Meclis’te ‘Su Kanunu’ hazırlıklarının yapıldığını söyleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İllerimizin 2040, 2050 ve 2070'e kadar içme suyu planını yapmış bulunuyoruz” diye konuştu.

Erdoğan’dan ‘içme suyu’ açıklaması: 2070’e kadar plan yaptık

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 'Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni'ne katıldı.

Erdoğan, "Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz" açıklamasında bulundu.

“Su kirliliğinin önüne geçmeye çalışıyoruz” diyen Erdoğan, iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının azaldığını belirtti.

Erdoğan, bundan sonraki süreçte açık karalat değil kapalı sistemle suyun kullanılacağını söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti:

“EN BÜYÜK SORUN KAYIP KAÇAK ORANI”

“İçme ve kullanma suyu ihtiyacı artıyor. Sularımız her geçen gün kirleniyor. Dünya genelinde 2025'e kadar su kıtlığı yüzünde 700 milyon insanın göç etmek zorunda kalacağı ifade ediliyor. Su kaynaklarının azalması su stresi çeken bir ülke için ciddi riskler geçmektedir.

Bu tablo karşısında Türkiye'nin gereken adımları şimdiden atması şarttır. Suyumuzu korumak ve vatanımızı korumak arasında fark görmüyoruz. Ülkemizin su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak pek çok adım attık. 81 il içme suyu eylem planı hazırladık.

İllerimizin 2040, 2050 ve 2070'e kadar içme suyu planını yapmış bulunuyoruz. İçme suyu sorunu en büyük sebebi kayıp kaçak oranıdır. Belediyelerimizin yüzde 38'den yüzde 25'e düşürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne içme suyu götürdük. Elektrik üretim kapasitesini yükselttik. Depolama yapılarına alternatif olarak 26 yer altı barajı inşa ettik. Bunu 150'ye yükselteceğiz. Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz.”