'

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümüne ilişkin de konuşan Erdoğan, programı uygun olursa cenaze törenine katılacağını kaydetti. Erdoğan, Eğer programlar el verirse merasime (cenaze töreni)katılmayı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Sosyal medya üzerinden Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüne yönelik taziye mesajı paylaştığını dile getiren Erdoğan, "Ama bütün mesele bizim de kendi programlarımızda bunu denk getirebilmek. Çünkü tanımadığım birisi değil. Kendisini tanıyorum. Buckingham Sarayı'nda da 2 kez görüşmemiz oldu. Temenni ederim ki fırsat bulursak biz de bu merasimde bulunmak isteriz" ifadelerini kullandı.