Geçmişte “Şam’da namaz kılacağız” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’deki iç savaşın 10’uncu yılı için kaleme aldığı makalede, Biden yönetimine çağrıda bulunarak, “Suriye’deki trajediyi sonlandırmak ve demokrasiyi müdafaa etmek için bizimle birlikte çalışmalıdır” ifadelerini kullandı. Erdoğan, savaşın başından bu yana, “Türkiye’nin pozisyonunun değişmediğini” söyledi.

Erdoğan’dan Biden’a Suriye çağrısı: Bizimle çalışın

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emperyalist güçlerin Beşar Esad’ı iktidardan indirmek için kışkırttığı Suriye iç savaşının 10’uncu yıldönümü için Bloomberg’e bir makale yazdı.

ABD Başkanı Joe Biden’a çağrıda bulunan Erdoğan, “Biden yönetimi, verdiği sözleri tutarak, Suriye’deki trajediyi sonlandırmak ve demokrasiyi müdafaa etmek için bizimle birlikte çalışmalıdır” dedi.

“Gururla söylüyorum ki Türkiye’nin pozisyonu, Suriye iç savaşının başlangıcından itibaren hiç değişmemiştir” ifadelerini kullanan Erdoğan, “bölgede barış ve istikrarın yeniden tesis edilmesi için Batı’nın Türkiye’yi desteklemesi gerektiğini” savundu.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

‘BIDEN YÖNETİMİ, VERDİĞİ SÖZLERİ TUTSUN’

“Türk milleti, tüm Suriyelileri temsil kabiliyetine sahip bir siyasi sistem kurulmasının, barış ve istikrarın yeniden tesisi için şart olduğuna inanmaktadır.

Barışçıl ve kalıcı çözümün Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine saygı gösterilmemesi halinde mümkün olamayacağını vurguluyoruz.

Biden yönetimi, verdiği sözleri tutarak, Suriye’deki trajediyi sonlandırmak ve demokrasiyi müdafaa etmek için bizimle birlikte çalışmalıdır.”

‘NAMAZ KILMA’ HEDEFİ

Savaşın başladığı ilk günlerden itibaren Batı’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme hedefi doğrultusunda hareket eden ve ülkedeki muhalif yapıları destekleyen Erdoğan, 2012 yılında şu ifadeleri kullanmıştı:

“İnşallah biz en kısa zamanda Şam’a gidecek, Selahaddin-i Eyyubi’nin kabri başında Fatiha okuyacak, Emevi Camii’nde namazımızı da kılacağız.”