CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklamasını değerlendiren AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Aday olacaksa partisi ve ülkemiz için isabetli olur" dedi.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'nun adaylık açıklamasına ilk yorum

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’da düzenlenecek 'Zafer Geçidi Töreni’ne katılmak üzere Bakü’ye gidiyor.

Ziyareti öncesinde havalimanında düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun nasıl bir adım atacağı konusu bizim derdimiz değil. Kendi derdidir. Yaptığı açıklama da çok sulandırılmış bir cevaptır. Aday olacaksa, bunu düşünüyorsa partisi ve ülkemiz için isabetli olur" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU NE SÖYLEMİŞTİ?

TBMM'de 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinde konuşan Kılıçdaroğlu, konuşması sırasında “Aday ol aday” şeklinde laf atılması üzerine şu yanıtı vermişti:

“Benim aday olamayacağımı size kim söyledi? Ben ne istiyorum? Ben tek adam rejimi istemiyorum. Ben ülkesinde esnafın ensesinde boza pişiren bir yönetim istemiyorum. Ben parlamenter sistem istiyorum. Demokratik, halkçı parlamenter sistem istiyorum. Ben her kuruşun hesabını veren bir siyaset anlayışı istiyorum. Ben tehdit edildiğim zaman mal varlığımla, ‘aramazsanız, incelemezseniz şerefsizsiniz’ diyen bir siyaset anlayışı istiyorum. Ben siyaseti zenginleşme aracı olarak gören bir kültürden gelmiyorum. Ben siyaseti, halkına ve hakka hizmet eden bir anlayıştan geliyorum. Ben hiçbir zaman hiçbir yerde haram lokmaya el uzatmadım. Kimsenin hakkını hukukunu çiğnemedim. Her zaman ve her yerde adaletten yana oldum. Adaleti her yerde savundum. Hiçbir zaman benim mal varlığımla beni tehdit edenlerin arkasında selam durmadım.”

"BİDEN GÖREVİ ÜSTLENSİN KONUŞACAĞIZ"

Joe Biden döneminde ABD ile ilişkilere ilişkin konuşan Erdoğan, "Ben Biden ile yabancı değilim. Obama döneminden de gayet iyi tanışan birisiyim. Evime kadar gelmiş olan birisidir. Rahatsızlığımda beni evimde ziyaret etmiştir. Dünyada siyaset maalesef çok çirkin ilerliyor. Aklına bir şey gelen hemen masaya yaptırımı getiriyor. Türkiye-ABD arasında nasıl bir süreç var? Biz NATO'da beraber değil miyiz? Bunu kendileri de hep itiraf etmişlerdir. Şu anda maalesef silah alımlarıyla ilgili konularda attıkları adımları ifadeleri şık bulmuyoruz. Suriye'nin kuzeyinde Fırat'ın doğusundaki hareketleri doğru bulmuyoruz. Biden görevi üstlensin oturup bazı şeyleri konuşacağız. Geçmişte oturup konuştuğumız gibi yine bunları konuşacağız. Siyasette çatışma olmaz. Diplomaside bu konular görüşerek anlaşarak bir yol bulunur. ABD ile bu süreci çok daha farklı şekilde işleteceğimize inanıyorum" yorumunda bulundu.

"YAPTIRIM KARARI TÜRKİYE'Yİ ÇOK FAZLA IRGILAMAZ"

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi çok fazla da ırgalamaz" dedi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI

Erdoğan, açıklamasında Selahattin Demirtaş hakkında, "Yargının işine müdahale etmek benim haddime değil ama Selahattin Demirtaş gibi teröristin, varsa, sözde hakkını koruyacak değiliz" dedi.

Demirtaş'ın serbest bırakılacağı iddiası ile ilgili Erdoğan, "İnanıyorum ki yargımız Demirtaş gibi teröriste böyle bir imkan hazırlamaz. Kaldı ki Kobani'nin, Diyarbakır'ın, Yasin Börü'nün faili odur" ifadelerini kullandı.

"FRANSA IRKÇI SÖYLEMLERİN YOĞUNLAŞTIĞI BİR YER HALİNE GELDİ"

Erdoğan ayrıca, dün Paris Saint-Germain-Başakşehir mücadelesinin dördüncü hakemi Sebastian Coltescu’nun Pierre Webo’ya yönelik ırkçı saldırısına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

"Meydana gelen bu hadise hakikaten Fransa'nın son dönemlerdeki özellikle ırkçı yaklaşımlarının, ırkçı söylemlerinin yeni bir ifadesidir" diyen Erdoğan, "Buradaki bu yaklaşım asla affedilemez. Nitekim ben de dün akşam bununla ilgili Twitter hesabımdan açıklamalarımı yaptım ve gerek parti sözcümüz, gerek aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı Sözcümüz, hepimiz açıklamalarımızı yaptık. Ve bu duruşu aynı kararlılıkla tabii ki devam ettireceğiz. Ve dün akşam Başakşehir gerçekten çok kararlı bir duruş sergiledi ve sahadan çekilmeleri, ondan sonra Roman hakemi almalarına rağmen arkadaşlar direndiler. 'Bizim için bu yeterli olmaz' dediler ve ardından hakemlerin dördünü de değiştirme kararını UEFA verdi. Ve bu akşama o şekilde bu maçın tekrarını kabul ettiler" dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Ve bu kararlı duruş karşısında da bu akşam galiba 20.45'e alındı, maç oynanacak. Tabii Fransa maalesef artık ırkçı söylemlerin, ırkçı yaklaşımların yoğunlaştığı bir yer haline geldi."

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ

Asgari ücret görüşmelerine değinen Erdoğan, "Bu görüşmeler devam ediyor. Bakanlığımız görüşmeleri işveren kesimiyle, işçi kesimiyle yürütecekler. Sonrasında durum bizim de önümüze gelecek adımları birlikte atacağız. Temennimiz odur ki isabetli bir karar çıkar" ifadelerini kullandı.