Saray’da düzenlenen Adli Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Erdoğan, ölüm orucunda yaşamını yitiren Timtik’in cenazesini hedef aldı. Avukatlara yeni bir operasyonun sinyalini veren Erdoğan’a tepki gösteren hukukçular, “Savunmaya müdahalenin bahanesini aranıyor” dedi.

Erdoğan’dan savunmaya müdahale sinyali: ‘Bahane arıyorlar’

POLİTİKA SERVİSİ

Baroların davet edilmediği Adli Yıl Açılış Töreni bu yıl da Saray’da gerçekleşti. Törende konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunda yaşamını yitiren Ebru Timtik’in cenazesini ve cenazeye cübbeleri ile katılan avukatları hedef aldı.

Barolora ve avukatlara yeni bir operasyonun sinyalini veren Erdoğan, Timtik’in posterinin İstanbul Barosu binasına asılmasına tepki göstererek, “Avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Timtik’in posterinin asıldığı İstanbul Barosu’na ilişkin ise bunun ‘bir sonucu olması gerekiyor’ dedi.


İstediğimizi yasaklarız diyorlar

Erdoğan’a tepki gösteren hukukçular BirGün’e yaptıkları açıklamada hükümetin savunmaya müdahale etmek için bahane aradığını belirterek yaşananların hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı.

erdogan-dan-savunmaya-mudahale-sinyali-bahane-ariyorlar-775800-1.

“Hukuku daha fazla çiğnemeye devam etmek istiyorlar” diyen Hukukçu Turgut Kazan şu ifadeleri kullandı: “Demokrasiyi koruyacak kurumlar yoksa, frenleri de olmayan bir durum söz konusuysa dur durak bilmez. Erdoğan’ın konuşmanın Türkçesi şu, ‘istediğimiz avukatın, avukatlığını yasaklayacağız’ diyor. Yani yasal düzenleme dediğiniz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, danışmanların hazırlayacağı metni parlamentoda birkaç milletvekiline imzalatıp kabul ettirmekten ibarettir. Yasal düzenleme yapacakları anlaşılıyor. Bu yepyeni bir durum olacak ama dediğim gibi bir siyasal hareketin, şu anda Türkiye’de olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin eğer denetimi, freni yoksa, her şey bu acayip şeye bağlıysa, dedikleri şeyleri yapacaklardır.”

Hükümet bahane yaratıyor

“Son dönemlerde avukatlığın ciddi sorunları varken, sorunlarına çözüm ararken hep bir cezalandırma, hesap görme amacıyla hareket edildiğini net bir şekilde görüyoruz” diyen Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise “Daha önce barolara müdahale edilme konusunda bahane yaratıldı, Ankara barosu bahane kılındı, baroları ele geçirilmeye çalışılan bir yapı gündeme getirildi ve yasalaştı. Biz her satırda hukuku, hukukun üstünlüğünü, adaleti, eşitliği savunmak zorundayız. Adaletin herkes için eşit bir şekilde tecelli etmesini takip etmek zorundayız. Ebru Timtik olayında barolar bir suçu savunmuyor, suçluyu savunmuyor. Burada savundukları, insanlar adalet istiyor. Adil yargılanma hakkını istiyor” değerlendirmesini yaptı.

erdogan-dan-savunmaya-mudahale-sinyali-bahane-ariyorlar-775801-1.

***

‘Mahkemeleri de taşırlar’

CHP’nin Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, yeni adli yıla ilişkin görüşlerini aktardı. “Yasama ve yargının, yürütmenin hem de tek bir kişinin idaresi altında olması, adli yıl açılışının AKP Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanının Sarayında gerçekleşmesi yargı bağımsızlığının tanınmadığının göstergesidir” diyen Erkek, “Yasama ve yargı, yürütmenin ağır vesayeti altında. Bir Siyasi Parti Genel Başkanının huzuruna Yargıyı taşımak, sistemin çarpıklığının açık bir göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu.

***

‘Aytaç Ünsal yaşamalıdır’

Ölüm orucundaki avukat Aytaç Ünsal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yazdığı mektubunda, “Dosyada dahi olmadığını bilmenize rağmen Savcı Selim Kiraz’dan bahsetmişsiniz. Etki yaratmaya çalışıyorsunuz” ifadelerini kullandı. Diyarbakır Barosu da adli yıl açılışı açıklamasında, “Ebru’yu kaybettik ama aynı taleple ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal yaşamalıdır” vurgusu yaptı.