Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'idam cezasına ilişkin, "Meclisten idamla ilgili karar çıktığında bana gelmeyecek mi gelirse onaylarım" dedi.

Erdoğan’dan idam cezasına yeşil ışık

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni yasama dönemi nedeniyle yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Son olarak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından gündeme getirilen idam cezasına ilişkin soruları da yanıtlayan Erdoğan, "İdama ilişkin düzenleme bana gelirse onaylarım" diye konuştu.

İLK OLARAK BAHÇELİ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'idam cezası'nı tekrar gündeme getirmiş, "Karşımızdaki tablo alarm verici niteliktedir. İnsanın kanını donduran, vicdanları kanatan, sabır ve tahammül ölçülerini berhava eden en ağır suçlara her gün şahit olunmaktadır" ifadelerini kullanmış, idam cezasının hukuk mevzuatımıza tekrar alınması, iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir" demişti.

Bahçeli’nin açıklamalarına destek veren Meclis Başkanı Mustafa Şentop’ta idam cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Çok sınırlı olarak belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması gerektiği kanaatindeyim. Bunlardan bir tanesi eski tabirle teamülden, tasarlayarak adam öldürme, vahşice insan öldürme suçları bir de küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar çerçevesinde sadece bunlarla sınırlı olmak kaydıyla idam cezasının olması gerektiğini düşünenlerden birisiyim. Bu konuda cezanın gelebilmesi için bir Türkiye içerisinde anayasa değişikliğine ihtiyaç var, bir de Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ek protokoller var bunlarla ilgili de değerlendirilme yapılması gerekir, bu konuda takdir parlamentomuzun, görüşülüp, tartışılması gereken bir konu."