AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin 75’inci yıl dönümü için yayımladığı video mesajında İstanbul'un BM Genel Merkezi olması yönünde öneride bulundu. Erdoğan, "İstanbul'un BM merkezine dönüşmesi küresel barış ve istikrar çabalarına destek verecektir" diye konuştu.

Erdoğan'dan Birleşmiş Milletler'e 'İstanbul' önerisi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 75’inci yıl dönümü için bir video mesaj yayımladı.

İstanbul'un BM Genel Merkezi olması yönünde öneride bulunan Erdoğan, “Kıtaların kavşak noktası İstanbul'un bir Birleşmiş Milletler merkezine dönüşmesi de küresel barış ve istikrar çabalarına destek verecektir" dedi.

Suriye, Filistin, Yemen ve Afganistan başta olmak üzere pek çok ülkede istikrarın sağlanamadığı ifadelerini kullanan Erdoğan, “Ortaya konulan ideallere rağmen BM sistemi ne çatışmaları önlemede ne başlayan çatışmaların bitirilmesinde etkili olabilmekte. Konsey yapısı, adil olmadığı gibi sürdürülebilir de değildir” diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasının tamamı şöyle:

"Dünyanın milli gelire göre en fazla yardım yapan ülkesi olarak, elimizdeki tüm imkanlarla salgının yol açtığı bu sıkıntıları hafifletmeye çalıştık. Bu süreçte kendi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderirken, din, dil, ırk, kıta ayrımı gözetmeden dünyanın 146 ülkesine tıbbı malzeme ve teçhizat gönderdik. Ancak aşırı kazanç hırsı, güç temerküzü ve sömürgeciliğin yeni metotlarla devam ettirilmek istenmesi, küresel sistemin adalet dağıtmasının önündeki en büyük engeldir. Ortaya konulan ideallere rağmen, Birleşmiş Milletler sistemi ne çatışmaları önlemede ne de başlayan çatışmaların bitirilmesinde etkili olabiliyor. Önceki asrın ihtiyaçlarına göre şekillenmiş yapılarla bugünkü imtihanların üstesinden gelemeyeceğimizi artık hepimiz görüyoruz. Birleşmiş Milletler sistemini yeniden etkin kılmak için öncelikle Güvenlik Konseyini reforma tabi tutmamız gerekiyor. 7 milyarı aşkın insanın kaderini 5 ülkenin insafına bırakan bir Konsey yapısı, adil de sürdürülebilir de değildir. Demokratik, şeffaf, hesap verebilir, etkili ve adil temsile dayalı bir Konsey mimarisi, insanlık için tercihten öte zorunluluk halini almıştır. Kıtaların kavşak noktası olan İstanbul'un bir Birleşmiş Milletler merkezine dönüşmesi, küresel barış ve istikrar çabalarına destek verecektir. Birleşmiş Milletler sistemine desteğimizi ve katkılarımızı sürdüreceğimizi bu vesileyle tekrar ifade etmek istiyorum. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum."

BM GÜVENLİK KONSEYİ HAKKINDA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 15 üye ülkeye sahip. Bu ülkelerden beş tanesi daimi üye, on tanesi ise seçilmiş üyeler.

BMGK'nin daimi üyeleri, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in kurucu üyeleri olan Rusya ve Çin, SSCB ve Çin Cumhuriyeti'nin halefleri olarak, konsey tarafından tanınmışlardır. BMGK'de kararları veto etme hakkı bulunan daimi üyeler Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya ile on geçici üye ülke bulunur.

Dönüşümlü 10 üye ülke her iki yılda bir Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerle belirleniyor. Konsey Başkanlığı ise ayda bir üye ülkeler arasında el değiştiriyor.