AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'daki köktendinci Taliban rejimine eleştirilerde bulunarak, "Afganistan'da son dönemdeki özellikle başörtülü kızların üniversitelerde, okullarda okutulmasını engelleme anlayışını gayriinsani, gayri İslami buluyoruz" dedi.

Erdoğan'dan kız çocuklarına eğitimi yasaklayan Taliban'a tepki

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'na açıklamalarda bulundu.

"Günümüz dünyasında en çok konuşulan hususların başında insan hakları geliyor" diyen Erdoğan, "Dünyanın pek çok yerinde ağır insan hakları ihlallerine yenileri ekleniyor. Salgın, mülteci meselesi, bölgemizde patlak veren çatışmalar bunu ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Göçmenlere ya da yabancılara yönelik nefret suçları ya görmezden geliniyor ya da örtbas ediliyor. En temel insan hakkı olan yaşam hakkına gasp edenler hiçbir cezaya çarptırılmadan özgürce yaşamakta. Bugün NATO'da, Avrupa Konseyi'nde, Birleşmiş Milletler'de beraber olduğumuz bazı ülkeler Türk adaletinden kaçan haydutların sığınağına dönüştü. FETÖ elebaşı ABD'deki malikanesinden örgütü yönetmeye devam etmektedir."

"DİPLOMATİK TEMASLAR MEYVESİNİ VERDİKÇE SÜREÇ İLERLEYECEK"

"Çatışma bölgelerinden kaçan 3 buçuk milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyonu aşkın mağdura biz kucak açtık" diyen Erdoğan, şunları söyledi: "Kapımıza gelip ülkemize sığınan hiç kimseyi zorla geri göndermedik. Terörden temizleyerek emniyetli hale getirdiğimiz bölgelere 550 bin sığınmacı geri döndü. Rusya, Suriye ve Türkiye olarak bir süredir yürüttüğümüz diplomatik temaslar meyvesini verdikçe bu süreç ilerleyecektir. Biz kardeşlik, komşuluk ve insani görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. Ege Denizi'nde sadece geçen yıl ölümün eşiğinden kurtarılan göçmen sayısı 20 bini buluyor."

TAHIL KORİDORU DEĞERLENDİRMESİ

Tahıl koridoruna değinen Erdoğan, şunları söyledi: "Karadeniz üzerinden tahıl koridorunu ve esir takası anlaşmasını hayata geçirmek suretiyle milyarlarca insanının hayatını etkileyen gıda ve enerji krizinin çözümüne katkı sağlıyoruz. Sayın Putin'in 'biz tahılı gönderebiliriz, sizler de bunun nakliyesini yapıyorsunuz' dedi. 'Biz de nakliyesini yaparız' dedik. Bir şart koştu; 'durumu iyi olan Avrupa ülkelerine değil fakir Afrika ülkelerine bunu gönderelim' dedi. Ben de bu teklifi kabul ettim, biz de bunları un fabrikalarımızda una çevireceğiz ve çuvallara doldurarak fakir Avrupa ülkelerine bunları göndermeye biz de varız dedik, süreci başlattık. Şeref bey bir teklifte bulundu; özellikle yaralılar için de bir koridorun açılması. Biz buna varız. Sadece Rusya-Ukrayna değil, aynı şekilde Suriye'den, Azerbaycan'dan, Libya'dan, yaralıları getirmek suretiyle hastaneleri getirip tedavilerini yaptırıp geri döndürüyoruz. Bundan sonraki süreçte de bunları yapmaya devam edeceğiz."

TALİBAN'A ELEŞTİRİ

Afganistan'da Taliban yönetimine eleştirilerde bulunan Erdoğan, "Afganistan'da son dönemdeki özellikle başörtülü kızların üniversitelerde, okullarda okutulmasını engelleme anlayışını gayriinsani, gayri İslami buluyoruz Bu kızlar burada eğitim, öğretimini almalıdır. Onlara mani bir şeyi kimse İslam'la bize tanımlamasın, anlatmasın. İslam böyle bir şeyi kabul etmiyor" ifadelerini kullandı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

Başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifine değinen Erdoğan, "Bu düzenlemeyle acı hatıralarımızın olduğu kıyafet meselesini kesin ve kalıcı bir çözüme kavuşturmayı hedefliyoruz. Bu önemli teklif konusunda Meclisimizin gerekli adımı atacağına inanıyorum" diye konuştu.

Erdoğan, şunları söyledi: "Şayet Meclisimiz üzerine düşeni yerine getirmezse son sözü milli irade söyleyecek, son kararı milletimiz verecektir."