AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakim ve savcı adaylarına 'vicdan' çağrısında bulundu. Vicdanı olmayan hakimlerin elinde en mükemmel kanunların bile zulüm aracı olabileceğini belirten Erdoğan, "Vicdanınızı hiçbir gücün emrine vermemenizi istiyorum" ifadelerini kullandı

Erdoğan'dan hakim ve savcılara: Vicdanınızı hiçbir gücün emrine vermemenizi istiyorum

23. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'ne videokonferans yöntemiyle katılan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Dönem birincisi istediği yere gidecek dimi? Bunun bir ödülü olması lazım" diyerek Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e seslendi.

"Ne yazık ki efendim kuraya tabi.." yanıtını alan Erdoğan'ın, "Olmaz bu ya" tepkisi üzerine Bakan Gül, "Düzeltiyoruz efendim" dedi.

Erdoğan ile Bakan Gül arasındaki diyalog şöyle gerçekleşti:

Erdoğan: Dönem birincisiyle bir müşerref olalım. Tebrik ediyorum. Dönem birincisi istediği yere atanacak değil mi?
Bakan Gül: Ne yazık ki efendim kuraya tabi..
Erdoğan: Olmaz bu ya... Bunun bir ödülü olması lazım Abdulhamit Bey.
Bakan Gül: Düzeltiyoruz efendim.
Erdoğan: Eğer benim bir takdir yetkim varsa dönem birincisinin bir ödülü olması lazım.
Bakan Gül: Çalışalım efendim... Teşvik performansa göre çalışalım efendim.

Hakim ve savcılara 'vicdan' çağrısı yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hakim ve savcılar anayasa, kanunlar ve mevzuata göre görevini icra eder. Ama asıl murakıpları kendi vicdanlarıdır. Sizlerden vicdanınızı ve imzanızı asla hiçbir gücün emrine vermemenizi istiyorum. Vasat bir kanunla hakim ve savcılar adaleti tesis edebilir ama vicdanı olmayan hakim ve savcıların elinde kanunlar bir zulüm aracına dönüşebilir.

Adaletle zulüm arasındaki ince çizgiye dair kadim inançların temel kaynakları yanında pek çok filozof ve devlet adamlarının görüşleri vardır. Türkiye geçmişte çeşitli dönemlerde bu sıkıntıları yaşamıştır. Size düşen görev adalet kulesini sessiz şekilde, gerektiğinde hayatınız pahasına korumaktır.

Kimi zaman FETÖ gibi terör örgütlerinin etkisi altına giren adalet sistemimiz milletimizin gözünde epeyce örselenmiştir. Rahmetli Menderes ve arkadaşlarının idamı da 12 Eylül yargılanmaları da FETÖ ihanet çetesinin kumpasları da acı izler bırakmıştır.

İlk iki reform paketi yürürlüğe girdi. İnşallah Meclis'in yeni yasama döneminde yeni reform (yargı) paketleriyle milletimizin huzurunda olacağız. Her ne kadar yüz yüze olamasak da tüm hakim ve savcı arkadaşlarımın yüreğinin de aynı hislerle kaplı olduğuna inanıyorum. Adaletle verdiğiniz her kararda, attığınız her adımda yanınızda olacağız."