Kanal İstanbul’a ilişkin konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentin Belediye Başkanı İmamoğlu’na “Sen otur, işine bak” dedi

Erdoğan'dan ilginç çıkış: Sen otur, işine bak

POLİTİKA SERVİSİ

AKP hükümetinin Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin ısrarı sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘100 bin sosyal konut’ projesinin tanıtım toplantısında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. “İnşallah en kısa zamanda ihalesini yapmak suretiyle Kanal İstanbul’a da başlayacağız” diyen Erdoğan, projeyi eleştiren İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik, "Sen otur işine bak. Bütün bunların çalışmalarını gayet iyi yaptık" ifadelerini kullandı.

Projenin “Boğazı çok ciddi bir felaketten koruma projesi” olduğunu iddia eden Erdoğan, “Şimdi burası yapıldığında bu işin sadece çevrecilik yönünden kurtuluşu değil, bunun yanında çok daha bir siyasi boyutu olacak ki bunu şimdi kullanmıyorum. O siyasi boyutuyla da Kanal İstanbul dünyada çok ciddi bir sükse yapacak” diye konuştu.

Muhalefetin projeyi engelleme çabasını da ‘dış güçlere’ bağlayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birileri başlarını okşayacak efendilerine diyet borcu ödeyecek diye bu projeyi biz rafa kaldırmayız. Dün olduğu gibi bugün de CHP’nin takoz siyasetine boyun eğmeyiz.”


İstanbul’u bitirir

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin kentin hem karadaki hem de denizdeki ekolojik denge sistemini değiştirebilecek riskler içerdiğine dikkat çeken bir açıklama yapmıştı. Projeyi ‘ucube’ diye adlandıran İmamoğlu ‘Özetle bu proje İstanbul’a bir ihanet projesi bile değildir. Resmen bir cinayet projesidir. İstanbul için gereksiz bir felaket projesidir. Bu proje bittiğinde İstanbul bitmiş olacak” diye konuşmuştu.

***


Sazlıdere yok olacak

Kanal İstanbul projesini 27 Nisan 2011’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen bir konferansta kamuoyuna açıkladı. Tasarlanan kanalın uzunluğu 40 kilometre; genişliği 150 metre, derinliği ise 25 metre. Kanal İstanbul’un çevresinde kurulacak yeni yerleşim alanı, 453 milyon metrekareyi kapsayacak. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kanal İstanbul projesine öncelikle, "İstanbul’un en önemli su kaynaklarından Sazlıdere’yi yok edeceği" gerekçesiyle karşı çıkıyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.