AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdulhamit Gül'ün Adalet Bakanlığı görevinden istifasına ilişkin, "Kabinede revizyon normal. Bundan sonra da elbette gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz" dedi.

Erdoğan'dan 'Abdulhamit Gül' yorumu: Gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdulhamit Gül'ün Adalet Bakanlığı görevinden istifa etmesine ilişkin açıklama yaptı. Kabinede revizyonun normal olduğunu belirten Erdoğan, "Gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz" mesajını verdi.

Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki toplantı yaklaşık 2 saat 20 dakika sürdü.

Erdoğan, Kabine toplantısının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abdulhamit Gül'ün istifasına değinen Erdoğan, "Kabinede revizyon normaldir" dedi. "Yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini kurduğumuz 2018 yılından bu yana 6 bakanımız değişti" diyen Erdoğan, "Bundan sonra da elbette gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz" mesajını verdi.

Elektrik faturalarından artışa yönelik tepkilere ilişkin Erdoğan, "Elektrik faturalarının iki-üç kat arttığı yönündeki şikayetler üzerine ilgili kurumlarımıza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi talimatını verdik" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "En düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarını 7 kilovata dolayısıyla aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz" diye konuştu.

"Engellilere yönelik yılın ilk memur atamasını 8 Şubat'ta yapacak" Erdoğan, ayrıca yangın söndürme uçaklarının sayısının 20'ye yükseltileceğini ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kabinede revizyon normaldir. Bayrağı teslim alan arkadaşımız yeni enerji, vizyonla hedeflerimize doğru ilerlemeyi sürdürmektedir. Yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini kurduğumuz 2018 yılından bu yana 6 bakanımız değişti. Bundan sonra da elbette gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz. Bizim için asıl hedef ülkemizi 2023 hedefine ulaştırmak, gençlerimize büyük ve güçlü Türkiye'yi emanet etmektir.

Hepimiz faniyiz, insanlar gelir geçer, önemli olan şu gök kubbede hoş bir sada bırakmaktır. Hangi görev, unvan, sorumluluk mevkiinde bulunursak bulunalım, bunu başarabilirsek ne mutlu bize. Tuğla üstüne tuğla koymadıkları halde ekmeğini yediklerini, suyunu içtiklerini, havasını soludukları vatanlarına layık olamayanlar da var.

Bunları milletimizi o engin ferasetine havale ediyoruz. İnşallah ülkemizi bölgesinin ve dünyanın lider devleti yaparak bu kutlu mücadeleyi nihayetine uğraştıracağız. Ülkemizin son 20 yılında bize bu imkanı veren, insanımızın başını dik durmasını sağlayan Rabbime binlerce hamdolsun.

KAR YAĞIŞI DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye son yılların en bereketli ve elbette onunla birlikte zahmetli kışını geçiriyor. Son haftalarda yağan karla en azından bu yıl için rahat bir nefes aldık. Kar yağışının bastırdığı ilk günlerde şehirlerarası yollarda, şehir içi ulaşımında çeşitli sıkıntılar yaşandı. Karayolları ekiplerimiz şehirlerarası yolları, belediyeler kendi sorumlu alanlarındaki yolları açık tutmak için harekete geçti.

Kar yağışıyla birlikte toprağın doymasını, barajların doymasını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. İnşallah Şubat, Mart, Nisan ayında yeterli yağış alır bereketli yılı hep birlikte yaşarız.

"ELEKTRİK TÜKETİM TUTARINI 7 KİLOVATA ÇIKARIYORUZ"

Salgın döneminde dünyada kömür 5, doğalgaz fiyatları 10 kat artarken biz bunu vatandaşlarımıza yansıtmamak için yoğun gayret gösterdik. Enerji piyasalarında sürdürebilirliği sağlamak için tarifelerde zorunlu düzenlemeye gitmek durumunda kaldık. Vatandaşlarımızın şikayetleri üzerine ilgili kurumlara elektrik faturalarının yeniden düzenleme talimatını verdik. En düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarını 7 kilovata dolayısıyla aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz.

Elektrik faturalarının iki-üç kat arttığı yönündeki şikayetler üzerine ilgili kurumlarımıza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi talimatını verdik.

SALGIN AÇIKLAMASI

Bu dönemde dikkatle takip ettiğimiz hususlardan biri de koronavirüs salgınında gelişmelerdir. Artık gücü azalan salgının inşallah yakında gündemimizden tamamen çıkartmayı ümit ediyoruz. Türkiye tedbirleri en önce alan ülkelerden biriydi. Avrupa ülkeleri henüz yeni bu aşamaya geçiyor. Bu konuda en önemli gücümüz aşılama çalışmalarında başarımızdır. 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza kendi aşımız TURKOVAC başta olmak üzere aşılarını yaptırmalarını veya tamamlamalarını yaptırmalarını hatırlatmak istiyorum.

Hastanelerimizde alarm seviyesine geçmemiz gerektiren bir tablo ile karşı karşıya değiliz. Türkiye sağlık hizmetlerin aksaksız yürütülmesi, ekonominin işleyişi, istihdamın arttırılarak sosyal kırılmaya meydan verilmemesi, büyümenin sürdürülerek, ülke genelinde huzurun ve güvenliğin eksiksiz sağlanması bakımından yönetilen ülkelerin başında geliyor.

YENİ KREDİ PAKETİ

Artık geleceğe daha bir güven, umut, azim, kararlılıkla bakıyoruz. Bugün müjdesini vereceğimiz bir başka konu kredi garanti fonu kefaletiyle kullandırılacak üç yeni destek. İşletme harcamalarında kartlı ödeme desteği KOBİ dışı tüm firmaların finansmana erişimi için hazırladık. Katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik çalışan firmalarımızı kapsamaktadır. İhracat destek paketi ise, ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ'lerimize hitap etmektedir. Firmalarımıza 60 milyar liralık kefalet limiti açıyoruz.

Amacımız yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazlayı destekleyecek ekonomik destek iklimi oluşturmaktır. Bankaların ve firmalarımızın gereken hassasiyeti göstereceklerine inanıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız bu amacı sağlamaya yönelik gereken tedbirleri alacak. Yeni kredi paketin hayırlı olmasını diliyorum.

ENGELLİLERE YÖNELİK MEMUR ATAMASI

Engellilere yönelik yılın ilk memur atamasını 8 Şubat'ta yapacak, her eğitim kademesinden 2 bin 927 engelli vatandaşımızın kamuya yerleşimini sağlayacağız.

Dezavantajlı ailelerimize destek paketini hayata geçiriyoruz. Sadece salgınla değil deprem, sel, yangın gibi tabii afetlerle mücadelede de dünyada örnek bir ülkeyiz. Elazığ ve Malatya, İzmir depremleri, Karadeniz bölgelerinde sel felaketi, Akdeniz ve Ege'deki yangınlarla bunu tekrar tekrar ispatladık.

"YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARIMIZIN SAYISINI 20'YE ÇIKARTIYORUZ"

Orman yangılarındaki altyapımızı güçlendirecek adımlarımızı artırıyoruz.

Yerli ve milli insansız hava aracı sayımızı 8'e, yangın söndürme uçaklarımızın sayısını 20'ye, helikopter sayımızı 55'e çıkartıyoruz. Yapay zeka uygulamalarını daha etkin şekilde kullanarak yangın riski ve seyrini yakından takip edecek bir sistemi de kuruyoruz.

Eğitim verdiğimiz 100 bin vatandaşımızla önemli bir gönüllü gücü oluşturuyoruz. Tıpkı kar yağışının rahmeti ve zahmetinin birlikte tezahür etmesi gibi, Türkiye'nin girdiği kalkınma ve büyüme sürecinde elbette sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Yaşadığımız dönüşüm, değişimin, hedef büyütmenin neticeleridir. Ülkemize kurulan tuzakları aşarken, ayağımıza takılan çelmelerin üzerinden atlarken yaşadığımız sıkıntılar da var.

20 yıldır bu ülkenin ve bu milletin asırlık meselelerini nasıl biz çözdüysek bugünkü sıkıntıların üstesinden de yine biz geleceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa ederek diğer hedeflerimizle birlikte enflasyonu indirme, hayat pahalılığını yenme vaadimizi de yerine getireceğiz.

Son dönemde kimileri siyasi ve sosyal hassasiyeti kaşıyarak, kimileri ekonomik sıkıntıların sebep ve sonuçlarını çarpıtarak, milli ve manevi değerlerimize saldırırak Türkiye'nin büyük gücüne saldırdılar. Bugüne kadar başaramadılar, inşallah bundan sonra da başaramayacaklar."