Konya’daki toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, “Ülkemizi adım adım sınırların ötesinden başlayarak güvenli hale getirmekte kararlıyız” dedi. Sisi ile barışan Erdoğan’ın Rabia işareti yapması gözlerden kaçmadı. Erdoğan, Konya'daki hayvan barınağında yaşanan şiddet için ise "Oradaki 2 vicdansızın sebep olduğu görüntüleri biz de üzüntüyle takip ettik. Bir daha benzeri görüntülerin yaşanmaması için gereken tedbirler alınmıştır" dedi.

Erdoğan'dan sınır ötesi vurgulu 'güvenlik' mesajı
Fotoğraf: AA

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya Mevlana Meydanı'nda ‘ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası, Büyükşehir Yatırımları ve Afşar Barajı ile Yapımı Tamamlanan Diğer Tesislerin Toplu Açılış Töreni’nde konuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile Katar'da el sıkışan ve sert sözlerine karşın 9 yıllık tavrını sona erdiren Erdoğan'ın, buna rağmen Müslüman Kardeşler ile özdeşleşen 'Rabia' işaretini yapması dikkat çekti.

Erdoğan konuşmasında sınır ötesi operasyon sinyali vererek "İnşallah bu harekatlar ile ülkemizi adım adım sınırların ötesinden başlayarak güvenli hale getirmekte kararlıyız. Rabbimiz güvenlik güçlerimize güç versin, kuvvet versin, daima muzaffer eylesin" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan barınağında hayvanlarına şiddet uygulanmasını değerlendiren Erdoğan, "Oradaki 2 vicdansızın sebep olduğu görüntüleri biz de üzüntüyle takip ettik. Bir daha benzeri görüntülerin yaşanmaması için gereken tedbirler alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

SÖZLERİNE 'PENÇE-KİLİT' İLE BAŞLADI

“Sözlerimin hemen başında Pençe Kilit'te şehit düşen kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Gelin bir Fatiha gönderelim. İnşallah bu harekatlar ile ülkemizi adım adım sınırların ötesinden başlayarak güvenli hale getirmekte kararlıyız. Rabbimiz güvenlik güçlerimize güç versin, kuvvet versin, daima muzaffer eylesin.

3.5 ay sonra Konya'da bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Yılbaşında Konya-Karaman hızlı tren açılışında trenle Karaman'a devam ettiğim için hasret giderememiştik. Bugün açılışlarımız ile, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantımız ile, gençlerle buluşmamızla dolu dolu bir Konya programı gerçekleştireceğiz.

Ne diyor aşık; tatlı dile güler yüze, doyulur mu, aşkınan bakınan göze doyulur mu? Garibim geldik gitmeye muhabbetimiz bitmeye yar ile sohbet etmeye doyulur mu? Evet biz de milletimizle sohbet etmeye doyamıyoruz. Bir de bu muhabbet dar'ül mülk Konya'daysa hiç doyum olmuyor.

Selçuklu'nun başkenti, Mevlana'nın gönül pınarı, sanayi, tarım, ticaret ve ilim irfanın şehri Konya'yı sevmeyenin kalbi kurur.

"KONYALI OLMAK ETLİ EKMEK YEMEK DEĞİLDİR"

Konyalı olmak demek illa elinde etli ekmek, ağzında Mevlana şekeriyle gezmek demek değildir. İnsan yaşadığı yere benzer diyen şairimizin işaret ettiği gibi bu şehrin insanları tarih ve medeniyetlerinin mirasıyla kendilerini her yerde belli eder. Konyalılara husumet besleyenler ya kendi köklerinden kopmuş mankurtlardır ya da başka kökleri sulayan riyakarlardır. Biz gençlik yıllarımızdan beri bu şehirle beraber yol yürümekten şeref duyuyoruz.

"SELÇUKLU'NUN MİRASINI 2071 VİZYONUYLA TEKRAR ZİRVEYE ÇIKARMAYA HAZIR MIYIZ?"

Konya'dan öyle bir ses verin ki sadece Türkiye'den değil tüm bölgemizden, tüm dünyadan duyulsun. Konya Türkiye Yüzyılı'nı birlikte inşa etmeye hazır mıyız? 2023'te güvenli, huzurlu, müreffeh Türkiye'nin yolunu bir kez daha açmaya hazır mıyız? Evlatlarımıza bırakacağımız en değerli miras olan 2053 vizyonuna sahip çıkmaya hazır mıyız? Bin yıllık vatanımız Anadolu'nun ve buradaki ilk devletimiz Anadolu Selçuklu'nun mirasını 2071 vizyonuyla tekrar zirveye çıkarmaya hazır mıyız? Türkiye düşmanlarının içeride onların maşalarının heveslerini bir kez daha kursaklarında bırakmaya hazır mıyız? Sizi tutana aşk olsun.

Toroslar üzerinde "dengeli konsol" yapım metoduna göre yükseklikleri 42-166 metre olan, 8 orta ve 2 kenar ayak üzerinde Karayolları Genel Müdürlüğünce projelendirilen Eğiste Hadimi Viyadüğü açılıyor.

Türkiye'nin en yüksek ve en uzun dengeli konsol köprüsü olacak viyadük, 12,5 metre platform genişliğe sahip 2 farklı köprü şeklinde projelendirildi.

Eğiste Hadimi Viyadüğü, gidiş-geliş güzergahında 4 şeritte trafiğe hizmet verecek. Konya-Antalya arası 2 saat 15 dakikaya düşecek.

Mevcut iki yönlü yolun standartlarının ve bu kapsamda Trafik, yol ve sürüş güvenliğinin artırılması için yapılan Eğiste Hadimi Viyadüğü, mevcut yola göre yaklaşık 4 bin 400 metre kısalma sağlayacak.

HAYVAN BARINAĞINDAKİ ŞİDDET

Oradaki 2 vicdansızın sebep olduğu görüntüleri biz de üzüntüyle takip ettik. Bir daha benzeri görüntülerin yaşanmaması için gereken tedbirler alınmıştır. Hayvanlara asla zulmetmeyeceğiz, eziyet etmeyeceğiz, kötü davranmayacağız. Kimse hayvanlara zulmetme, eziyet etme hakkına sahip değildir.

"KONYASPOR LİGİ ALMAYA ADAY"

Bugün Konyamızda 18,4 milyar liralık eser ve hizmetin açılışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Kamil odur ki koya dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser. Gönül sultanlarımızın gösterdiği istikamette durmadan dinlenmeden çalışıyoruz, çalışacağız. Bugüne kadar Konyamıza kazandırdığımız kamu yatırımı 80 milyar lira.

Konyaspor Ziraat Türkiye Kupası'nı aldı mı, aldı. Artık ligi almaya da aday.

“ETRAFIMIZ SIRTLANLARLA DOLU”

Sizler de görüyorsunuz, etrafımız milletimizin zayıf düşmesini, ülkemizin tökezlemesini bekleyen sırtlanlarla dolu. 4 temel düsturu tekrarlıyoruz. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Kimse buradan taviz vermeyecek. Herhangi birine ya da tamamına kim gözünü dikerse dünyayı onların başına yıkmak boynumuzun borcudur. Türkiye Yüzyılı'nı bu anlayış üzerine inşa edeceğiz.

Konya'dan 2023'te çok daha büyük rekor destek bekliyorum. O kutlu günü beraber kutlamaya var mıyız? Durmadan dinlenmeden."