Deprem bölgesinde temel atma töreninde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerine işaret ederek "Deprem evlerimizi yıkmış, canımızı yakmış olabilir ama bu felaket, başarma irademizi, Türkiye Yüzyılı'nı gerçekleştirme kararlılığımızı elimizden alamayacak" ifadelerini kullandı. Türkiye dışında hiçbir ülkenin böyle bir afet karşısında kısa sürede toparlanma aşamasına gelemeyeceğini iddia eden Erdoğan, konuşmasının sonunda da canlı bağlantıyla depremin yıktığı noktalardaki inşaat faaliyetlerini göstererek beton mikserlerinin çalışması üzerinden propaganda yaptı.

Erdoğan’dan deprem bölgesinde mikser şov: Betonlar dökülüyor, çok güzel
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta Pazarcık Depremi Sonrası 17902 Afet ve Köy Konutu İlk Temel Atma Töreni’nde açıklamalarda bulundu.

Burada yaptığı konuşmada, resmi rakamlara göre 50 binden fazla yurttaşın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı depremlerde Türkiye'den başka hiçbir ülkenin böyle bir felaket karşısında 'kısa sürede' inşa sürecine gelemeyeceğini savunan Erdoğan, "Deprem evlerimizi yıkmış, canımızı yakmış olabilir ama bu felaket, başarma irademizi, Türkiye Yüzyılı'nı gerçekleştirme kararlılığımızı elimizden alamayacak" ifadelerini kullandı.

"Van, Bingöl, Kütahya, Antalya, İzmir'de biz bunu yapmadık mı? Daha ne diyeyim" ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti: "Nerede deprem, yangın varsa hepsinde de Kastamonu'ya varıncaya kadar afetlerin üstesinden biz geldik"

Konuşmasının son bölümünde depremin vurduğu 11 kentten yapılan canlı bağlantılarla temel atma törenlerini yayınlatan Erdoğan'ın, "Mikserleri çalıştıralım" diye seslenmesi ve "Mikser betonu inşallah sağlam zemine döksün", Evet mikserleri bir görelim, betonlar dökülüyor, çok güzel, "Güzel, beton geldi" sözleri dikkat çekti.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Kahramanmaraş'ın sevgili edeleri. Hanım kardeşlerim, beyefendi kardeşlerim sizleri selamlıyorum. Başı rahmet, ortası marifet sonu ebedi azaptan kurtuluş olan Ramazan'ı tebrik ediyorum. Depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlara Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sellerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbim bu mübarek günlerde tutacağımız oruçları kabul eylesin. İnşallah Ramazan'a ulaştığımız gibi Kadir Gecesi ve bayrama hep beraber erişiriz.

6 Şubat depremlerinde en ağır can ve mal kaybı yaşayan illerimiz arasında bulunuyoruz. 2 büyük depremin yanında 20 bin artçı sarsıntılar bile felaketin büyüklüğünü göstermeye yeterlidir.

"14 MAYIS'A HAZIRLANACAĞIZ"

Kimi zaman tıpkı 6 Şubat depremleri gibi tabi felaketlerle sarsıldık, kimi zaman haçlı seferlerinden Moğol akınlarına, terör örgütlerinin ihanetlerine kadar doğrudan varlığımızı hedef alan saldırılara uğradık. Yılmadık, çökmedik, teslim olmadık. Tüm terör örgütlerinin başını ezerek sürdürdük. Sınırlara dayanan tacizlere harekatlarla cevap verdik.Burada işaret ettiği gibi inanç ve iradeyle şartların zorluğuna aldırmadan vatanımıza sahip çıktık. Deprem yıkıntılarının altında kaybettiğimiz canlar için döktüğümüz göz yaşlarını geleceğe sahip çıkmanın ahdine dönüştürüyoruz.

Uzunca bir süredir yaşadığımız her musibeti daha büyük atılımların basamağı haline getiriyoruz. Yıkılan her binamızı yeniden yaparak şehirlerimizi inşa ve ihya ederek adım adım Türkiye Yüzyılı'na yürüyoruz. Deprem felaketi karşısında da aynısını yapacağız. Onlara layık olmak için hep birlikte daha çok çalışacak, daha iyi mücadele edecek, daha büyük hedeflere ulaşacağız. 14 Mayıs'a da böyle hazırlanacağız.

Dünyanın krizden krize sürüklendiği dönemde ancak bu şekilde ayakta kalabilir, hak ettiğimiz aydınlık geleceğe ulaşabiliriz. Deprem evlerimizi yıkmış, canımızı yakmış olabilir ama bu felaket, başarma irademizi, Türkiye Yüzyılını gerçekleştirme kararlılığımızı elimizden alamayacak.

"BİRİLERİNİN NİFAK TOHUMLARI EKMESİNE İZİN VERMEYİN"

Siz birilerinin buralara gelip umutlarını söndürmeye çalışmasına, nifak tohumları ekmesine özellikle kesinlikle aldırmayın. Bu devlet deprem felaketinin yaralarını sarmaya da büyük güçlü Türkiye hedefini gerçekleştirmeye muktedirdir. Depremin 45'inci gününde arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamış, hasar tespitte sona gelmiş, enkaz kaldırmada önemli mesafe kat etmiş, kalıcı konutların inşasına başlamış durumdayız.

Dünyada Türkiye'den başka böylesine büyük alanda bir felaket karşısında bu kadar kısa sürede toparlanıp inşa aşamasına gelecek başka ülke yoktur. Bizim farkımız devlet ve millet el ele vererek her türlü zorluğun üstesinden gelme kabiliyetine sahip olmamızdır.

"NEREDE DEPREM, YANGIN VARSA AFETLERİN ÜSTESİNDEN BİZ GELDİK"

Van, Bingöl, Kütahya, Antalya, İzmir'de biz bunu yapmadık mı? Daha ne diyeyim. Nerede deprem, yangın varsa hepsinde de Kastamonu'ya varıncaya kadar afetlerin üstesinden biz geldik. Deprem bölgesinin her yeri gibi Maraş'ta da enkaz kaldırma, geçici barınma merkezleri ve kalıcı konutların inşasını eş zamanlı olarak yürütüyoruz. 525 bin çadır, 32 bin konteyner buldu. Mayıs ayına kadar inşallah 100 bin konteynere ulaşmış olacağız. 2,5 milyon insanımıza hizmet veriyoruz.

Esnaf ve sanatkarlarımız için binlerce dükkandan oluşan konteyner çarşılar tertip ediyoruz. Mevcut organize sanayilerimizi güçlendirirken, Afşin'e yeni bir organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Aynı şekilde çiftçi ve üreticilerin zararları için mazot, gübre, yem ve su ürünleri desteği için her türlü adımı atıyoruz. Depremin merkezi Kahramanmaraş'ta yıkık, acil yıkılacak bina sayımız 56 binin üzerindedir. Felaketten sonraki ikinci haftada kalıcı konutların inşası için adımları atmaya başladık. 1 yıl içinde 319 bin konut ve köy evi, toplamda 650 bin konutu yapacağız. Zemin etüdü başta olmak üzere hemen ihaleleri yapıp sözleşmeleri imzaladık, inşaat aşamasına geçtik. Bugüne kadar 40 bin 104 konutun ve 6232 köy evinin inşasına ilişkin ihale yaptık. Kahramanmaraş'ta 77 bin 57 afet konutu, 30 bin 310 köy evi inşa etmek için kolları sıvadık. Bu rakamlar halen süren tespit çalışmalarının sonuçlarına göre artabilecektir.

Kahramanmaraş'ta 7353 konut ile 620 köy evinin bugün temelini atıyoruz. Diğer illerle birlikte 18 bini buluyor. Zemin+3 ya da 4 katı geçmeyecek şekilde ihtiyaçları karşılayacak biçimde yapıyoruz. TOKİ, Emlak Konut'la 20 yılda 1 milyon 180 bin konutu ve 3,3 milyon kentsel dönüşüm projesini yapmışsak, deprem, sel ve yangın afetlerinde ortaya çıkan hasarı nasıl kısa sürede telafi ettiysek bu depremin yaralarını da kısa sürede saracağız."