AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sapkınlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme gayesi taşıyan sinsi saldırıya karşı imkanlarımızı devreye almalıyız" diye konuştu.

Erdoğan'dan 'marjinallik' çıkışı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleymaniye Darüzziyafe'de 2. Yeditepe Bienali'nde konuştu. Burada yaptığı açıklamada, ‘sapkınlık ve marjinallik’ çıkışında bulunan Erdoğan, "Sapkınlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme gayesi taşıyan sinsi saldırıya karşı imkanlarımızı devreye almalıyız" ifadelerini kullandı.

“Kendi coğrafyamızda, kendi kalbimizde, kendi zihnimizde kaybettiğimiz değerleri Nasreddin Hoca hikayesinde olduğu gibi başka yerlerde ararsak vaktimizi heba etmiş oluruz” şeklinde konuşan Erdoğan, şöyle devam etti:

“İyi olan, güzel olan, faydalı olan, değerli olan her şeyi nerede bulursak bulalım almak, kullanmak, geliştirmek, daha iyisini yapmak bize kalan en önemli miraslardan birisidir. Biz her alanda olduğu gibi sanat konusunda da yaşatıcı, kuşatıcı, geliştirici vasıflarıyla tarihe damgasını vurmuş bir milletiz. Bunun en güzel örneklerini bu bienalde görebiliriz. Oradaki güzelliği, estetiği başka hiçbir yerde bulamadığımız fark edeceğiz.”

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Nesilden nesile aktardığımız, yaşattığımız ve kendi ruh dünyamızın renklerine boyadığımız sanatların bu tür etkinliklerle daha çok gündeme geleceğine inanıyorum. Her türlü çabayı takdirle karşılıyor ve destekliyoruz.

Kendi coğrafyamızda, kendi kalbimizde, kendi zihnimizde kaybettiğimiz değerleri Nasreddin Hoca hikayesinde olduğu gibi başka yerlerde ararsak vaktimizi heba etmiş oluruz. İyi olan, güzel olan, faydalı olan, değerli olan her şeyi nerede bulursak bulalım almak, kullanmak, geliştirmek, daha iyisini yapmak bize kalan en önemli miraslardan birisidir. Biz her alanda olduğu gibi sanat konusunda da yaşatıcı, kuşatıcı, geliştirici vasıflarıyla tarihe damgasını vurmuş bir milletiz. Bunun en güzel örneklerini bu bienalde görebiliriz. Oradaki güzelliği, estetiği başka hiçbir yerde bulamadığımız fark edeceğiz. Kültür sanat birikimimizi yeni nesiller başta olmak üzere milletimizin tüm fertlerine ulaştırana kadar sürdürmeliyiz.

‘BATININ DÜZENLEMEKTEN İBARET OLAN SANAT ANLAYIŞI…’

Batıda "art" kelimesiyle karşılanan sanat kavramı, Latince "düzenlemek" kökünden gelirken, Arapça'da "yapmak, etmek" kökünden gelmektedir. Anlam olarak düzenlemek var olan bir şeyi yeniden oluşturmayı ifade ederken, yapmak daha kapsayıcı ve ulvi bir eyleme atıfta bulunmaktadır.

Sapkınlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme gayesi taşıyan sinsi saldırıya karşı imkanlarımızı devreye almalıyız.

Batının adına yaratıcılık dediği ama aslında mevcudu düzenlemekten ibaret olan sanat anlayışı ile insanın yapabileceklerinin sınırını beşeri sınırın ötesine taşıyabilecek sanat anlayışını işin erbabına bırakıyoruz. Biz bunları daha ileri taşımak için üzerimize düşenleri samimiyetle yerine getirmeyi sürdüreceğiz."