AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan avukatları aracılığıyla siyasi cinayetler iddiaları hakkında tekrar dilekçe verdi. Erdoğan CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun ifadesinin alınmasını talep etti.

Erdoğan'dan ikinci 'siyasi cinayetler' dilekçesi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan avukatı aracılığıyla siyasi cinayetler iddiaları hakkında tekrar dilekçe vererek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifadesinin alınmasını talep etti.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugün yayımlanan "Erdoğan ikinci dilekçeyi verdi sıra Kılıçdaroğlu’nda" başlıklı yazısında "Kılıçdaroğlu’nun siyasi cinayetler iddiasının peşini bırakmamakta kararlı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yeni bir adım attı. Avukatı Hüseyin Aydın aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu" diye yazdı.

Selvi şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa’nın 105. maddesinde kendisine sağlanan hukuki güvencelere başvurabilirdi. Ama o yola tenezzül etmedi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun başvurusunu muhatap almayabilirdi. Ama o ne yaptı? Dün itibarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ikinci kez başvuruda bulunarak hem Kılıçdaroğlu’nun iddialarına tek tek yanıt verdi hem de siyasi cinayetler iddiasının aydınlatılması için Kılıçdaroğlu’nun bilgisine başvurulmasını talep etti. Bu bir meydan okuma."

Dilekçede "Kemal Kılıçdaroğlu bahsi geçen dilekçesinde siyasi cinayet iddialarının Cumhurbaşkanımızın bir kısım beyanlarına dayandığını iddia etmiş, bu çerçevede Cumhurbaşkanımızın 15 Aralık 2018, 26 Mayıs 2021 ve 7 Ekim 2021 tarihli konuşmalarına değindikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuşmalardaki niyet ve yaklaşımlarına dair beyanlarının alınmasına müteakip kendisinin de gerekli beyan ve değerlendirmeleri Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı olarak sunacağını ifade etmiştir" denildi.

Ayrıca dilekçede, "CHP Genel Başkanı Kemal KılıçdaroğluKılıçdaroğlu, milletvekili sıfatını haiz olması hasebiyle ceza hukuku bağlamında kamu görevlisi de sayılmaktadır. Dolayısıyla bildiklerini, varsa elindeki belge ve delilleri herhangi bir şart ileri sürmeksizin yetkili makamlarla paylaşması yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle 15 Ekim 2021 tarihli dilekçesinde bu yükümlülüğünü yerine getirmek için ileri sürdüğü koşulların hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır" ifadeleri yer aldı.

***

SİYASİ CİNAYET TARTIŞMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "siyasi cinayetler konusunda kaygılarım var" açıklaması siyasette tartışma yaratmıştı. Kılıçdaroğlu, Mersin ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardan gitmemek için her yolu deneyeceğini savunarak, "Siyasi cinayetler kaygım var" görüşünü dile getirmişti. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın da Sözcü gazetesinde yer alan röportajında "siyasi suikastler yapılacağı yönünde bizim de aldığımız duyumlar var" demişti.

Muhalefetin söz konusu açıklamalarına iktidar kanadı tepki göstermişti.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı siyasi parti yöneticilerinin 'siyasi cinayetler işlenebileceği yönünde duyumlar alındığına' dair açıklamalarının basına yansıması üzerine varsa suç ve delillerin tespiti bakımından inceleme ve araştırma yapılmasına karar vermişti.