AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya ve Macaristan başbakanları ve Slovenya cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde, bölgesel ve uluslararası görüşmeler ele alındı.

Erdoğan’dan peş peşe diplomatik temaslar

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin meseleler ele alındı.

Erdoğan’ın Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye-Japonya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel meseleler ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın bir an önce sonuçlandırılmasında fayda olduğunu belirterek; enerji, gıda, tarım, ileri teknoloji, savunma ve uzay sanayisi alanlarında iş birliği potansiyelini harekete geçirmek istediklerini ifade etti.

Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmelerin de değerlendirildiği görüşmede, Erdoğan, ateşkesin sağlanması ve insani koridorların açılmasına yönelik girişimleri sürdürdüklerini kaydetti.

ANA GÜNDEM UKRAYNA RUSYA SAVAŞI

Erdoğan, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile yaptığı görüşmenin ardından Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile bir görüşme yaptı. Görüşmede, Türkiye-Slovenya ilişkileri ile Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ve bölgesel konular ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, Slovenya ile stratejik ortaklığa ve iş birliğinin güçlendirilmesine önem verdiklerini ifade etti.

Enerji kaynaklarının çeşitlendirilerek güvenli güzergahlar üzerinden nakledilmesi zaruretinin bir kez daha ispatlandığını belirten Erdoğan, Hazar Havzası'ndaki ve Doğu Akdeniz'deki kaynakların Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasının stratejik nitelikte olduğuna işaret etti.

MACARİSTAN BAŞBAKANINA TEBRİK TELEFONU

Erdoğan, son olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştü. Erdoğan telefonda görüştüğü Orban’ı yapılan genel seçimi Fidesz-KDNP koalisyonunun kazanması nedeniyle tebrik etti. Görüşmede ikili ilişkiler ve Rusya-Ukrayna savaşı ele alındı.

Macaristan'da yapılan genel seçimi, aşırı sağcı Başbakan Viktor Orban’ın liderliğindeki Fidesz-KDNP koalisyonu kazanmıştı. Bu sonuçla Orban, arka arkaya dördüncü kez başkanlık koltuğuna oturacak.