Cuma namazı ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'la normalleşme konusunda, "Diyalog sürecini genişleterek sürdüreceğiz" dedi. Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları hakkında da, "Bizim hazırlıklarımız da bitmek üzere, kendilerine takdim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan Mısır’la normalleşme ve yeni anayasa açıklaması

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazının ardından basının sorularını yanıtladı.

Mısır’da 2013 yılının Temmuz ayında Abdülfettah es-Sisi’nin Muhammed Mursi’yi devirmesine en sert ve en uzun tepki veren liderler arasında yer alan Erdoğan, “Bizim Mısır halkına yönelik tavrımız çok çok olumludur. Biz düşman kardeşler olarak değil dost olarak Mısırla olan tarihten gelen birlikteliğimizi yeniden devam ettirme gayretindeyiz” dedi. Konuşmasının devamında, Önceki gün Çankaya Köşkü’nde aralarında Fener Rum Patriği Bartholomeos ‘un da bulunduğu, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, İstanbul- Ankara Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin’i ağırlayan Cumhurbaşkanı, “Mısır halkını, zorla, Yunan halkıyla görmek bizi üzer. Onlarla dayanışma içinde olduklarını görmek bizi üzer. Bunu da daha önceden söylemiştim” ifadelerini kullandı.

2019 yılında katıldığı Uluslararası İyilik Ödülleri programında yaptığı bir konuşma sırasında “Beni Sisi'yle barıştırmak isteyen çok var. Asla kabul etmiyorum, etmem de. Mursi'yi ve arkadaşlarını mahkum eden bir antidemokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masaya oturmam” şeklinde net bir çizgi çeken Erdoğan, Cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada, “Yeni bir süreç başladı. Önce istihbarat sonra Dışişleri tarafında görüşmeler başladı. Bunu geliştirerek devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

COVİD-19 AŞISI

(Patentlerin kaldırılması tartışması) Bilim tüm insanlığın ortak malıdır, insanlığın sağlığıyla ilgili bir konuda 'biz ürettik kimseye vermeyiz' demek doğru değildir. Biz Çin aşısıyla başladık, onun dışında Almanların ürettiği aşıda istifade ediyoruz.

Şimdi de Sputnik aşısı için Putin ile görüşmeler yaptık, oradan da ciddi bir aşı alacağız ve sonra da ortak üretim yapacağız. Yerli aşımızı da inşallah yapacağız, bunları da tüm dünyayla paylaşmaya hazır olduğumuzu söyleyebilirim.

MISIR’LA ‘NORMALLEŞME’

Bizim Mısır halkına yönelik tavrımız çok çok olumludur. Biz düşman kardeşler olarak değil dost olarak Mısırla olan tarihten gelen birlikteliğimizi yeniden devam ettirme gayretindeyiz.

Mısır halkını, zorla, Yunan halkıyla görmek bizi üzer. Onlarla dayanışma içinde olduklarını görmek bizi üzer. Bunu da daha önceden söylemiştim.

Yeni bir süreç başladı. Önce istihbarat sonra Dışişleri tarafında görüşmeler başladı. Bunu geliştirerek devam edeceğiz.

'YENİ ANAYASA' ÇALIŞMALARI

Sayın Devlet Bey ile yaptığımız görüşmeler var. Ülkemizin meselesini görüşme imkanı buluyoruz. Yeni anayasa konusunu da görüştük. Hazırlıklarımızı kendileriyle paylaşacağımızı da konuştuk. Onlar hazırlıklarını gönderdiler. Bizim hazırlıklarımız da bitmek üzere, kendilerine takdim edeceğiz. Bunlar üzerinde ortak bir çalışma yapacağız. Muhalefete de takdim edeceğiz, STK'larla da görüşeceğiz. Milletin kabul edeceği bir anayasa çıkarmak istiyoruz.